Utorak, 8 Oktobra, 2024
Rubrika:

Petrović: Niska participacija žena u donošenju odluka biće i dalje deklarativna, a ne realna i suštinska

Kako je navela, rijetke potičarke imale su priliku na tim političkim događajima da govore, ali po rečenom (koliko sam mogla da ispratim) zastupani su isključivo partiski interesi koji ne podrazumijevaju rodnu ravnopravnost u životu žena i svim društvenim i političkim sferama društva

Od ponoći nastupa izborna ćutnja uoči podgoričkih i kotorskih lokalnih izbora. I tokom ove izborne mediske kampanje nije bilo teško primjetiti da izborna ćutnja traje za mnoge žene koje su se našle na političkim izbornim listama, na političkim skupovima partija, koalicija, završnih konvencija, saopštila je aktivistkinja i feministkinja, Aida Petrović. 

Kako je navela, rijetke potičarke imale su priliku na tim političkim događajima da govore, ali po rečenom (koliko sam mogla da ispratim) zastupani su isključivo partiski interesi koji ne podrazumijevaju rodnu ravnopravnost u životu žena i svim društvenim i političkim sferama društva.

“Tako se po ko zna koji put ponovio fenomen tzv.“stakleni plafon” kojim se označava nevidljiva ali vrlo poštovana granica do koje je ženama u sferi politike dozvoljeno napredovanje na političkoj ljestvici moći, odlučivanja i odgovornosti. Tu granicu “staklenog političkog plafona” ženama u politici određuju njihove političke kolege, kako ne bi doveli u pitanje svoje muške, političke, pozicije moći, jedino njima “bogom dane””, ocijenila je Petrović.

Tek poneki politički lider je, dodaje, tokom nekog javnog nastupa u naznakama u par rečenica “pretrčao” preko neriješenih i nagomilanih problema koji se tiču više od polovine crnogorske populacije – žena – dok velika većina političkih lidera nije ni otvarala teme rodnih politika i rodne (ne) ravnopravnosti u Crnoj Gori, jer to smatraju nevažnom temom, jer nemaju pojma o toj temi i njenoj važnosti i posljedicama za čitavo društvo, ili se plaše da ne “probude” žene čak i deklarativnom, verbalnom, javnom podrškom.

“To što su na političkim izbornim listama voljom njihovih lidera, dakle muškaraca, našlo 40-50 odsto žena ne znaći baš ništa ukoliko žena političarki nakon izbora ne bude u istom tom procentu u lokalnim parlamentima i na mjestima moci i odlučivanja”, kazala je Petrović.

Takođe dodaje, ako političarke nakon izbora ne budu u istom procentu 40-50 odsto zastupljene na pozicijama političke moći i odlučivanja poruka muške politike imaće ponovo jasnu i nedvosmislenu poruku ženama koje su u politici ili koje žele biti, a ta će poruka u sebi nositi: obeshrabrivanje žena na javnim i političkim funkcijama, nipodaštavanje njihovog velikog truda i najčešce neplaćenog izbornog, kampanjskog rada kao i produžetak dalje marginalizacije žena u politici sa narastajućim predrasudama i stereotipima koje odlikuje sve veća zastupljenost govora mržnje prema ženama na javnoj sceni.

“Niska participacija žena u donošenju odluka biće i dalje deklarativna a ne realna i suštinska i u velikom zaostatku za vodećim demokratskim zemljama. Crnogorskom političkom scenom ostaće da dominiraju i donose odluke muškarci-političari najčešce po ustaljenim patrijarhalno, sekstističkim, klerikalnim obrascima, i u svom najboljem interesu. Takvo društvo ne može pružati jednake mogućnosti polovini populacije –ženama u svim sferama života i rada, niti ga mogu odlikovati demokratski procesi i uspostavljanje istinske i pune demokratije”, zaključila je Petrović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve