Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Radojević: Istrajati na putu razvoja građanske i slobodarske Crne Gore

Delegacije SOBNOR-a, Organizacije boraca NOR-a 1941-45. Glavnog grada Podgorica, Danilovgrada, Tuzi i Zete, političkih partija, udruženja vojnih penzionera Crne Gore i mladi SKOJ-a Crne Gore, obilježili su danas Dan ustanka naroda Crne Gore, polaganjem vijenca na spomenik Partizanu borcu na Gorici

Antifašistički duh crnogorskih građana, i žrtve koje su dali u toku Narodnooslobodilačke borbe, ostavili su u nasljeđe budućim generacijama obavezu da istraju na putu daljeg razvoja i napredka građanske, multietničke i slobodarske Crne Gore.

To je poručio predsjednik Saveza organizacije boraca Narodnooslobodilačkog rata (SOBNOR) Radojica Radojević.

Delegacije SOBNOR-a, Organizacije boraca NOR-a 1941-45. Glavnog grada Podgorica, Danilovgrada, Tuzi i Zete, političkih partija, udruženja vojnih penzionera Crne Gore i mladi SKOJ-a Crne Gore, obilježili su danas Dan ustanka naroda Crne Gore, polaganjem vijenca na spomenik Partizanu borcu na Gorici.

Nakon polaganja vijenaca, minutom ćutanja je odata pošta herojima Crne Gore i Podgorice, kao i preminulim mnogim članovima i poštovaocima SOBNOR-a.

Radojević je kazao da za Crnu Goru i njene građane, 13. jul ima izuzetan značaj.

– Toga dana, 1878. godine, na Berlinskom kongresu je Crna Gora dobila međunarodno pravno priznanje, a na isti dan 1941. godine, upisala se na listu zemalja od kojih su drugi učili kako se treba boriti za slobodu, dižući ustanak protiv najvećeg svjetskog zla-fašizma – naveo je Radojević.

Foto: SOBNOR Crne Gore

Kako je rekao, ogromne su tekovine 13.jula, najvećeg datuma u istoriji Crne Gore koji svojom važnošću premašuje mnoge slavne događaje iz prošlosti crnogorskog naroda.

Radojević je podsjetio da je francuski filozof-marksista Žan pol Sartr Trinaestojulski ustanak ocijenio najvažnijim događajem 1941.godine u porobljenoj Evropi.

– Četvorogodišnja borba nema premca u našoj slavnoj istoriji. Ovaj ustanak je ponikao iz bogatog duhovnog života naroda koji je vjekovima vodio borbu za slobodu a ona mu je bila vrhovno načelo za čije ostvarenje se nije žalio ni život – rekao je Radojević.

Prema njegovim riječima, u trinaestojulskom ustanku je došlo do izražaja crnogorsko nacionalno biće, njegovo slobodoljubje i rodoljubje ispoljavano kroz vjekove da ne vole tuđinsko prisustvo na svom rodnom kamenu.

Trinaestojulski ustanak je, dodao je Radojević, donio socijalno-revolucionarne promjene sa jedne i ostvarenje nacionalne ravnopravnosti sa druge strane.

– Antifašistički duh građana Podgorice i Crne Gore, žrtve koje su dali u toku Narodnooslobodilačke borbe, ostavili su u nasljeđe budućim generacijama obavezu da istraju na putu daljeg razvoja i napredka građanske, multietničke i slobodarske Crne Gore – istakao je Radojević.

On je kazao da je SOBNOR-a Crne Gore proteklih godina temeljno i nepokolebljivo baštinio antifašizam i slobodarstvo, kao tradiciju Crne Gore, boriće se svim svojim bićem na očuvanju i slijedjenju veličanstvene tekovine NOB-a, istovremeno boreći se za društvo socijalne pravde.

Radojević je svim članovima i poštovaocima organizacije, kao i svim građanima, čestitao 13. jul Dan ustanka crnogorskog naroda i Dan državnosti Crne Gore Gore.

– Neka je slava herojima i vitezovima trinajstojulskih ustanika.Klanjamo im se do nezaborava i obećavamo da ih nećemo i ne smijemo zaboraviti – poručio je Radojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bob
13.07.2024-16:58 16:58

Poštovani Antifašisti Crne Gore, Mladi SKOJ-evci i ostal SUBNORI I UBNORI, kad ćete osim polaganja vijenaca na spomenike crnogorskih heroja u borbi protiv Njemaca, Talijana, Srbočetnika itd, početi i stvarnu borbu PROTIV SRBOFAŽIZMA, KOJI JE JUČE I DEFINITIVNO OBAVIO DRŽAVNI UDAR U CRNOJ GORI I OZVANIČIO I PROSLAVIO OKUPATORSKU VLAST SRBIJE U CRNOJ GORI?