Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

REACT: Perović održala predavanje o sedam godina članstva Crne Gore u Alijansi

Istakla je da Crna Gora konkretno doprinosi sprovođenju tri ključna NATO zadatka, upućivanjem pripadnika VCG u multinacionalne borbene grupe u Letoniji i Bugarskoj, doprinosom NATO komandnoj i NATO strukturi snaga i učešćem u NATO misijama i operacijama van granica Alijanse

Mr Radmila Perović,v.d. generalne direktorice za politiku odbrane, učestvovala je na sedamnaestom REACT Forumu na Žabljaku, koji organizuje NVO Alfa Centar.
Tema na koju je mr Perović održala predavanje je “Sedam godina članstva u NATO: Crna Gora kredibilan partner NATO-a” – navode u saopštenju Ministarstva odbrane.

Perović je ovom prilikom kazala da je Crna Gora višegodišnji proces evroatlantskih integracija krunisala članstvom u Alijansi 5. juna 2017. godine, i da je nakon sedam godina članstva kredibilan saveznik i pouzdan faktor stabilnosti u regionu. Takođe, informisala je sagovornike o dinamici implementacije NATO agende.

Istakla je da Crna Gora konkretno doprinosi sprovođenju tri ključna NATO zadatka, upućivanjem pripadnika VCG u multinacionalne borbene grupe u Letoniji i Bugarskoj, doprinosom NATO komandnoj i NATO strukturi snaga i učešćem u NATO misijama i operacijama van granica Alijanse.

Naglasila je da je za kredibilno članstvo neophodna jasna politička volja, što je slučaj sa Crnom Gorom. Tome, kako kaže, u prilog govori činjenica da je naša država po prvi put opredijelila preko 2 odsto BDP-a za odbranu, što je svrstava među 23 saveznice koje su dostigle ovaj kriterijum dogovoren od strane lidera na Samitu u Viljnusu.
U tom kontekstu, pojasnila je prisutnima da su sredstva za odbranu namijenjena unaprjeđenju isključivo nacionalnih odbrambenih kapaciteta, što je ujedno najbolji način da kao saveznica doprinese i sistemu kolektivne bezbjednosti kakav je NATO Savez.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve