Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Skupština: Ponovo usvojeni zakoni koje je Milatović vratio, inspekcije idu u nadležnost ministarstava

Održana Sedma vanredna sjednica Skupštine

Poslanici Skupštine ponovo su usvojili zakon o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru i Zakon o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru, a kojima se ukida Uprava za inspekcijske poslove, a pojedinačne službe prelaze pod okrilje ministarstava. Ove zakone je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio parlamentu na ponovno odlučivanje. Usvajanjem

Poslanica Pokreta Evropa sad Radinka Ćinćur ističe da ovaj zakon nije dobro rješenje.

“Mislim da treba još jednom da razmislimo, da ne budemo taster poslanici. Mislim da ovo nije nikakav hir predsjednika, već vrlo racionalno upozorenje. Još jednom da razmsilimo i da ovaj zakon danas ne izglasamo, već da povedemo raspravu o njemu”, kazala je Ćinćur.

Međutim, predsjednik Skupštine Andrija Mandić dao je zakon na glasanje.

Glasalo je 52 poslanika, 46 glasova je bilo za pa su poslanici ponovo izglasali ovaj zakon.

Nakon ponovnog usvajanja zakona, Milatović više nema mogućnost da ih ponovo vraća Skupštini.

Podsjećamo, ovaj zakon predviđa da Uprava za inspekcijske poslove, kao jedinstven organ koji obuhvata sve inspekcijske službe, bude rasformirana, odnosno decentralizovana, a pojedinačne službe prelaze pod okrilje ministarstava.

Propisani su nadležni organi za vršenje inspekcijskog nadzora, odnosno ko se smatra inspekcijskim organom.

Takođe, ovim zakon se propisuje i da Vlada obrazuje Koordinaciono tijelo za usklađivanje i praćenje inspekcijskih nadzora.

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane odredbe o inspekcijskom nadzoru se, radi uskađivanja sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru, vrše izmjene i dopune zakona kojima je propisano da poslove inspekcijskog nadzora u oblastima koje se uređuju tim zakonima vrši organ uprave nadležan za poslove inspekcijskog nadzora, na način što se za vršenje inspekcijskog nadzora propisuje nadležna inspekcija, odnosno inspektor za konkretnu upravnu oblast.

Naime u tekstu je, zavisno od konteksta zakona, predloženo da inspekcijski nadzor vrše odgovarajuće inspekcije, odnosno inspektori za oblast koju određeni zakon uređuje.

Skupština je prethodno konstatovala prestanak funkcije sudiji Ustavnog suda Miloradu Gogiću jer je ispunio uslove za penziju.

Nova sjednica parlamenta biće održana 4. septembra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve