Subota, 5 Oktobra, 2024
Rubrika:

Šaranović: Savezništvo sa građanima ojačati, a veze sa kriminalnom do kraja uništiti

On je naveo i da te godine upozoravaju da se tako nešto više nikada ne smije ponoviti.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović poručio je na svečanosti povodom obilježavanja 2. oktobra – Dana unutrašnjih poslova da je ideja o sigurnoj Crnoj Gori stara bar 193 godine koliko je stara policijska organizacija.

“Nijesmo ponosni na sve što su bili obrasci ponašanja pojedinaca u policijskim redovima. Godine kojih se svi sjećamo bile su obilježene zloupotrebama policijsek organizacije zarad krimina i korupcije i slučajeva zastrašivanja”, kazao je Šaranović.

On je naveo i da te godine upozoravaju da se tako nešto više nikada ne smije ponoviti.

“Savezništvo sa građanima mora biti ojačano, a veze sa kriminalnom do kraja uništene”, kazao je ministar i poručio da je u prethodnih godinu dana kriminalnim grupama stavljeno do znanja da u državi imaju najsnažnijeg neprijatelja i da kriminal ne može biti jači od države.

Šaranović je kazao da je u proteklih deset mjeseci procenat rasvjetljenosti krivičnih djela 95%, a kako je saopštio, u tom periodu procesuirano je 600 članova organizovanih kriminalnih grupa.

On je saopštio da je u proteklih godinu rasvijetljeno osam od devet ubistava, kao i dva iz ranijih godina. Kaže i da su riješena sva 43 ubistva u pokušaju i četiri ubistva u pokušaju iz 2023.

“U periodu od 2016. godine do 2020. bila su 93 ubistva od čega 42 u kriminalnim obračunima, među žrtvama bilo je i šest slučajnih. Nakon promjene vlasti od 2020. stvari su se značajno promijenile. Do danas je ukupan broj ubijenih smanjen na 27, a slučajnih žrtava nije bilo”, poručio ministar i dodao da taj rezultat nije slučajnost.

Potpredsjednik Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku Aleksa Bečić čestitao je svim pripadnicima MUP-a njihov dan i poručio da kao koodinator tog sektora želi da im zahvali na naporima koje ulažu u radu, a usljed nedostatka kadra.

“Hvala vam i na hrabrosti koju pokazujete”, poručio je Bečić i kazao kako je zatečeno teško naslijeđe u toj oblasti.

Radilo se, kaže on, zajedno prethodnih 11 mjeseci, a podsjetio je i na izmjene Zakona o MUP-u, koje će kako kaže Bečić omogućiti kadrovsko jačanje MUP-a.

“Nadam se da ćemo skoro stvoriti pretposatavke da nakon deceniju dobijete i nove uniformeme”, poručio je Bečić.

Poručio je da je uvijek insistirao i da će insistirati na moralnosti, pa je zbog toga usvojen i Pravilnik o sadržaju i načinu kontrole imovine i prihoda policijskih službenika.

“Zalažem se za potpuno čist bezbjednosni sektor, apsolutno očišćen od kriminama i kirupcije i svake vrste nedozvoljenog djelovanja”, poručio je Bečić i kazao da postoji dobra saradnja izmeđe insitucija.

Kaže da su svi rezultati rada MUP-a posljedica neselektivnosti, nepristrasnosti i profesionalnog djelovanja.

“U ovoj zemlji vidjeli ste za 11 mjeseci da nema povlašćenih nema nedodirljivih i vjerujem da će se to nastaviti i da nikada više niko neće biti jači od države Crne Gore”, poručio je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
03.10.2024-09:35 09:35

…imate vi posla prvo da unistite kriminal u svojim redovima i u redovima “snažno se broji” -krenite od R.Milosevica i nezapaljenih cigara…