Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Vladajuće partije pobjegle od rasprave o spornoj nabavci dva patrolna broda, ponovo usvojeni zakoni koje je vratio Milatović

Opozicija i dio javnosti sumnja da je nabavka patrolnih brodova sumnjivi posao pošto se pominju enormne provizije za one koji u toj transkaciji učestvuju

Poslanici crnogorskog parlamenta ponovo su danas izglasali izmjene i dopune zakona o unutrašnjim poslovima i energetici, koje je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Na dnevnom redu je trebalo da bude i Predlog zakona o nabavci dva patrolna broda za potrebe Vojske Crne Gore, ali predsjednik Skupštine Andrija Mandić je obavijestio poslanike da o tome danas neće biti riječi. Većina koju čine PES, Demokrate, koalicija Za budućnost Crne Gore, Bošnjačka stranka i predstavnici albanskih stranaka izbjegla je raspravu o nabavci brodova, jer opozicija i dio javnosti smatra da je riječ o sumnjivom poslu pošto se pominju enormne provizije.

Tok sjednice:

16.24 – Poslanik Građanskog pokreta URA Filip Adžić zatražio je da ministar Krapović dostavi finansijski izvještaj radne grupe o tenderu o nabavci patrolnih brodova iz Francuske.

16.21 – Predsjednik Skupštine je kazao da parlament ne bježi od rasprave o tački koja se tiče tehničkog sporazuma koje potpisuje Ministarstvo odbrane sa ministarstvom druge države, u sklopu sporazuma o saradnji u domenu odbrane između Crne Gore i Francuske, ali ne danas.

16.19 – Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč tvrdi da ovo što se danas dešava u Skupštini je potvrda njene tvrdnje da “parlament jeste mečka koja koristi za zabavu dokonim članovima vlade”.

“Sprdaju se i tretiraju ga kao cirkus, čime ga je i nazvao premijer Milojko Spajić“, kazala je Vuković Kuč.

16.16 – Andrija Mandić je objasnio da čak i to što je Vlada zakazala i što je tražila da se raspravlja o nekoj tački dnevnog reda, ako parlamentarna većina odluči da neće da raspravlja o tome i primijeni Poslovnik, Vlada će to morati da prihvati.

“Vi nas jednog dana kritikujete da smo protočni bojler Vlade i njenih zakona a onda kada mi Vladi kažemo da nećemo da raspravljamo o zakonima koji su predložili, vi protestujete”, rekao je Mandić.

16.04 – Poslaik SD-a Boris Mugoša je kazao da su sinoć obaviješteni o čemu će se danas raspravljati.

“Juče se desilo nešto što je vrlo nekorektno. U 7.30 ujutru kolega Miloš Konatar pita o čemu ćemo danas da pričamo, u šest i po popodne vas ponovo pita isto, da bi vi sinoć i sedam i 10 rekli šta je danas na dnevnom redu. Mislim da to nije kolegijalan ni korektan odnos. Ni pomena nije bilo o tačkama koje se tiču visokog obrazovanja”, naveo je Mugoša.

15.58 – Ministar odbrane Dragan Krapović je rekao da oni nisu znali da se danas o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između crnogorskog Ministarstva odbrane i ministra odbrane Francuske o nabavci dva patrolna broda neće raspravljati.

“Na današnjoj sjednici Odbora Andrija Nikolić je koordinirao sa policijom tokom upada u zgradu Opštine Budva 2020. godine”, kazao je Krapović.

15.53 – Mandić je saopštio da će danas biti održan kolegijum koji će uslijediti nakon usvajanja dvije tačke dnevnog reda.

15.50 – “Imate li odgovor na to pitanje ili nemate? Na kolegijumu ćemo govoriti i o tretmanu opozicije od predsjedavajućeg tokom rasprave na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike. Takođe, ministar Krapović je spomenuo moje kontakte sa Zoranom Lazovićem, pa bih rekao da ja tog čovjeka znam zdravo za zdravo, pa nema potrebe da me uzimate u usta u tom kontekstu”, rekao je Nikolić.

15.47 – Za proceduru se javio poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

On je pitao zašto Skupština neće danas raspravljati i o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između crnogorskog Ministarstva odbrane i ministra odbrane Francuske o nabavci dva patrolna broda.

“Juče smo obaviješteni da danas o ovome nećemo raspravljati”, kazao je on i zatražio da se održi Kolegijum predsjednika Skupštine.

15.46 – Utvrđen dnevni red. Skupština je danas trebalo da raspravlja i o Predlogu zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Francuske o saradnji u domenu odbrane sa Tehničkim aranžmanom između crnogorskog Ministarstva odbrane i ministra odbrane Francuske o nabavci dva patrolna broda.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je kazao da će se danas samo glasati o zakonima koje je Milatović vratio na ponovno odlučivanje.

15.44 – Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović reagovala je na izjavu jednog kandidata za odbornika u podgoričkom parlamentu koji je rekao “da umjesto volova Zećane treba upregnuti u volovska kola”.

11.00

Skupština je te zakone usvojila na sjednici 17. avgusta, a Milatović ih je tri dana kasnije vratio na ponovno odlučivanje, obrazlažući da predložena rješenja predstavljaju nastavak politizacije institucija.

Milatović je kazao da je izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima uveden poseban postupak zapošljavanja policijskih službenika bez javnog oglašavanja i bez kadrovskog plana.

On je, govoreći o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, naveo da su predloženim amandmanskim djelovanjem uvedene suštinske promjene u načinu izbora članova i predsjednika Odbora Regulatorne agencije za energetiku i regulisanje komunalne djelatnosti.

Kako je ukazao Milatović, Skupština preuzima direktnu ulogu u imenovanju članova Odbora, dok se ukida dosadašnja Komisija sastavljena od sedam članova koje su predlagali Vlada, Crnogorska akademija nauka, Univerzitet Crne Gore, Privredna komora i Skupština na predlog Administrativnog odbora.

Milatović smatra da je nedopustivo da se kroz najavljeno tehničko prilagođavanje Zakona vrše suštinske promjene, tako što se mijenja način izbora članova Odbora Regulatorne agencije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve