Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Pokret za Podgoricu i opozicija uskratili kvorum: Prekinuta sjednica Skupštine Glavnog grada, nastavak 27. maja

Od 39 odbornika, za prekid sjednuce su glasala 22, a 17 je bilo protiv. Nastavak sjednice trebalo bi da bude 27. maja u ponedjeljak u 10 časova

Skupštine Glavnog grada je nakon prve tačke prekinuta jer su Pokret za Podgoricu i opozicija uskratili kvorum. Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić, zatražila je prekid sjednice i da se nastavi nakon praznika. Od 39 odbornika, za prekid sjednuce su glasala 22, a 17 je bilo protiv. Nastavak sjednice trebalo bi da bude 27. maja u ponedjeljak u 10 časova.

Odbornik DPS-a Mihailo Anđušić je istakao da je ovo po ne zna koji put da se sjednica ne može nastaviti.

“Bilo bi odgovorno da podgoričku javnost informišemo o daljim koracima. Danas se traži odlaganje za poslije praznika, ali podsjećam na par detalja. Juče je nekoliko nasslova obilježio rad gradske uprave i o kakvoj krizi vlasti se radi”, istakao je Anđušić.

Prema njegovim riječima skandalaozni ekpslicitni snimak pušten ispred zgrade Glavnog grada.

“Gradonačelnica je bila obavezna da se oglasi po tom pitanju. Ako nekome odgovara bruka građane Podgorice, nama je odgovara”, dodao je on.

Na sjednici je, između ostalog, i Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih i stručnih službi Glavnog grada za 2023. godinu, kao i izmijenjena odluka o organizaciji Proljećnog pazara za 2024.

Nakon usvajanja odluke o Proljećnom pazaru, sjednica je prekinuta jer su opozicija i članovi Pokret za Podgoricu uskratiti kovrum.

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović saopštila je da je konstatovan prestanak mandata Maji Miročević Rotolo (DPS), a nova odbornica biće Tijana Vidaković. Takođe, u klubu odbornika SDP-GI 21. maj funkciju predsjednika kluba obavljaće Budimir Mugoša. Maja Vučelić je i zvanično obavijestila da će dalji angažman nastaviti kao nezavisni odbornik

Podsjećamo, odbornici Pokreta za Podgoricu najavili su da neće dati kvorum za održavanje današnje sjednice Skupštine Glavnog grada nakon što bude održana rasprava po prvoj tački dnevnog reda.

Vasilije Čarapić (PES) je rekao da mu je drago što su se predstavnici opozicije pojavili na sjednici.

Na to je reagovao Mihailo Anđušić (DPS), poručivši da će se sjednica održati samo zbog održavanja Pazara, te da zahvaljujući opoziciji mogu da održe sjednicu.

“Sa tezom, koliko sam shvatio, ova sjednica će se održati samo zbog podgoričkog Pazara. Da nije bilo opozicije, danas ne bi usvojili ni odluku oko Pazara”, kazao je Anđušić.

Na dnevnom redu je, po hitnom postupku, uvršten Izvještaj o realizaciji programa obavljanja komunalnih djelatnosti za 2023. Putevi, sa predlogom ocjena i zaključaka i Predlogom odluke o raspodjeli ostvarene dobiti Putevi u 2023, kao i Godišnji izvještaj o aktivnostima na sprovođenju unapređenja.

Takođe, na dnevnom redu je uvršten i Izvještaj o radu preduzeća Sportski objekti za 2023, sa predlogom ocjena i zaključaka i predlogom odluke o pokriću gubitka.

Rakčević: U pitanju korekcija termina Pazara, zakupci bili upoznati  

Zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević, komentarišući izmijenjenu odluku o organizaciji Proljećnog pazara za 2024, kazao je da je u pitanju samo korekcija termina koji su definisani prošlom odlukom.

“Korekcija glasi da će se Proljećni pazar održati od 7. do 21. maja, sa centralnom proslavom 21. maja na glavnom gradskom trgu. Do pomijeranja je došlo iz tehničkih razloga, zbog vremenskih uslova i mislim da nije riječ o nekoj velikoj promjeni. Proljećni pazar je krenuo na najbolji mogući način i najbitnije je da su reakcije lijepe. Namjera je da u narednom periodu predložimo unificiranu odluku koja bi se ticala organizacije manifestacije sličnog tipa, kako ne bi uvijek morali da usvajamo zasebne odluke i da ulazimo u probleme koji se tiču termina. To je jedna logična odluka i nadam se da ćemo je donijeti do kraja godine”, kazao je Rakčević.

On objašnjava da je za sve neophodna velika procedura.

Klikovac je pitao zbog čega se mijenja odluka i da li će ljudima koji su zakupili kućice biti napravljeni administrativni problemi.

“Zbog čega manifestacija ne traje i 22. maja, jer je državni praznik i 22. maja. Zbog državnih praznika, a i zbog toga što će dobar dio građan spojiti te dane. Kad nešto organizujete morate znati kad nešto počinje i završava. Najavili ste jedan datum, a onda dali novi. Odlaze vam ljudi iz gradske uprave, jer ne žele da rade u potpunoj konfuziju. Može vam se desiti da vam se i zakupci kućica žale, jer usred nečega što se održava mijenjate odluku. Napravili ste ozbiljan prestup, jer ste zaključili ništave ugovore. Da li će zbog toga neko u sistemu administracije da bude odgovoran, jer ste građane doveli u zabludu”, istakao je Klikovac.

Rakčević je odgovorio da su svi zakupci bili upoznati sa činjenicom da će doći do blage korekcije termina održavanja Pazara.

“Nijesu mogli biti ispoštovani rokovi od trenutka objavljivanja odluke u Službenom listu do početka Pazara. Zbog toga su svi zakupci obaviješteni i svi su dobrovoljno prihvatili i njima je to bilo još i draže zbog samih termina i centralne proslave 21. maja”, kazao je Rakčević.

Klikovac: Budžetska inspekcija da provjere Sekretarijat za finansije 

On smatra da se Pazar organizuje na “potpuno pogrešan način” i da ima informaciju da se u vezi Novogodišnjeg pazara jedan dio sredstava iz budžeta nije trošio po stavkama iz budžeta.

“To znači da nije bilo dovoljno sredstava, te da su se sredstva prebacila sa stavke ‘potrošnja električne energije’. Pozivam Budžetsku inspekciju i ministra finansija da provjere kako se radi u Sekretarijatu za finansije. Imamo sumnjive radnje i potrošnju. Nabavku bez tendera”, kazao je Klikovac.

Odbornik SD-a u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković je naveo da današnja sjednica se prekida nakon što glasanjem o prvoj tački dnevnog reda, Podgoričkom pazaru, omoguće dalje održavanje.

To je rezultat dogovora postignutog na Kolegijumu predsjednice Skupštine Glavnog grada koji je održan na inicijativu bivših odbornika PES-a.

“Sjednica se, osim zbog političkog trvenja između dvije struje PES-a prekida i zbog neblagovremenog dostavljanja materijala za održavanje ove sjednice i pokušaja vlasti da opstruira rad opozicije i ne omogući nam adekvatan uvid u izbor i imenovanja o kojima se trebalo glasati. Kriza vlasti u Glavnom gradu još uvijek traje i događa se upravo ono na što sam upozoravao, odnosno da nefunkcionalnost parlamentarne većine ugrožava funkcionalnost institucija, što će, vjerujem, rezultirati razrješenjem gradonačelnice Olivere Injac ili prijevremenim lokalnim izborima”, naveo je Mašković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve