Ponedjeljak, 1 Jula, 2024
Rubrika:

Plenković: Cilj rezolucije o Jasenovcu je narušavanje odnosa Hrvatske i Crne Gore, preduzećemo mjere

Premijer je rekao kako je vladajuća većina u Podgorici donijela rezoluciju a da se nikad dosad nije bavila tom temom te da je ona donesena kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici, pod instrumentalizacijom jedne druge države u regiji

Rezolucija o Jasenovcu, usvojena u petak u Crnoj Gori, šalje namjernu politiku podjele unutar te zemlje te je riječ o instrumentalizaciji “jedne druge države u regiji”, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković u subotu.

Poslanici u crnogorskom parlamentu u petak su usvojili Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen, glasovima 41 poslanika vladajuće koalicije u parlamentu koji broji 81 zastupnika.

Opozicioni poslanici napustili su salu i nisu učestvovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj uticaj u Crnoj Gori.

Plenković je u subotu na Dubrovnik forumu rekao kako ta rezolucija šalje namjernu, svjesnu politiku podjele unutar Crne Gore, a još goru poruku u pogledu međusobnog poštovanja i želje za dobrosusjedskim odnosima.

Premijer je rekao kako je vladajuća većina u Podgorici donijela rezoluciju a da se nikad dosad nije bavila tom temom te da je ona donesena kao odgovor na rezoluciju Ujedinjenih naroda o genocidu u Srebrenici, pod instrumentalizacijom jedne druge države u regiji.

Premijer je iz Dubrovnika, koji je doživio velike strahote u vremenu agresije Miloševićevog režima, u kojima je nažalost tada učestvovala i Crna Gora, poručio kako će Hrvatska prduzeti mjere koje smatra primjerenima za ovakve poteze instrumentalizacije parlamentarne većine s ciljem narušavanja odnosa Zagreba i Podgorice.

-Umjesto da se bave svojim problemima i svojim pitanjima, pa i procesuiranjem ratnih zločina iz tog vremena, oni se bave temom za koju nisu pokazivali interes zadnjih osam decenija -, zaključio je premijer, naglasivši da oni koji žele ići prema članstvu u EU-u moraju voditi računa o dobrosusjedskim odnosima i međusobnom poštovanju.

Rezoluciju je u crnogorskom parlamentu podržala većina poslanika Pokreta Evropa Sad premijera Milojka Spajića, prosrpske desnice predsjednika parlamenta Andrije Mandića, umjereno prosrpske Socijalističke narodne stranke (SNP) i Demokrata Alekse Bečića.

Rezolucija se primarno odnosila na logor Jasenovac, ali su uoči zasjedanja dodani i logori Dachau i Mauthausen.

IzvorHRT

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Seoca
29.06.2024-12:51 12:51

Plenkoviću!!! Odmah obavesti EU da odmah prekinu sve pregovore sa Crnom Gorom o ulazku u EU, onda odmah obavesti Den Haag da četnička vlada Mandić-Knežević čuvaju preko 150 ratnih zločinaca Posrbica i Srba koji su vršili masovna silovanja, mučenja, klanja, ubijanja Muslimana, Hrvata, Albanaca, i zatraži njihovo izručenje Hagu!!!ONDA: ODMAH PODNETI ZAHTJEV ZA RATNU ODŠTETU OD CRNE GORE OD 600 MILIONA EURA ZA GENOCID, UBIJANJA, UNIŠTAVANJE HRVATSKE, KONAVLJA I DUBROVNIKA OD STRANE ČETNIČKIH POSRBICA I SRBIJANACA!! Nek se sada nauče pameti kako će pokretati rezolucije o Jasenovcu!!!

Freedom
29.06.2024-13:35 13:35

Sad gospodine Plenkovicu kada budete u prilici lijepo se,, rukujte,, Sa Mandićem, Spaićem i Bečicem. IGNORIŠITE IH I BOJKOT SVAKOG KO JE DIGAO RUKE. Zabranite ulazak u Hrvatsku ovim glupanima.

Meho
30.06.2024-00:40 00:40

-Pelkinkovicu ti jedini mozes ovu Cetnicku Elitu koja je glasala za Jasenovac naucit pameti da im je komsija preci od brata -Zabranit im ulazak U HRVATSKU -nikad im ne pruzit riuku bilo dje u Svijetu da se sretnete ili zajedno za stolom da sjednete jer bi obrukao sebe i Drzavu HRVATSKU nijesu zasluzili da ih niko u Hrvatsku. ne pozdravi a kamoli primi u kancelariju ili neki ugovor da potpisete ovijem se nista ne smije vjerovat 100 x su gori od DODIKA I VUCICA !