Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Poslanici raspravljaju o zakonima potrebnim za Evropu sad 2

U toku sjednica Skupštine

Poslanici crnogorske Skupštine i danas će raspravljati o zakonima koji su potrebni za primjenu Programa Evropa sad 2.

Na dnevnom redu su Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica; Predlog zakona o otpisu kamate na dospjele poreske obaveze; Predlog zakona o izmjenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje; Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o radu i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu.

Ministar finansija Novica Vuković je, obrazlažući Predlog izmjena i dopuna Zakona o porezu na dobit pravnih lica, kazao da se uvodi pravo na oslobađanje od poreza na dobit za preduzeća koja reinvestiraju sredstva iz ostvarene dobiti u poljoprivredne projekte, kao i za preduzeća koja ulažu sredstva u druge subjekte poljopivredne djelatnosti, na način da im se obračunati porez umanji za iznos sredstava koja su reinvestirana, odnosno uložena.

Takođe, izvršiće se preciznije definisanje izdataka preduzeća koja se priznaju na teret rashoda, odnosno da se izdaci za zdravstvene, socijalne, obrazovne, naučne, vjerske, kulturne, sportske i humanitarne svrhe, zaštitu životne sredine, kao i izdaci dati ustanovama, odnosno pružaocima usluga socijalne i dječije zaštite, priznaju kao rashod najviše do 3,5 odsto ukupnog prihoda.

Predložena zakonska rješenja, navodi on, imaju za cilj jačanje konkurentnosti poljoprivredne djelatnosti, povećanje broja poljoprivrednih proizvođača, kao i povećanje zaposlenosti domaće radne snage u ovoj oblasti.

Uvođenjem ovih podsticaja, državni budžet se odriče od dijela prihoda po osnovu poreza na dobit pravnih lica.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da se to pojavilo na jednom portalu koji je objavio da taj tekst nema veze sa njima, te da je vlasnik i urednik portala uputio izvinjenje.

Na to je poslanica DPS-a istakla je da je ovo pitanje jednog čovjeka, ali i svih nas.

“Ono se ne slučajno pojavilo u predizbornoj trci. Pritom smo zaboravili osnovne poruke koje se tiču čovječnosti, a sve ostalo je u okvirima politike i politikanstva”, kazala je Bojanić Lalović.

Istakla je da je Mandić stao u odbranu portala.

Mandić je istakao da osuđuje tekst.

„Ali kada bih tražio šta o meni pišu po portalima, ovu Skupštinu bi pretvorili u to ko je koga uvrijedio po portalima“, rekao je predsjednik Skupštine na današnjoj sjednici.

Mandić je dodao da se urednik portala izvinio.

Nikola Rakočević (DPS) kazao je da program “Evropa sad 2” neće doprinijeti boljitku standardu života građana.

“Počeli smo sa tim da će zarada biti veća za 250 eura. Došli smo do toga da ste to revidirali na 40 eura. Ali se time stvorila rupa u budžetu…Kako ste odlučili da napunite budžet? Ne realnom ekonomijom, već povećanjem akciza. To dalje znači povećanje usluga i proizvoda. U finalu, dugoročno i kratkoročno – obezvrijediće životni standard građana“, ocijenio je Rakočević.

Siguran sam da, navodi Rakočević, predlagači zakona ne žele načiniti građane siromašnim – ali put do pakla popločan je dobrim namjerama.

„Ovo nije rješenje za postizanje rezultata“, ocijenio je Rakočević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve