Nedjelja, 22 Septembra, 2024
Rubrika:

Radić: Mehanizam dobrovoljnosti nije zaživio, rješenje obavezni vojni rok

Radić ističe da nema načina da se organizuje masovna odbrana i efikasna podrška civilnim institucijama bez obaveznog služenja vojnog roka

Mehanizam dobrovoljnosti nije zaživio nigdje na prostoru bivše Jugoslavije, pa se i za Crnu Goru nameća kao rješenje uvođenje obaveznog vojnog roka, poručio je za Portal RTCG vojni analitičar Aleksandar Radić.

Obavezno služenje vojnog roka je, kaže Radić, trend širom Evrope.

“Mnoge zemlje, koje su relevante za procjenu iz ugla Crne Gore, uvešće obavezno služenje vojnog roka od onih koje su velike sile pa do zemalja regiona”, smatra Radić.

Radić ističe da nema načina da se organizuje masovna odbrana i efikasna podrška civilnim institucijama bez obaveznog služenja vojnog roka.

“Mlada generacija bi dobila priliku da vidi kako funkcioniše državni sistem i da dobiju svoje mjesto u planovima odbrane zemlje i drugim oblicima angažovanja snaga odbrane i civilne zaštite”,

Podsjeća da je Crna Gora, poslije prelaska na potpuno profesionalni model popune 2006. godine, tokom reorganizacije, rasformirala sve preostale jedinice koje su se popunjavale ratnim razvojem.

“Ali upravo sa su ulaskom u NATO iz Brisela je postavljen zahtjev da se stvori rezerva i sad u ovom trenutku Vojska Crne Gore u svom organizacijskom formatskom sastavu, osim prvog pješadijskog bataljona, koji čini aktivni sastav, ima drugi i treći rezervni i ratnom razvoju sa popunom rezervista planira se razvoj mješovitog artiljerijskog diviziona”,

Mišljenja je da se te snage ne mogu popuniti sa ljudima koji prolaze kroz dobrovojno obučavanje jer je, kako kaže, premalo kandidata.

“Mehanizam dobrovoljnosti nije zaživio nigdje na prostoru bišve Jugoslavije. Imate rezervne jedinice, ako imate i rezerviste, koji će da ih popune. Mislim da se za Crnu Goru nameća kao rješenje uvođenje obaveznog vojnog roka. Naravno, pitanje na koji način se izvodi, kolika je dužina trajanja. Različiti pogledi mogu da se sagledaju kada je to pitanje da li će na minimalnu obuku kao Hrvatska od 60 dana, Srbija koja, takođe, uvodi 60 dana, ali plus 15-odnevnu vježbu za regrute”, ocijenio je Radić.

Smislenije je, smatra Radić, da taj vojni rok bude duži, kako bi se dio vremena, poslije obuke, proveo u aktivnoj jedinici.

“Ali to je već pitanje i troškova i reakcija javnog mnjenja. Prije svega kako obezbijediti javnu podršku za takvu jednu obavezu, koja je bila lako da se ukine i obustavi. Ali sada je teško da se ponovo uspostavi kada su vremena promijenjena i kada je očigledno da rat u Ukrajini pokazuje da odbrana zemlje može da funkcioniša samo kroz obavezno služenje vojnog roka kroz masovnu obuku vojnosposobnih građana”, zaključio je Radić.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve