Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Rajnke o ”stabilnosti regiona” razgovara sa regionalnim destabilizatorima i nosiocima malignog ruskog uticaja

Ono što predstavlja vrhunac ironije i cinizma je što je Rajnke, kako se navodi,  ''prenijela zainteresovanost SAD za pitanja sveukupne stabilnosti u regionu'', i to visokom funkcioneru organizacije koja je glavna poluga velikosrpskog hegemonizma i filijala Ruske pravoslavne crkve koja preko SPC sprovodi maligni ruski uticaj u namjerama destabilizacije regiona. Uz  to, SS je okosnica obavještajno-operativnog rada u okvirima takozvanog ''srpskog sveta''.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke sastala se u četvrtak sa šefom crnogorske filijale svetosavske sekte (SS) poznate i pod akronimom SPC, Jovanom Mićovićem Joanikijem u prostorijama takozvane Mitropolije u okupiranom Cetinjskom manastiru.

Kako se navodi u saopštenju takozvane Mitropolije crnogorsko primorske, sagovornici su se u razgovoru saglasili da ”u Crnoj Gori, kao multietničkoj i viševjerskoj državi, Crkve i vjerske zajednice imaju svoju značajnu društvenu ulogu, ne samo po pitanjima vjere, već i u stvaranju i održavanju atmosfere mira, razumijevanja i saradnje svih građana Crne Gore”.

“Ambasadorka Rajnke je prenijela zainteresovanost SAD za pitanja vjerskih sloboda i sveukupne stabilnosti u regionu i naglasila potrebu poštovanja vjerskih i drugih ljudskih prava svih bez razlike, kako od strane države, tako i međusobno među građanima i vjerskim zajednicama”, navodi se u saopštenju.

Sastanak Rajnke sa Joanikijem ne treba da čudi, jer je ambasadorka SAD imala običaj da se često sastaje i sa Mićovićevim prethodnikom, Amfilohijem Radovićem, sa kojim je imala čvrstu saradnju u važnim političkim projektima.

Ali ono što predstavlja vrhunac ironije i cinizma je što je Rajnke, kako se navodi,  ”prenijela zainteresovanost SAD za pitanja sveukupne stabilnosti u regionu”, i to visokom funkcioneru organizacije koja je glavna poluga velikosrpskog hegemonizma i filijala Ruske pravoslavne crkve koja preko SPC sprovodi maligni ruski uticaj u namjerama destabilizacije regiona. Uz  to, SS je okosnica obavještajno-operativnog rada u okvirima takozvanog ”srpskog sveta”.

O istoriji saradnje američke ambasade i takozvane SPC, pisaćemo posebno, ali ovoga puta treba ponovo upoznati ambasadorku Rajnke sa nekim činjenicama vezanim za takozvanu SPC, sa čijim se najvišim funkcionerom u Crnoj Gori sastaje.

Rajnke sa Amfilohijem: Tradicija saradnje sa takozvanom SPC

Veze RPC i SPC

Portal Aktuelno već godinama iznosi mnoštvo dokaza koji idu u prilog činjenici da je tzv. SPC – pseudovjerska organizacija, koja se decenijama dovodi u vezu sa obavještajno-bezbjednosnim sektorom i subverzijom, posebno na teritoriji Crne Gore.

SPC je direktna ispostava Ruske pravoslavne crkve (RPC) na čijem je čelu vrhovni KGB agent Kiril Gunđajev, a obje ove organizacije koje se predstavljaju kao crkve, u stvari su operativne ispostave obavještajnih službi aktuelnog Putinovog režima za terensko djelovanje.

Joanikije i njegov šef Kiril Gunđajev

Da je takozvana SPC do grla umiješana u bezbjednosno-obavještajni rad i da održava veze sa centralom u Moskvi, govori i to da je šef crnogorske filijale svetosavske sekte (SS) Jovan Mićović, alijas ”Joanikije”, sa kojim se Rajnke sastaje, posjetio u oktobru 2022. godine Moskvu na poziv Kirila, a nakon toga je još nekoliko puta bio u Rusiji.

Važno je naglasiti da je aktuelni direktor svetosavske sekte – Prvoslav Perić – Porfirije, koordinator odnosa takozvane SPC sa obavještajnim službama, i važi za glavnog, visokorangiranog ruskog obavještajca u redovima ove organizacije.

Portal Aktuelno više puta je pisao da RPC ozbiljno računa na takozvanu SPC kada je u pitanju subverzivno djelovanje u regionu Zapadnog Balkana, posebno u Crnoj Gori. SPC se decenijama dovodi u vezu sa tajnim službama, a operativci u mantijama su poznati kao najbolji terenski agenti, jer uživaju povjerenje među prostim i neupućenim narodom.

Tzv. SPC u kontinuitetu pruža logističku podršku kako inostranim rušiteljima države, tako i domaćim saradnicima na projektu uništenja i asimilacije Crnogoraca.

Kulminacija nepočinstava nakon 30. avgusta

SPC i pojedini njeni istaknuti operativci u mantijama, duboko su umiješani u kriminalne radnje, veleizdaju, subverziju i saradnju sa inostranim bezbjednosno-obavještajnim službama.

Njihova nepočinstva su posebno došla do izražaja nakon 30. avgusta 2020. godine kada su u svojim subverzivnim poduhvatima imali punu podršku dvije svetosavske vlade što je kulminiralo možda i najvećom veleizdajom u crnogorskoj istoriji – potpisivanjem takozvanog ”temeljnog ugovora”. Sada imaju bezrezervnu podršku i Mandić-Spajićeve vlade.

Uz sve to, treba takođe podsjetiti da je SS u martu 2022. i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u regionu.

Portal Aktuelno pisao je kako su ekstremisti takozvane SPC koristili puteve u graničnom pojasu koji povezuju Republiku Srpsku i Crnu Goru koji su veoma slabo kontrolisani, da bi prokrijumčarili grupu od 30 ljudi (ekstremista – nap.a.) iz Trebinja prilikom ustoličenja Joanikija Mićovića na Cetinju 05. septembra prošle godine. Ova akcija predstavlja klasični pokušaj terorizma i saradnja sa sumnjivim kriminogenim strukturama.

Takođe smo pisali i o ulozi takozvane SPC da ekstremiste iz drugih država poveže sa političkim ”kontaktima” u Crnoj Gori. Osoba koja je duboko upletena u ekstremističko-subverzivnu mrežu crkve Srbije, i za koju se spekuliše da koordinira radom takozvanog bratstva ”Zavjetnici Tvrdoš”, je predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević, poznatiji pod nadimkom Šubara zbog svojih ekstremnih neočetničkih svjetonazora.

”Vjernici” SS

Treba podsjetiti da je glavni logistički centar u Banjanima manastir Kosijerevo, u kome su planirane sve aktivnosti vezane za predizbornu kampanju 2020. godine i političke litije pokrenute od strane SPC. U tom kontekstu pojedini izvori pominju i nabavku kalašnjikova za izazivanje nereda i sukoba u Crnoj Gori.

Takođe smo iznosili i dokaze o umreženosti velikosrpskih snaga u Crnoj Gori sa logističkim centrima iz Republike Srpske i Srbije, koji su direktno podržavani iz Moskve.

Osim Aleksandra Vučića, njegovog pajtaša Milorada Dodika, crnogorskih političara i funkcionera takozvane SPC, kao važan dio svetosavske mašinerije za hibridno ratovanje protiv Crne Gore pominju se i visoki funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS).

Kada svemu ovome dodamo tradiciju nepočinstava, ratnohuškanja, podsticanja međunacionalne, međuvjerske mržnje, onda je očigledan obim apsurda kada u saopštenju Rajnke kaže da je razgovarala sa Mićovićem o ”sveukupnoj stabilnosti u regionu”.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Donji kraj
31.08.2024-07:21 07:21

Bravo za Džudi i Bravo za Joanikija.

Lovćen
31.08.2024-16:09 16:09
Reply to  Donji kraj

Debeli ne p.di

@@@@
31.08.2024-12:15 12:15

Podsjecanje na devedesete glasi ovako:PRVO SU DOSLI POPOVI PA ONDA TOPOVI I NA KRAJU LOPOVI!!!Rainke idi kuci i pomogni Trampu da se smiri poslije poraza od Kamale

Pe Pera
31.08.2024-18:56 18:56
Reply to  @@@@

Jel to Miraš javio preko Bokija 13?

Tara
31.08.2024-14:12 14:12

Ova amerikanka je za svaku Osudu..!

Pe Pera
31.08.2024-18:56 18:56
Reply to  Tara

a ti za …. svaku ……. tu tuuuuuuuuu tu tuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

Kotoranin
31.08.2024-18:30 18:30

Pita li ambasadorko u Crnoj Gori
popa okupatorske crkve postoje li
u Crnoj Gori Crnogorci i kad će nam
osloboditi naše crkve?
Sram te bilo!

Andjela
31.08.2024-18:50 18:50

Sto se ne zadrzi u svoju zemlju kriminala ! Neka se ostavi dijeljenja ,,savjeta,,

Caramdjordje
31.08.2024-21:10 21:10

Dzudi je fukara neopjevana no ne moze joj niko nista trampovica kod bajdena,kakve smo srece ostace i kod kamile

Klopt
31.08.2024-21:40 21:40

I amerikanka i srbalj cetnicki uskoro idu u proslost a i ovi opankosetaci po CG sa njima zajedno