Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Petrović: Ako izjava sveštenika Femića nije stav SPC i Joanikija pozivam ih da se javno ograde od nje

Ona je pozdravila formiranje predmeta VDT-a povodom, kako kaže, krajnje uznemiravajućeg i najblaže rečeno neprimjernog i diskriminatorskog, zlonamjernog teksta i poruka sveštenika Femića, koji, kako kaže,  unosi strah i nemir posebno kod pripadnika manjinskih naroda

Ako izjava sveštenika Ognjena Femića nije stav SPC u Crnoj Gori i njenog mitropolita Joanikija ako istu ne podržavaju pozivam ih da se javno ograde od iste, poručila je aktivistkinja i feministkinja Aida Petrović. 

“U nacionalno i vjersko podijeljenoj Crnoj Gori sa tehničkom Vladom, sa raspuštenom Skupštinom, sa nefunkcionalnim institucionalnim sistemom , pogoršanjem ekonomsko socijalnog statusa najveceg dijela građana/ki i mnoštvo drugih ne malih problema očekujem da ako ništa drugo makar verbalno šaljemo poruke mira, suživota i podrške svima, posebno drugačijim i različitim a da u tome posebno prednjače sveštena lica svih vjera”, saopštila je Petrović.

Navodi da u blagim danima Vaskršnjeg posta za pravoslavne vjernike i Ramazanskog posta za pripadnike islamske vjeroispovjesti, sveštenik SPC-a Ognjen Femić svojom “zapaljivom” retorikom koja podsjeća, po njenim riječima, “na nacističke izlive netrpeljivosti i mržnje, izaziva nove podjele, strah i netrpeljivost među različitim vjerama i nacijama”.

“Istorija je potvrdila da riječ “ubija” i kao moćno verbalno oružje predhodnica je: nasilju, linču, progonu, zločinima. Uzdižući jedne na po njemu neprikosnoveni i pripadajuci tron nad svima koji nisu Srbi vec “nepostojćci” Crnogorci ili se ne krste kao Muslimani “lažni ljudi lažne vjere koji smrde na loj ” sveštenik Femič šalje vrlo opasnu, neprimjernu i uznemirujuću poruku: “Krv traži krv…” i “Jedinstvo srpskog naroda je spas od ukrainizacije…””, pojasnila je Petrović.

Pita se šta slijedi za one koji žele da ostanu “ono što jesu”.

“Kao građanka Crne Gore, muslimanka, koja se nacionalno oduvjek osjeća i izjašnjava Crnogorkom, glasno razmišljam i pitam se: što slijedi za one koji žele da ostanu ono što jesu vjerski i nacionalno ne ugrožavajući druge ničim da se osjećaju nacionalno i vjerski prema svome opredjeljenju ? Da li se za “neposlušne” kroz izjavu sveštenika Femića šalje poruka od SPC da ce se osim više puta do sada najavljene ukrajinizacije Crne Gore , desiti neka nova Srebrenica ili ce “vaskrsnuti” novi pop Maca”, dodala je Petrović.

Ona je pozdravila formiranje predmeta VDT-a povodom, kako kaže, krajnje uznemiravajućeg i najblaže rečeno neprimjernog i diskriminatorskog, zlonamjernog teksta i poruka sveštenika Femića, koji, kako kaže,  unosi strah i nemir posebno kod pripadnika manjinskih naroda.

“Ako izjava sveštenika Femića nije stav SPC u Crnoj Gori i njenog Mitropolita Joanikija ako istu ne podržavaju pozivam ih da se javno ograde od iste. Takođe pozivam ministra za ljudska i manjinska prava Fatmira Đeku, da se javno iznese mišljenje povodom opskurne izjave sveštenika Ognjena Femića kojom se diskriminišu i ne priznaju ljudska prava različitih i ugrožavaju temeljne i civilizaciske slobode i prava na sopstveno opredjeljenje po vjerskoj i nacionalnoj osnovi”, zaključila je Petrović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
dragan
08.04.2023-11:37 11:37

Svaka cast Gospodjo! Respekt!

Tara
08.04.2023-13:01 13:01

To je malo receno..ograde..oni trebaju da se isc'eraju iz drzave CG!