Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

RAZOTKRIVANJE Vlada i formalno uz SRPSKI SVET: Na telefonskoj sjednici usvojeni amandmani na predlog rezolucije o Srebrenici

Ovaj potez Vlade u ozbiljnim diplomatskim krugovima praktično ne znači ništa jer u tekstu Rezolucije se ne pominje nijedan narod kao genocidan, niti pominje Srbiju, rušenje Dejtonskog sporazuma ili ukidanje Republike Srpske

Vlada Crne Gore usvojila je večeras na telefonskoj sjednici informaciju o amandmanima Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici.

Vlada je naložila Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) da u ponedjeljak pošalje amandmane predlagaču, a u njima se navodi da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

Ovaj potez Vlade u ozbiljnim diplomatskim krugovima praktično ne znači ništa jer u tekstu rezolucije se ne pominje nijedan narod kao genocidan, niti pominje Srbiju, rušenje Dejtonskog sporazuma ili ukidanje Republike Srpske. Vlada na ovaj način očigledno pokušava da se dodvori srpskom autokrati Aleksandru Vučiću i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, licu koje se nalazi na crnoj listi SAD. Međutim, zvanična Srbija i Dodik oštro su napali crnogorskog premijera Milojka Spajića zbog najave da će glasati Rezoluciju.

Crna Gora će, kako je ranije najavljeno, predati dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu.

Amandmanima je, navodi se, predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona.

Prvi amandman glasi:

„…ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, verskoj ili drugoj skupini ili zajednici u celini…”

Drugi amandman glasi: „…potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama….”.

Ovim amandmanima, kako su rekli iz Vlade, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, s obzirom na to da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmjerene protiv Republike Srpske.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COG-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA GERILA
12.05.2024-06:10 06:10

Amadmani su sjajni stanijol papir u koji se pokušava zamotati brabonjak, kako bi ga lakše progutali. Prvi amadman je čist pravni pleonazam jer u osnovi svakog prava je da se presuda personalno individualizuje,
a da se strogo zabranjuje generalizacija. Drugi amadman je miješanje u unutrašnje stvari jedne suśedne suverene države.

DEBAKL VLADE Objavljen tekst Rezolucije o Srebenici, nijesu uvršteni amandmani Crne Gore | Skala radio
15.05.2024-19:02 19:02

[…] U Rezoluciji, međutim, nema amandmana koje je podnijela Crna Gora. […]