Ponedjeljak, 1 Jula, 2024
Rubrika:

PREMIJERSKI SAT BEZ PREMIJERA Nikolić: Spajić iz Podgorice poslao poruku da zbog obaveza u Briselu neće prisustvovati sjednici

Kada je predsjendik Skupštine Andrija Mandić saopštio da je premijer spreman da u ponedjeljak odgovara na pitanja čuo se smijeh poslanika u sali

Sjednica Skupštine na kojoj je trebalo da se održi premijerski sat je danas počela iako je premijer Milojko Spajić najavio da ne može doći da odgovara na pitanja poslanika.

Poslanici su bili u sali.

Kada je predsjendik Skupštine Andrija Mandić saopštio da je premijer spreman da u poneđeljak odgovara na pitanja čuo se smijeh poslanika u sali.

Premijerski sat je tako odložen za poneđeljak.

Tok rasprave

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić obratio se građanima Crne Gore.

– Ima jedna izreka koja kaže: “Kad klovn uđe u palatu, onda on ne postaje kralj nego palata postaje cirkus. Crna Gora i nažalost crnogorski parlamentarizam, zahvaljujući neodgovornosti, prije svega parlamentarne većine, živi vrijeme cirkusa, apsurda u kojem je dozvoljeno predsjedniku Vlade da već četvrti ili peti put odlaže dolazak u parlament i izbjegava kontrolnu ulogu parlamenta – naveo je Nikolić.

Kad neko jednom obmane to je, kako je rekao, sigurna garancija da će obmanuti još neki put.

– Predsjednik Vlade je čovjek koji je pred poslanicima i građanima Crne Gore obmanuo kad je kazao da nema dvojno državljanstvo. Sinoć je u 23 sata obavijestio parlament da se neće pojaviti na premijerskom satu koji je zakazan za danas, a onda je jutros još jednom obmanuo javnost kazavši da ga je neko iz opozicije preklinjao da se premijerski sat odgodi za ponedjeljak. Istine radi, tačno je da je u Kolegijumu prije sedmicu predloženo da se iz poštovanja prema građanima, premijerski sat održi ne u subotu, nego u ponedjeljak. Ali taj prijedlog nije prihvaćen, i dogovoreno je da se premijerski sat, koji je već jednom pomjeren sa petka na subotu, održi 29. juna. Tako je bilo do sinoć do 23 sata, kada je premijer rekao da zbog obaveza u Briselu neće prisustvovati, iako smo svi znali da je predsjednik Vlade tu poruku poslao iz Podgorice – tvrdi Nikolić.

On je konstatovao da je ovo poigravanje sa građanima Crne Gore i njihovim autoritetom i povjerenjem.

– Predsjednik Vlade je izigrao crnogorsku javnost i nadam se da ćete adekvatno odgovoriti na takvu neozbiljnost i bahatost od strane predsjednika Vlade – poručio je Nikolić.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Mirsad Nurković kazao je da obrazloženje premijera za nedolazak premijera neosnovano.

– Ne možemo prihvatiti obrazloženje da je neko u Briselu jer je to trebalo da zna i juče i prekjuče. Danas je subota, poslanici imaju i svoje obaveze. Kako smo parlamentarci svjesni smo da i subotom treba da radimo, ali da radimo ne da budemo ovdje, a da ne radimo. Mnogi od nas su došli 200 kilometara od kuće i vratiće se danas – istakao je Nurković.

On je pozvao Mandića da obezbijedi rad parlamenta, navodeći da je na njemu odgovornost za rad najvišeg zakonodavnog doma.

– Na vama je kao predsjednika, reći ću slobodno, parlamentarne većine da obezbijedite većinu. U mnogim slučajevima čini mi se da se dogovarate mnogo lakše sa opozicijom nego parlamentarnom većinom, makar kada je funkcionalnost parlamenta u pitanju – naglasio je Nurković.

Nezavisna poslanica Jevrosima Pejović kazala je da razumije da iz političkih razloga se nekad zažmuri na jedno oko, ali “ovaj način potpunog gaženja parlamenta i zlostavljanja institucija od strane jednog čovjeka je nešto na šta vjerujem da niko ne smije zaćutati”.

– Želim da ohrabrim sve da zajedno pošaljemo poruku da bahato ponašanje nije u redu prema nama i našim građanima. Svima je u interesu da zajedno radimo i idemo u bolju budućnost, a u nju možemo ući zdravog uma, čistog srca i mirne savjesti. Svi koji ste ostali kući treba da se zapitate da li se možete pojaviti zdravog uma, čistog srca i mirne savjesti – naglasila je Pejović.

Nikola Zirojević (SD) kazao je da se potvrđuje ono što je juče rekao a to je da je Crna Gora zemlja čuda.

“Izgleda da je premijer sinoć shvatio da je popio koju više pa nas je u petak na subotu blizu ponoći obavijestio da neće doći u parlament. To je neodgovoran i šarlatanski potez, nepoštovanje parlamenta, a u konačnom to je nepoštovanje i vas, predsjedniče, i Vašeg autoriteta”, rekao je Zirojević.

Adrijan Vuksanović (HGI) obratio se premijeru, kako kaže, pa gdje god da je.

“Nema premijera, ali doći će. Pozivam kolege da budemo aktivni i da pratimo tviter, da gledamo poruke jer kao što je sinoć kasno stigla poruka da premijer neće doći, ne bih se iznenadio da nas obavijesti da će ipak doći”, rekao je Vuksanović.

Na izlaganje Vusanovića, Mandić je odgovorio da će premijerski sat biti u ponedjeljak.

Dritan Abazović (URA) istakao je da danas nije ponižen parlament jer je tu opozicija.

“Nije ponižen parlament, ali je ponižena Crna Gora. Veće neozbiljnosti i šarlatana nije bilo na čelu Vlade Crne Gore, on degradira funkciju Vlade Crne Gore i čini sve da obesmisli sve dalje aktivnosti i mora dobiti adekvatan odgovor opozicije”, kazao je Abazović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve