Utorak, 8 Oktobra, 2024
Rubrika:

Milanović: Crna Gora je NATO članica i Srbija joj ne može ništa; Milatović: O Crnoj Gori se odlučuje u Crnoj Gori

Na pres konferenciji nakon plenarne sjednice koja je bila zatvorena za javnost crnogorski predsjednik Jakov Milatović, koji je domaćin skupa, je rekao da dugoročna stabilnost regiona podrazumijeva i dobrosusjedske odnos

Odnosi Hrvatske i Crne Gore su dobri, rezolucija o Jasenovcu po meni potpuno nepotrebna. Treba biti oprezan kad se neko proglašava personom non grata, saopštio je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović odgovarajući na pitanja novinara nakon Samita lidera Brdo-Brioni procesa koji je održan u Porto Montenegru. Evropska unija EU nije cjelovita i potpuna bez Zapadnog Balkana, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović nakon plenarne sjednice regionalnog Samita.

“Crna Gora je po drugi put domaćin, a deklaracija je usvojena i to je važna informacija koju treba reći na početku. Samit je bio prilika da ponovimo jedinstvenu poruku – naš prostor je prostor zajedničkih vrijednosti, mira i prosperiteta i EU nije cjelovita bez Zapadnog Balkana. Uspjeh Crne Gore će biti podsticaj i drugim zemljama regiona. Spremni smo da još jače iskoristimo istorijski izazov i priliku”, rekao je Milatović.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je istakao da je EU sistem koji ne treba nikakvo oduševljenje, jer je to inertan sistem.

Foto: Kancelarija za odnose sa javnošću Predsjednika

“Evropska unija EU je jedan veliki i inertan sistem. Ali moja domovina je Hrvatska. Budemo li ovoliko čekali koliko čekamo, države će izgubiti strpljenje. Crna Gora kao država priznata od svih, Kosovo koje nije priznalo pet država evropskih, i više od toga. EU pokazuje inertnost i nesposbnost u igri sa Amerikom, ali i zemljama BRIKS-a”, naglasio je Milanović.

On je dodao da želi da naši susjedi budu naši prijatelji, “da bi to tako bilo mi moramo nešto uložiti, imati razumijevanja za njihove probleme pa katkad i pomutnje unutrašnje politike.”

“Ne želim da narušim gostoprimstvo. Odnosi Hrvatske i Crne Gore su dobri, ja razumijem da neki poslanici imaju potrebu staviti akcenat na stvari koje ih tište, kao što je Rezolucija o Jasenovcu, po meni potpuno nepotrebnoj, to je iza nas…”, kazao je Milanović.

O proglašenju Alekse Bečića, Andrije Mandića i Milana Kneževića personama non grata u Hrvatskoj, istakao je da u tome nije učestvoao.

“U tome nisam učestvovao, nisam ni podržao ni osudio, treba biti oprezan kada se nekome daje status persone non grata, čak i najvećim nevaljalcima. Mislim da znam ime jednog od tih ljudi… Do toga nije trebalo doći”, istakao je on.

Predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar kazala je da je u posljednjoj deceniji Zapadni Balkan napustilo 4,8 miliona mladih.

“To je nešto što nas sve mora zabrinuti. Crna Gora je od država Zapadnog Balkana do sada imala najveći napredak, i ima najbolju perspektivu kada su u pitanju EU integracije”, istakla je ona.

Prema njenim riječima što se tiče procesa proširenja EU, Hrvatska i Slovenija su najaktivnije moguće radile na podsticanju proširenja prema Zapadnom Balkanu.

“Zbog naše aktivnosti BiH je dobila status kandidata, Albanija je počela međuvladine pregovore, a u najtežem položaju je Kosovo. Predsjednica Vjosa Osmani je izrazila i zamolila za veću pomoć i podršku na tom putu. Crna Gora je na tom putu najdalje odmakla i ima najveću perspektivu”, kaže Pirc Musar i izjavila je saučešće i žaljenje zbog situacije u BiH.

Komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o Crnoj Gori, i da li je doživljava kao prijetnju, Jakov Milatović je kazao da je nije vidio zbog plenarne sesije.

“Znate da je gospodin Vučić bio pozvan, ali to nije uradio, biće sa nama na radnom ručku. Srbija je učestvovala u izglasavanju današnje deklaracije. Dok sam predsjednik Crne Gore slaću dobrosusjedske poruke, moramo graditi mostove, pozivam sve lidere u regionu da fokus bude građenje mostova. Crnogorska politika je jasna, Crna Gora kao uspješna priča mora biti naredna članica EU. U tom smislu imamo najveću podršku od Hrvatske i Slovenije, a zajedno možemo postati dobar primjer za ostale da taj isti primjer prate”, kazao je Milatović.

On tvrdi da Crna Gora ima jasnu državnu politiku, bez obzira na neke pokušaje skretanja sa tog puta.

Foto: Kancelarija za odnose sa javnošću Predsjednika

Konferencija za medije bila je zakazana za 12 sati i 45 minuta, ali je počela tek oko 14 časova.

Samitu su prisustvovali i predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsjednice Kosova i Sjeverne Makedonije, Vjosa Osmani i Gordana Siljanovska Davkova, članovi predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović, Željka Cvijanović i Željko Komšić. Ppredsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije bio na samitu jer je stigao u Tivat nakon završetka njegovog sastanku u Hamburgu. Milatović je najavio da će Vučić prisustvovati radnom ručku koji će biti orgaizovan danas u Tivtu.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko- hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine, osnovana radi jačanja uzajamnog povjerenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Članovi inicijative su, pored Crne Gore, i Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve