Četvrtak, 12 Septembra, 2024
Rubrika:

Pućurica: Spajićeva i Mandićeva vlada bi da visina studentskih kredita i stipendija zavisi od njene volje

Kako je istakao, izostavljanjem minimalnog iznosa stipendija, odnosno kredita, prestaju i minimalne obaveze države da bude podrška mladima u procesu njihovog školovanja.

Najavljena Vladina izmjena Zakona o visokom obrazovanju predstavlja novu priliku za zloupotrebu i manipulacije, ovog puta studentskim stipendijama i kreditima, kazao je Asmir Pućurica, potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore i odbornik u SO Bijelo Polje.

“Prema ponuđenom zakonskom rješenju, visina studentskih kredita odnosno stipendija određena je shodno “finansijskoj mogućnosti Vlade”, što znači da bi iznos studentskih kredita i stipendija bili određeni u skladu sa političkim interesom Vlade, ali ne i interesom mladih ljudi u Crnoj Gori”, kazao je Pućurica.

Kako je istakao, izostavljanjem minimalnog iznosa stipendija, odnosno kredita, prestaju i minimalne obaveze države da bude podrška mladima u procesu njihovog školovanja.

“Uobičajena matrica politike bez budućnosti dovodi do toga da Vlada ponovo najavljuje “povećanja” koja suštinski anulira porezima, akcizama ili novim rastom inflacije, pa rezultat više nije uvećanje zarada i naknada, već novi pad životnog standarda. Pravilo da “jedno zlo ne ide samo” potvrđuje ideja činovnički najbrojnije Vlade u Evropi da pripravnike sa visokom stručnom spremom tretira kao svršene srednjoškolce i time ukazuje da suština najavljene izmjene i dopune Zakona o stručnom osposobljavanju nije poboljšanje životnog standarda, već bacanje prašine u oči mladima u Crnoj Gori”, dodao je Pućurica.

Zaključno, predlaže Vladi Crne Gore i premijeru Spajiću da provincijske apetite vladinih funkcionera zadovolji tako što će nivo njihovih zarada urediti u skladu sa “finansijskim mogućnostima Vlade”, a da crnogorskim studentima, za promjenu, ponudi razvojne projekte i povoljan biznis ambijent, s obzirom na to da studentske kredite jednog dana moraju od nečega i vratiti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve