Utorak, 17 Septembra, 2024
Rubrika:

Pročitajte koje je odluke Vlada uvojila na današnjoj sjednici

Vlada je donijela Uredbu o dopuni Uredbe o načinu utvrđivanja koncesione naknade za privredno društvo ili pravno lice koje koristi vodnu akumulaciju i/ili vodotok za proizvodnju električne energije u hidroelektranama

Vlada Crne Gore je, na danas održanoj 48. sjednici kojom je predsjedavao premijer mr Milojko Spajić usvojila više odluka.

Vlada je donijela Uredbu o dopuni Uredbe o načinu utvrđivanja koncesione naknade za privredno društvo ili pravno lice koje koristi vodnu akumulaciju i/ili vodotok za proizvodnju električne energije u hidroelektranama.

Uredbom, kako je pojašnjeno, će se omogućiti racionalnija naplata koncesione naknade od privrednog drustva ili pravnog lica koje je shodno Zakonu o energetici ostvarilo status povlašćenog proizvodača i samim tim i ostvarilo pravo na podsticajnu cijenu.

“Na taj način se eliminiše problem naplate dijela prihoda koji nije srazmjeran stvaro ostvarenom prihodu, budući da koncesiona naknada predstavlja dio ukupnog prihoda i isti se računa na osnovu prihoda od prodaje električne energije”, navodi se u saopštenju Vlade koje je dostavljeno medijima nakon održane sjednice.

Kako je navedeno, s obzirom na to da koncesiona naknada predstavija dio prihoda ukazala se potreba da se Uredba izmijeni tako što će se za privredno drustvo ili pravno lice koje ima status povlašćenog proizvođača primjenjivati cijena električne energije koju je to društvo ostvarilo dobijanjem statusa povlašćenog proizvođača i ista bi se primjenjivala do isteka tog statusa.

Iz Vlade su naveli da je usvojena Informacija o Dopuni plana davanja koncesija za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina za 2024. godinu sa Izvještajem sa javne rasprave.

U tom kontekstu,  u saopštenju se navodi da je Vlada, na predlog Ministarstva rudarstva, nafte i gasa, donijela Dopuna godišnjeg plana koja obuhvata:

  • Ležište nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Lješevići – Gajevi“, opština Kotor;
  •  Lokalitet nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Stubički dolovi“, opština Nikšić;
  •  Ležište nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Pogled“, opština Rožaje;
  • Lokalitet nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Kličevac“, opština Nikšić;
  • -Ležište nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena „Možura – Orlovo“, opština Bar;
  •  Lokalitet nemetalične mineralne sirovine tehničko-građevinskog kamena (vulkanit i krečnjak) „Bistrica“, opština Berane;
  •  Odlagalište cementnog laporca „Jagnjilo“, opština Pljevlja.

“Koncesije za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina daju se radi obezbjeđenja odgovarajućeg javnog interesa, unapređenja rudarske djelatnosti, obezbjeđenja održivog korišćenja neobnovljivog mineralnog resursa zasnovanog na njegovom dugoročnom korišćenju, veće zaposlenosti, kao i racionalnog, ekonomičnog i efikasnog korišćenja prirodnih bogatstava, tehničko-tehnološkog unapređenja i očuvanja životne sredine. Planom davanja koncesija se vodi računa da se korišćenje prirodnih resursa odvija na održiv način”, pojasnili su iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o zaključivanju Ugovora o grantu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) za potrebe finansiranja Projekta rekonstrukcije javnih zdravstvenih ustanova Kliničkog centra Crne Gore, Opšte bolnice Bijelo Polje i Opšte bolnice Cetinje u cilju unapređenja energetske efikasnosti objekata, i prihvatila tekst Ugovora.

“U skladu s odredbama i uslovima Opštih uslova Fonda, Banka je saglasna da Državi odobri bespovratna sredstva u iznosu koji ne prelazi 2 miliona eura iz sredstava za proširenje Fonda, podložno uslovima i pod uslovima utvrđenim u ovom Ugovoru, za nabavku određene robe, radova i usluga u vezi s Projektom. Za potrebe Ministarstva zdravlja, EBRD banka je izradila studiju izvodljivosti za Projekat rekonstrukcije javnih zdravstvenih ustanova Kliničkog centra Crne Gore, Opšte bolnice Bijelo Polje i Opšte bolnice Cetinje u cilju unapređenja energetske efikasnosti objekata”, stoji u dopisu Vlade.

Pored energetskih audita, dodaje se da je izvršena i procjena strukturnog stanja zgrada, kao i pregled prisustva azbestom kontaminiranih materijala (ACM) u građevinskim materijalima.

“Ukupni investicioni trošak renoviranja bolnica uključenih u investicioni program iznosi 13,5 miliona eura, uključujući 20 % nepredviđenih troškova. Osim ako Banka drugačije ne odredi, nabavka svih stavki finansiranih grantom biće regulisana Pravilima o nabavkama EBRD-a. Stavke finansirane grantom će se nabavljati putem otvorenog tendera, kako je navedeno u Članu 3 Odeljka IIl Pravila o nabavkama EBRD-a”, naveli su Vlade.

Navodi se da je usvojena Informacija o zaključivanju Programa dostojanstvenog rada 2024. – 2027. godine i potpisivanju Memoranduma o razumijevanju o Programu dostojanstvenog rada za 2024. – 2027. godinu, i prihvatila tekst Memoranduma.

“Programi dostojanstvenog rada (PDR) promovišu dostojanstven rad kao ključnu komponentu razvojnih politika i istovremeno kao cilj državne politike vlada i socijalnih partnera, a saglasno primarnom cilju Memoranduma o razumijevanju (MOR) da unaprijedi mogućnosti za žene i muškarce da dobiju dostojanstven i produktivan posao u uslovima slobode, jednakosti, bezbjednosti i ljudskog dostojanstva. PDR ima za cilj da pomogne državi da odgovori na izazove u oblastima u kojima MOR ima komparativne prednosti, a to su rad i socijalne politike. Dva prioriteta u programu za period 2024-2027 sa ukupno sedam ishoda su: promocija inkluzivnog i produktivnog zapošljavanja i poboljšani uslovi rada za sve zaposlene u Crnoj Gori. Programske aktivnosti će se finansirati kroz kombinaciju sredstava iz Crne Gore, redovnog budžeta MOR-a i vanbudžetskih izvora MOR-a. Treba napomenuti da su novi oblici pomoći dostupni kroz proces pridruživanja EU”, dodali su iz Vlade.

U tom kontekstu, dodaje se da MOR i tripartitni konstituenti iz Crne Gore moraju nastaviti da mobilišu resurse zajedno, na koherentan način, kako bi operacionalizovali PDR.

“Fokus aktivnosti zagovaranja i komunikacije biće na promociji Agende dostojanstvenog rada koja doprinosi ostvarenju ciljeva održivog razvoja u Crnoj Gori i nacionalnih ciljeva i prioriteta kao i pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji putem usklađivanja nacionalnog zakonodavnog i institucionalnog okvira sa međunarodnim radnim standardima. Ove ključne poruke će se takođe razvijati zajedno sa tripartitnim konstituentima dok će aktivnosti biti sprovedene u konsultaciji, koordinaciji i/ili saradnji sa njima. Značaj ovog dokumenta se ogleda u činjenici da ovaj dokument predstavlja važnu tačku saradnje, kako sa Međunarodnom organizacijom rada, tako i sa socijalnim partnerima, Unijom poslodavaca Crne Gore, Savezom sindikata Crne Gore, Unijom slobodnih sindikata Crne Gore”, kaže se u saopštenju Vlade.

Vlada je prihvatila Predlog za obezbjeđivanje sredstava za organizaciju Festivala intenacionalnog alternativnog teatra i prihvatila tekst Ugovora.

“Festival internacionalnog alternativnog teatra, kako je naglašeno na sjednici, već 39 godina predstavlja ključni stub kulturnog života Glavnog grada Podgorice i cijele Crne Gore, a ove godine FIAT ide korak dalje, ne samo kao manifestacija koja slavi umjetnost i kreativnost, već i kao platforma za društvenu odgovornost. U partnerstvu sa Vladom Crne Gore, pokrenuta je kampanja “Stop kockanju i klađenju”, koja ima za cilj da skrene pažnju na alarmantne statistike o kockanju u našoj zemlji”, naveli su iz Vlade.

Ova kampanja, kako su objasnili, predstavlja primjer kako kultura može biti više od estetskog izraza – ona može postati sredstvo za društvenu transformaciju i osnaživanje zajednice.

“Finansijiska pomoć koja je FIAT-u neophodna da bi se realizovao planirani program za izdanje festival FIAT 2024. od 6. do 15. septembra i koju FIAT od traži od potencijalnih partnera za ovogodišnje izdanje je od 9.000 eura. Kao festival koji decenijama osnažuje i promoviše kreativne potencijale mladih ljudi, profesionalna je obaveza da kampanju podržimo na duži rok (i nakon festivala), animiranjem većeg broja uglednih i poznatih javnih ličnosti, prije svega iz umjetničkih i pozorišnih krugova, uz pomoć kojih bi dalje razvili odgovarajuće sadržaje i otrežnjujuće poruke namijenjene mladima”, kazali su iz Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve