Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

PREDIZBORNO POLTRONISANJE SEKTI Vujović: Izvinjavam se Eparhiji, Amfilohije je izuzetno značajna ličnost

Amfilohije, inače veliki mrzitelj Crnogoraca i negator Crne Gore, je kako dodaje ministarka ''izuzetno značajna ličnost za Crnu Goru i jedan od najuglednijih episkopa i teologa u čitavom pravoslavnom svijetu''.

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović oglasila se nakon saopštenja Eparhije budimljansko-nikšićke povodom inicijative o podizanju spomenika Amfilohiju u Beranama.

Time je nastavljeno poltronisanje svetosavskoj sekti, poznatoj i pod akronimom SPC, pred podgoričke izbore.

“U odnosu na tekstove u pojedinim medijima u Crnoj Gori, a koji se tiču podizanja spomen-obilježja Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, želim da pojasnim da sam predmetno Rješenje 13-082/24-276/6 kojim se odbija zahtjev Predsjednika Opštine Berane za podizanje spomen-obilježja Mitropolitu Amfilohiju poništila, jer u Ministarstvu kulture i medija nije sproveden postupak u skladu sa odredbama člana 9 stav 2 i 3 Zakona o spomen-obilježljima”, istakla je ona.

Time je, kako dodaje, propisano da se spomen-obilježje ne može podići prije isteka roka od 20 godina od dana kada je lice umrlo, a da se izuzetno spomen-obilježje može podići prije isteka ovoga roka uz prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore.

“Međutim, Ministarstvo kulture i medija nije od Vlade zatražilo prethodnu saglasnost i iz tog razloga upućujemo izvinjenje građanima i građankama Crne Gore i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj. Želim da naglasim da se citirane odredbe u pojedinim medijima ne odnose na lik i djelo Mitropolita Amfilohija, već su dio sadržaja svakog rješenja kada se odlučuje o bilo kojem zahtjevu za podizanje spomen-obilježja”, dodaje ona.

Mitropolit Amfilohije, inače veliki mrzitelj Crnogoraca i negator Crne Gore, je kako dodaje ministarka ”izuzetno značajna ličnost za Crnu Goru i jedan od najuglednijih episkopa i teologa u čitavom pravoslavnom svijetu”.

MKM će u skladu sa odredbom člana 9 stav 3 Zakona o spomen-obilježjima zatražiti prethodnu saglasnost Vlade Crne Gore u odnosu na zahtjev za podizanje spomen-obilježja dostavljen od strane Opštine Berane,u skladu sa ovlašćenjima Vlade”, istakla je ona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve