Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Picula: Crna Gora će imati problema na putu prema članstvu u EU

Picula pozdravlja potez Republike Hrvatske i smatra ga jasnim znakom da odnosi dvije države ulaze u zoni krize

Poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula smatra kako će Crna Gora imati problema na putu ka Evropskoj uniji.

On je prokomentarisao aktuelne hrvatsko-crnogorske odnose, uz najnovije proglašavanje predsjednika Skupštine Andrije Mandića, vicepremijera Alekse Bečića i predsjednika Demokratske narodne partije Milana Kneževića personama non grata od strane Zagreba.

– Mandić i Knežević su nositelji različitih političkih inicijativa koje su već godinama na tragu negiranja crnogorske državnosti i nacije. S druge strane, proaktivni su u približavanju politici ruskog predsjednika Putina i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Bili su i optuženi da su na dan izbora 2016. godine bili organizatori pokušaja državnog udara i za to su bili i osuđeni – kazao je Picula za N1.Osvrnuo se i na jučerašnju Kneževićevu izjavu.

– Knežević je spomenuo da je njegov đed poginuo u borbi za oslobađanje Karlovca na Đurđevdan 1945. godine, što je 23. juna. Čudno je da je Karlovac trebalo oslobađati nakon Berlina. U cijeloj ovoj priči je puno toga konfuzno – dodao je on.Trenutnu crnogorsku politiku je opisao kao “mimikriju i provokacije”.

“Mimikrija se odnosi na fingiranje proevropskih stajališta i želje da Crna Gora izađe iz blokade koju je sama sebi nametnula, a s druge strane provocira jedinu zemlju članicu EU-a s kojom graniči. Umjesto da redukuje broj otvorenih pitanja, ona ih povećava”, kazao je Picula.

Poslanici u crnogorskom parlamentu usvojili su 28. maja Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dahau i Mauthausen.

Rezolucija je sredinom juna predata u parlamentarnu proceduru kao odgovor na podršku Spajićeve vlade Rezoluciji o Srebrenici u Ujedinjenim narodima.

– Ja bih ukratko opisao da je riječ o rezoluciji s predumišljajem – kazao je Picula.

– Niisu planirali taj potez mjesecima ranije već su stavili Rezoluciju na dnevni red u onom trenutku kad je postalo jasno da će biti usvojena Rezolucija o Srebrenici – podsjetio je on.

Picula pozdravlja potez Republike Hrvatske i smatra ga jasnim znakom da odnosi dvije države ulaze u zoni krize.

– Čini mi se da će trebati dosta napora i povoljnih okolnosti da Crna Gora i Hrvatska izađu iz ove situacije. Jednako tako, ovo govori da će Crna Gora imati problema na svom putu prema članstvu u Evropskoj uniji – poručio je Picula.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ruzdo
26.07.2024-17:30 17:30

Vjerujte da ni Mandic ni Knezev ic nijesupominjali Jasenovac ovo je jedino Becic insistirao da se usvoji ova rezolucija da se pokaze da on moze da cini od CG sto oce ! Zahvaljujemo se Hrvatskoj sto mu je uvela zabranu pouka drugijem da sa komsijama treba zivjet bratski !

jado
26.07.2024-18:05 18:05

Gos. Picila za djeda pipunovog kao i za sve zecane vazi ona-stani pani od 44 (god.), svi zecani partizani, obrijase brade i brkove, skinuse subare i kokarde, na kape sasise zvijezde petrokake a u srcu samo mrznja i pohlepa

Boomerang
28.07.2024-11:22 11:22

raskrinkani su, posebice ljaljino