Subota, 6 Jula, 2024
Rubrika:

PREMIJER BRANI VUČIĆA Spajić o rezolucijama: Odluke donosimo samostalno i principijelno, poštujući prošlost okrenuti budućnosti

Spajić je reagovao na na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a koja se odnosi na usvajanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Ovom izjavom crnogorski premijer je stao u odbranu srpskog autokrate jer je upravo Vučić označen u evropskim diplomatskim krugovima kao osoba na čiju inicijativu je usvojena sramna rezoluciju koja je Crnoj Gori donijela velike probleme

Sve odluke, pa i one za Srebrenicu, Jasenovac, Mathauzen i Dahau – donosimo kao nezavisna zemlja koja je principijelno odlučivala i odlučivaće na ovakve teme iz prošlosti, poručio je premijer Milojko Spajić.

Spajić je reagovao na na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a koja se odnosi na usvajanje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzen. Ovom izjavom crnogorski premijer je stao u odbranu srpskog autokrate jer je upravo Vučić označen u evropskim diplomatskim krugovima kao osoba na čiju inicijativu je usvojena sramna rezoluciju koja je Crnoj Gori donijela velike probleme.

“U Kotoru, na Samitu lidera Zapadnog Balkana sam predsjedniku Srbije prenio da će Crna Gora biti principijelna i u osudi svakog zločina i da će sve rezolucije, koje su fokusirane na odavanje pijeteta žrtvama, a ne na osude, istorijske okolnosti, geopolitiku itd. biti podržane, a ove druge teme da se ostave istoričarima da objektivno istraže okolnosti. Jako su nam bitni bilateralni odnosi sa svim susjedima i važno je da se sva potencijalno otvorena pitanja riješe do kraja- partneri će vas dugoročno više poštovati ako ste predvidivi i ako znaju da ćete se do kraja držati istog aršina za sve”, naveo je Spajić na mreži X.

Crna Gora je, kako je istakao, jedna od rijetkih zemalja sa principijelnim stavom i od njega neće odstupiti.

“Ipak, rezolucije i prošlost nisu naš fokus i treba ih ostaviti u sjenci napretka naše zemlje na planu ekonomije, vladavine prava i evropske integracije – umjesto uljepšavanja prošlosti – bavimo se ljepšom budućnosti”, zaključio je Spajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Filip
03.07.2024-17:48 17:48

Susjedi, trebali ste pričekati s rezolucijom i poslati političku poruku Beogradu da ćete vi usvojiti rezoluciju nakon Srbije jer je predsjednik Vučić javno obećao 14.5.2024: “I mi ćemo to isto tražiti za ono što su Nijemci činili u Srbiji i za to što su hrvatske ustaše radile u Jasenovcu. Ali da ne govorim da će to otvoriti i mnoga druga pitanja i za Tursku i za neke druge zapadne sile, od starosjedioca američkih do mnogih drugih, kazao je Vučić.” I mi bi bili u kandžama Beograda da je ostala RSK kod nas, da su Srbi prihvatili Plan Z4.

Labud
03.07.2024-20:38 20:38

Evo svakom jasan dokaz da Srba nema.Mi Crnogorci od 1918g nestajemo.Za 100g postali smo manjina u svojoj kući/državi-jer smo svoje crnogorstvo prepuštili narodima Srbije da ga trca i množi.Pa treba da je to svakome jasno da i srpstvo koje su naridi Turske 500g trcali i množili-nije moglo Srbe rađat.Pa danas ko kaže da je Srbin ili je lažov ili ajvan.U istoriju od XV vijeka-500g u Srbiju niđe nećete nać ni jedne slobodne stope đe slobodni Srbin živi-da mu srpstvo Srbe rađa.