Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Poslanici za pomoć u rješavanju stambenog pitanja, ali na različite načine

U Skupštini Crne Gore završena je rasprava o Predlogu Zakona o Fondu stan za sve, kojim se predviđa da građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje kupe stan po povlašćenim uslovima

U Skupštini Crne Gore završena je rasprava o Predlogu Zakona o Fondu stan za sve, kojim se predviđa da građani koji nemaju riješeno stambeno pitanje kupe stan po povlašćenim uslovima. U Crnoj Gori stan u svom vlasništvu nema više od 40.000 porodica. Predlagač zakona je GP URA, iz DPS-a i SD-a je najavljeno da će ga podržati, dok iz PES-a tvrde da je riječ o populističkom predlogu.

Tok sjednice:

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar je rekao da preko 40.000 porodica u Crnoj Gori nema svoj stan a preko 30.000 porodica žive kao podstanari.

“Prosječna cijena kvadrata stana je 1800 eura. Ti ljudi teško mogu riješiti stambeno pitanje ukoliko ne donesemo Zakon i kroz Stan za sve im omogućimo da obezbijede krov nad glavom. GP URA je od februara pokrenuo kampanju i izašao sa predlogom osnivanja državnog fonda. Program 1000+ je ukinut. Zato treba da osnujemo državni fond”, naglasio je Konatar.

Konatar tvrdi da je ovo realna priča.

“Cijena bi bila od 900 eura po kvadratu. Cilj zakona je da građani koji nemaju stan svoj prvi stan kupe po povlaščenim uslovima”, naveo je on.

Poručio je da je ovo prilika da Skupština pokaže svoj puni kapacitet.

Poslanik Milan Zečević iz PES-a je rekao da je ovo jedan u nizu populističkih predloga GP URA.

“Kada ste bili izvršna vlast i tada je 40.000 porodica bilo bez krova nad glavom. Zašto tada nijeste pokrenuli ovo pitanje. Zato jer ste znali da je neodrživo”, poručio je on.

Kaže da je potrebna neka nova inicijativa.

Konatar je pitao Zečevića gdje je bila ekonomska analiza za Evropa sad 2, a nakon što je Zečević kazao da predlog GP URA nema ekonomsku analizu i da ne zna kako su došli do cijene kvadrata od 900 eura.

“Kamo sreće da 44. Vlada nije zaustavila projekat 1000+”, naveo je on.

On je kazao da nema boljeg načina da se pomogne ljudima da ostanu na sjeveru do prilike da kupe stan po povoljnim uslovima.

Kazao je da originalno ova ideja potiče od bivšeg ministra ekonomskog razvoja Gorana Đurovića.

Poslanica GP URA Ana Novaković Ðurović je kazala da Zečević nije pročitao ponuđeno zakonsko rješenje.

“Ovdje je pitanje ima li političke volje da uspostavi Fond “stan za sve”, istakla je ona.

Prema riječima poslanika DPS-a Nikole Milovića, 40.000 porodica sanja dana da će riješiti stambeno pitanje.

“Šta je aktuelna Vlada uradila, kako je pomogla podstanarima. Jedino je ukinula program 1000+. Podstnari danas vape da im se pruži ruka za put spasa. Neka Vlada danas izađe pred građane i kaže zašto neće podržati ovaj predlog. Ovo može da bude dobro početno rješenje. Zato ćemo podržati ovaj predlog. Ovdje ispada da PES više brani ono što ne postoji a napada predloge. Kažite kolege iz PES-a šta je vaš predlog”, kazao je Milović.

On je ocijenio da vlast ne može da loptu prebacuje DPS-u i opoziciji.

“Do sada ste jedinu stvar uradili na rashodnoj strani, prihodna strana se ne vidi”, naveo je on.

Poslanica Jelena Nedović iz PES-a pitala je ko je napravio socijalne probleme u Crnoj Gori.

“Kome su se dodjeljivali ti stanovi za vrijeme vaše vlasti. Da je Đukanović prodao stan možda bi imali pet stanova za socijalne kategorije. Mi ćeno 100 godina vraćati dugove koje ste vi stvorili za 30 godina vlasti”, kazala je ona.

Milović je na to rekao da u ekonomskoj politici PES-a nema nikakvog rezona.

“Populistička rješenja zavijena su u foliju i nacionalističkih stvari. Vi ćete biti odgovorni za razočarenje građana u narednim godina”, poručio je on.

Poslanik NSD-a Dejan Đurović je kazao da se ne može fiksirati cijena na 900 eura. Poručio je da se ovdje mora uključiti i Zajednica opština.

Mirsad Nurković iz BS-a najavio je u načelu podršku ovom zakonu. Kazao je i on da se cijena ne može fiksirati ovim zakonom.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je rekao da je desetine hiljada građana Crne Gore koji nemaju krov nad glavom.

“U pretodnih 30 godina je ova država 27 miliona kvadrata stambenog prostora prodala za 2,7 miliona javnim funkcionerima”, kazao je on.

Poslanik SD Branislav Nenezić tokom današnje rasprave je poručuo da će podržati ovaj predlog zakona.

“Razaočaravajuće da ovaj predlog ne bude usvojen samo zbog političkoh subjekta koji ga predlaže. Ako bi se usvojio ovaj zakon, a nažalost neće, trebalo bi srpiječiti potencijalne zloupotrebe. Danas smo u neravnopravan položaj stavili 40.000 porodica samo zbog političkih podjela”, kazao je on.

Miodrag Laković iz PES-a je ponovio da je ovaj predlog urađen površno, populistički i da se ovoj Vladi da vruć krompir.

Mihailo Anđušić iz DPS-a je naglasio da se sve može reći za Klub PES-a osim da su 30 godina bili u opoziciji.

“Koleginice Nedović, najveći dio vaših kolega je bio simpatizer ili član DPS-a. Kada se Vaša biografija pogleda, stiče se utisak da ste, u najmanju ruku, imali šest a ne jednu člansku kartu DPS-a”, kazao je on i dodao da ona pokazuje dozu neartikulisanosti.

Jelena Nedović je na to kazala da su njeni argumenti usmjereni protiv politike DPS-a, a ne protiv poslanika te partije.

“Ponosna sam na svoju biografiju. Volontirala sam u MUP-u 16 mjeseci. Radila sam u Upravi za ljudske resurse pa znam št se radilo sa oglasima pa su me savjetovali da uzmem člansku kartu DPS ili SDP kako bih dobila posao. Nemojte da ovo svodimo na ličnu ravan”, navela je ona.

Poslanik PES-a Darko Dragović je kazao da je očekivao bolji tekst predloga zakona.

“Mislim da je tekst predloga zakona loš i neprihvatljiv. Predlagač nije studiozno ušao u pripremu predloga ovog zakona. Niko normalan nije protiv ideje za se riješi stambeno pitanje građanima, ali to treba uraditi studiozno i na prihvatljiv način”, naveo je on.

Konatar je kazao da onaj ko hoće nađe način, a ko neće nađe izgovor.

Nezavisna poslanica Radinka Činćur je tokom zasijedanja istakla apel podstanara da se priži podrška ovom zakonu.

“Danas ispod 400,500 eura se ne može iznajmiti stan, vjerujem da se danas kao podstanar ne može dostojanstveno živjeti”, istakla je ona.

Navodi da dobijaju mnogo apela da se pomogne podstanarima.

“Red je dodšao da se ovaj problem sistemski riješi”, dodala je.

Ona je ukazala da ni danas nemamo registar podstanara.

Anđela Vojinović iz Demokrata kazala je da bi se osnivanjem Fonda poput ovog poslala poruka da je svaki čovjek važan.

“Riješeno stambeno pitanje znači sigurnost”, dodala je.

Adrijan Vuksanović iz HGI da veliki dio Tivta u ovom trenutku ni Budva nemaju struju.

Vezano za prijedlog zakona kaže da će ga podržati.

“Ko god ima primjedbu kma vremena da amandmanski djeluje i poboljša ovo rješenje. Ovo je problem koji tišti sve i treba ga rješavati”, naveo je on.

Andrija Nikolić iz DPS kazao je da umjesto da Vlada i parlamentarna većina traže rješenja, parlamentarna većina nas zamajava promjenama Ustava, zastave, izgradnjom kapele na Lovćenu.

“Crna Gora nema stambenu politiku. Ukinut je program 1000+, na kojem je stambeno pitanje riješilo oko 4000 porodica. Danas u Crboj Gori 67 odsto građana nije u mogućnosti da obezbijedi sedmodnevno boravak na primorju za svoju porodicu. Cijene rastu. Budžet se koristi za plate i penzije ali to više nije dovoljno pa se kreditno zadužujemo. Sprovodi se populizam, a on vodi u grcki scenario”, naveo je Nikolić.

Kako je dodao, ovo što se ovdje na planu ekonomije sprovodi je dužničko ropstvo.

“Novca u državnoj kasi nema. Strani novac koji je ranije dolazio u Crnu Goru donio je kvalitet, razne benefite uključujući i radna mjesta”, kaže on.

Duško Stjepović iz Demokrata je kazao da će oni glasati za predlog ovog zakonskog rješenja.

“Problem podstanara jedan je od izazova koje su Demokrate prepoznale od osnivanja. Nedostatak krova nad glavom doživljava kao jedan od najvećih nedostataka. Zato ćemo rado podržati ovo rješenje uz nadu da će se unaprijediti ovaj zakonski tekst”, dodao je on.

Poslanik GP URA Filip Adžić je pomenuo radnike Košute koji čekaju da im Vlada riješi problem i protestuju svakodnevno po ovom ekstremnim temperaturama.

Kada je riječ o predloženom zakonskom rješenju, Adžić je kazao da prema današnjim tržišnim cijenama, za stan bi trebalo da se izdvaja mjesečna rata od 670 eura na period od 20 godina.

“Vjerujem da svi imamo obavezu da nađemo rješenje da građani riješe stambeno pitanje”, naveo je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve