Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Savić o kapeli na Lovćenu: Crna Gora ”nema državnike, već priučene manipulatore”

''Jedini cilj pokretanja takvih tema je produbljivanje društvenih podjela'' što ''nije iznenađenje jer proizlazi iz ideološkog svjetonazora Mandića i njegovih saboraca, utemeljenog na istorijskoj reviziji, primitivizmu, nepoštovanju države u kojoj vrše funkcije, izrugivanju državnim simbolima'', rekao je Savić

Poziv crnogorskog premijera Milojka Spajića predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću da odustane od ideje o obnovi Njegoševe kapele na Lovćenu je “stav potčinjenog prema iskusnijem i nedobronamjernom gazdi”, ocijenio je saradnik podgoričkog Fakulteta političkih nauka Marko Savić.

“Jedini cilj pokretanja takvih tema je produbljivanje društvenih podjela” što “nije iznenađenje jer proizlazi iz ideološkog svjetonazora Mandića i njegovih saboraca, utemeljenog na istorijskoj reviziji, primitivizmu, nepoštovanju države u kojoj vrše funkcije, izrugivanju državnim simbolima”, rekao je Savić za agenciju Beta.

Podsjetio je da “instrumentalizacija Njegoša niti je nova, niti iznenađujuća, niti prva”.

Dok je “Mandićeva politika jasna i poznata, nepoznat je Spajićev odnos jer njegov i populizam njegove partije nemaju ideološko utemljenje, već puku, mahom šuplju, ekonomsku kvazipolitiku”, kazao je Savić.

Ocijenio je da Crna Gora godinama “nema državnike, već priučene manipulatore koji ne znaju da odgovore na ovakve nalete Mandićevih ideja utemeljenih u nacionalističkoj i velikodržavnoj politici”.

Savić je rekao da je “Mandićev odnos prema Crnoj Gori i svemu crnogorskom izrugivački.., usmjeren na mobilizaciju ekstremno desnih glasova”.

S druge strane, kako je rekao, “Spajićev odnos je neuk, površan i populistički, a “njegov stav – valjda stav, u vezi s kapelom na Lovćenu je stav potčinjenog prema iskusnijem i nedobronamjernom gazdi”.

Spajić je predsjednika Skupštine Andriju Mandića pozvao da odustane od ideje o obnovi stare Njegoševe kapele iz 1845. na vrhu Lovćena na čijem je mestu od 1974. godine Njegošev mauzolej.

Spajić je to tražio u pisanom odgovoru na poslaničko pitanje Socijaldemokrate Nikole Zirojevića koji je ocijenio da “Mandićeva ideja gura crnogorsko društvo u ambis”.

Mandić je 12. jula najavio da će formalizovati inicijativu da se na Lovćenu izgradi i kapela u koju bi iz Mauzoleja bili premješteni ostaci tijela Njegoša.

Smatra se da je ta inicijativa je nastavak zahtjeva Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori koja duže od decenije traži obnovu kapele.

Savić je rekao da je to “jedna u nizu revizija istorije” kojom se bavi SPC, dok je Mauzolej “priča o modernoj Crnoj Gori, o progresu i simbolu kao takvom. Jasno je onda da ovakvi pokušaji vode jednoumlju i jednovjerskoj Crnoj Gori”.

Mandić je u petak rekao u Skupštini da je njegova ideja “plemenita i u vezi sa ujedinjenjem u Crnoj Gori”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve