Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Pejović: Uskoro program Evropa sad 2, bićete prijatno iznenađeni; Nikolić: Uništili ste ekonomiju

Tokom današnje rasprave, iz PES-a su najavili uskoro predstavljanje programa Evropa sad 2. DPS je PES i aktulenu većinu optužio da su uništili crnogorsku ekonomju

Poslanici su danas u paralamentu raspravljali o izmjenama Zakona o radu i Zakona o putevima.

Tok rasprave: 

Šef Poslaničkog luba DPS-a Andrija Nikolić je na samom početku proceduralno reagovao i rekao da danas u škafu predsjednika parlamenta Andrije Mandiću leži tekst Rezolucije o genocidu u  Jasenovcu, koju  on iz nekog razloga neće da potpiše i proslijedi na objavljivanje u Službenom listu.

“Suština je da danas taj dokument ne postoji. Da su rasprava u Skupštini i glasanje bili potrebni Mandiću da bi našao razlog da ostane u vladi nakon što je Spajićeva vlada glasala za rezoluciju o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama. Dakle, Mandiću su pale akcije u Srpskom svetu, pošto su shvatili da je za fotelju spreman sve da uradi. Pa je da bi spasio obraz pred Srbima, posegnuo za manipulacijom. Usvojicemo rezoluciju , ali je nećemo usvojiti. Čime se narugao srpskim žrtvama u Jasenovcu i grobovima svog naroda, uvrijedio žrtve i njihove potomke i iskompromitovao Crnu Goru”, kazao je on.

On je zatražio objašnjenje od potpedsjednika parlamenta Borisa Pejovića.

Pejović je mu je odgovorio rekao da se radi samo o formalnom činu.

”I nema mjesta za konstrukcije koje ste saopštili”, dodao je Pejović u odgovoru Nikoliću.

”Ovdje imamo kršenje zakona, jer predjsednik parlamenta ne potpisuje dokument i ne šalje ga Službenom listu”, na to je kazao Nikolić.

Slaven Radunović iz ZBCG je rekao da je izjava Nikolića ”trzaj nemoćnih”.

”Ni je ne znam koji je razlog, vjerovatno je tehnički, i to će biti ispravljeno”, rekao je Radunović.

Tokom rasprave o izmjenama Zakona o radu, poslanica PES-a Jelenka Andrić istakla je da da će njena stranka uvijek podržati zakonska rješenja kojima se podržavaju zaposleni, pa i ovaj zakon.

Predlog izmjena ovog Zakona je da se skrati vremenki interval za dobijanje stalnog zaposlenja poslije ugovora o radu sa važećih 36 na 24 mjeseca.

Mihailo Anđušić iz DPS-a  poručio je da želi da vjeruje da, kada su izmjene ovog zakona u pitanju, da kolege iz SNP-a imaju dobru namjeru, ali da treba vidjeti kako će to pokazati u praksi.

“Sa druge strane, siguran sam da će ovo olakšati u pojedinim javnim ustanovama partijsko zapošljavanje koje razara javni sektor”, rekao je Anđušić.

Božović: Izmjene nijesu motivisane partijskim zapošljavanjem

Poslanik Bogdan Božović iz SNP-a, kao predstavnik predlagača,  je poručio da izmjene nijesu motivisane nikakvim partijskim zapošljavanjem, odgovarajući na Anđušićevo izlaganje.

“Vi ste tvorci projekta partiskog zapošljavanja, pa me čudi da od vas dolazi ta sumnja. Ovo je bilo dio sistema kada ste bili vlast”, naveo je on.

Prema riječima poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića, izmjene ovog zakona su šamar u lice svima koji žele da izigravaju zakon.

Boris Mugoša iz SD-a je kazao da će podržati ovo zakonsko rješenje.

“Zar nije dovoljno dvije godine da vidite da li vam neki radnik odgovara ili ne odgovara”, kazao je on. Ipak, napomenuo je da se danas u Crnoj Gorine bavimo se strukturnom reformom na tržištu rada, već da šminkamo realnost”, dodao je on.

On je istakao da se trreba formulisati par amandmana kako bi ovo zakonsko rješenje bilo cjelovito.

“Poslodavac i zaposleni treba da budu podjednako važni u funkcionisanju privrede. Važno je da pratimo primjenu ovog zakonskog rješenja”, istakao je Mugoša.

Poslanik Slaven Radunović je kazao da treba omogućiti pravdu za ljude da budu jednako tretirani.

“15 poslednjih godina svako ko je bio za opoziciju, imao je ozbiljan problem da se zaposli”, kazao je on.

Pozvao je da se izvrši pozitivni utisak da se istraži sve vezano za Milana Lekića.

“Da što prije dobijemo istrage i presude, da se skine ljaga kju ste nametnuli tom čovjeku”, istakao je on.

Mugoša: Brutalni revanšizam

Mugoša je kazao da če građani plaćati na stotine hilada eura zbog brutalnog revanšizma vlasti nakon .2020.

“Anomalije koje su bile dovedene do savršenstva od avgusta 2020. godine. Teza da se niko nije mogao zapsolaiti bez članske karte DPS je smiješna. Mnogo toga lošeg se dešava od 2020. godine. Realnost je jasna, nemojmo ljudima stvarati lažnu sliku”, dodao je Mugoša.

Milatović: Od partijskih kadrova nema đe igla da stane

Poslanica DPS Sonja Milatović je kazala da su predložene izmjene dobre.

“Ali, u ovoj državi cvjeta partijsko zapošljavanje. Zbog toga u pojedinim državnim preduzećima nema đe igla da stane. Zvog sveg sam oprezna i skeptična kada je ovo zakonsko rješenje u pitanju”, kazala je ona.

Poslanik Božović iz SNP-a je kazao da je ovo ono što su obećali građanima u predizbornoj kampanji.

“Ovo se odnosi na sve ljude, i one koji glasaju opoziciju i poziciju, Sigurn sam da su svi zaposleni za ovakvo zakonsko rješenje”, naveo je.

Milatović mu je kazala da će DPS glasati za ovo rješenje.

“Govorila sam o fenomenu partijskog zapošljavnja koje sprovodi parlamentarna većina”, dodala je ona.

“ošnjačka stranka će podržati ovaj  Zakon”, poručio je poslanik te partije Amer Smailović. 

On je kazao da imamo nesrazmjernu zapsolenost pripadnika manje brojnih naroda u javnoj upravi.

Vuković Kuč: Čupaju i čerupaju da bi udomili svoje 

Aleksandra Vuković Kuč iz DPS-a je kazala da Crna Gora nije sigurna i bezbjedna država.

“Priprema se atentat ili se pripremao na Đukanovića, a Uprava policije o tome ništa nije čula. Kakva bi buka i bijes nastali da se pojavila vijest da se neko iz vladajuće kaste praćen, Treba da se zapitamo da li je iko od nas bezbjedan. Novinarima se crtaju mete. Etiketiraju se novinari slobodnih medija, satanizuju”, navela je ona.

Govoreći o predloženom Zakonu, ona je kazala da je na djelu vladavina najgorih.

“EPCG, Rudnik uglja, CEDIS,  Solar, Željeznica, Pošta su postali plijen, lovina vladajućih partija koje čupaju i čerupaju, ne bi li udomovili supruge, muževe, braću, sestre…”, navela je ona.

Pitala je poslanika PES-a Miloša Pižuricu da li je normalno da se vrši progon novinara koji se vrši danas?

Pižurica je kazao da se pridružuje osudama prijetnji bilo kome.

“Apelovao sam da se čuva bezbjednost bivšeg predsjednika Đukanovića. Porazno za CG bi bilo da on bude na bilo koji način ugrožen”, naveo je on.

Andrija Nikolić iz DPS-a je, odgovarajući na kritike psolanika PES-a Pižurice kako je DPS vodio lošu ekonomsku politiku, kazao je takva konstatacija ne stoji, navodeći sve one projekte i investicije koje su u tom periodu realizovani.

Potpredsjednik Skupštine Boris Pejović je kazao da je DPS ispunio obećanje o zapošljavanju 40.000 ljudi, danas ne bi bilo nezaposlenih.

Nikolić mu je kazao da prvi uslov za ekonomsku stabilnost i dolazak investitora, politička stabilnost.

On je upozorio da zbog politike aktuelne vlasti Crnoj Gori prijeti grčki scenario i da će ih narod juriti po ulicama kada do toga dođe.

“Uništili ste ekonomiju. Imamo sve razloge da vjerujemo da ovi zakoni koji dolaze u skupštinsku proceduru, da se to radi da bi se zakrpile rupe u budžetu i da se isplate plate i penzije. Kreditni rejting CG je u ovom trenutku najgori u regionu”, naveo je on.

Pejović mu je kazao da je 2019. godine, dug CG je bio 77 odsto, a sada 65  odsto BDP-a. Ostavili ste skoro 4 milijarde dugova. Provjerite koliko su tada bile plate i penzije, a koliko su sada”, naveo je on.

Nikolić: Od 2020. ekser nije zaboden u Crnoj Gori

Raspravu je nastavio Nikolić, kazavši da se Crna Gora od  2006. do 2020. zadužila oko 2,5 milijardi eura, ali za razvojne i kapitalne projekte. Vi ste se za dvije godine godine zadužili dvije milijarde za tekuću potrošnju, za plate i penzije”, kazao mu je Nikolić.

On je dodao da ekser u Crnoj Gori nije zaboden od 2020. godine.

“Budžet formirate na osnovu projekata prethodne vlasti”, rekao je on.

Pejović je najavio uskoro Evropa sad 2 program.

“Bićete svi veoma brzo prijatno iznenađeni”, naveo je on.

Filip Adžić iz GP URA je kazao da se Vlada Dritana Abazovića nije zadužila nijedan euro.

Osvrnuo se i na današnju raspravu.

“Podržaćemo izmjene Zakona. Svi radnici su ušli da pogledaju vaš kalkulator. Juče su bili razočarani kada su vdijeli da je kalkulator izbridan”, naveo je on u poruci PES-u.

Kazao je da je naporaznije od svega da ova vlast nema nijedan kapitralni projekat, nijednu investiciju koja predstavlja novu vrijednost.

Tokom današnje rasprave, poslanica Slađana Kaluđerović iz SNP-a je kazala da je cilj da se smanji trajanje ugovora na određeno sa 36 na 24 mjeseca.

“Ovdje se očitava sistem pravičnosti. Ovo će radnicima omogućiti veću stabilnost i sigurnost, a moći će i da se oslobode straha”, navela je ona.

Izmjene zakona o putevima

Poslanici u Crnoj Gori raspravljali su danas o izmjenama Zakona o putevima, kojima bi se mještanima barske opštine sa područja kod Sozine omogućilo korišćenje tunela bez plaćanja putarina. Izmjene su predložile Demokrate, a najavljena je podrška opozicionih poslaničkih klubova. O izmjenama ovog zakona glasaće se naknadno.

“Socijaldemokrate će kao i što smo glasali za dopunu dnevnog reda glasati i za izmjene ovog zakona s tim što sam predao i amandmane koji su više tehničke prirode”, saopštio je poslanik SD-a Branisalv Nenezić.

On je naglasio da je cilj amandmana je da se tačno odredi ko će imati pravo za korišćenje besplatnog prolaza kroz tunel Sozina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve