Nedjelja, 30 Juna, 2024
Rubrika:

PES dostavio Predlog zakona o zastupniku pred Evropskim sudom za ljudska prava

Predajom ovih zakona, Crna Gora pokazuje svoju posvećenost jačanju pravnog sistema, zaštiti ljudskih prava i efikasnom sprovođenju pravde u najsloženijim krivičnim postupcima

Klub poslanika Evropa sad predao je danas na razmatranje predloge Zakon o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava i predlog izmjena i dopuna Zakonika o krivičnom postupku.

Zakon o zastupniku Crne Gore pred ESLJP

Kao članica Savjeta Evrope i potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima (EKLJP), Crna Gora ima obavezu da osigura efikasnu primjenu i poštovanje prava zagarantovanih ovom konvencijom.

-Naša posvećenost ovim principima jasno se ogleda u predloženom Zakonu o zastupniku Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, koji predstavlja ključan korak u unapređenju pravnog okvira naše države. Do sada se rad zastupnika Crne Gore pred ESLJP regulisao Uredbom, što se pokazalo kao nedovoljno efikasno i potencijalno neusklađeno sa Ustavom. Novi zakon uvodi jasno definisanu instituciju zaduženu za zastupanje države pred ESLJP, institucionalizujući kancelariju zastupnika po principu “Vladinog agenta” – piše u objavi na mreži X.

Prednosti novog zakona uključuju, jasnu institucionalnu strukturu, precizno definisane odgovornosti i nadležnosti, povećanje efikasnosti, bolja organizacija i upravljanje resursima.

-Jačanje pravne sigurnosti: Osiguranje transparentnosti i poštovanje međunarodnih obaveza. Ovim zakonom poboljšavamo način na koji Crna Gora odgovara na predstavke pred ESLJP, jačamo našu pravnu sigurnost i unapređujemo komunikaciju sa Evropskim sudom za ljudska prava – tvrde u PES.

Predlog izmjena i dopuna Zakonika o krivičnom postupku

Krivična djela kao što su organizovani kriminal, terorizam, ratni zločini, i druga za koja su propisane dugotrajne kazne, poznata su po svojoj složenosti. Ovi slučajevi često uključuju mnoge izvršioce, brojne svedoke, i obimnu dokaznu građu, a nerijetko imaju i međunarodni karakter koji zahtijeva saradnju sa drugim pravosudnim organima.

Zbog kompleksnosti ovih postupaka, predlaže se mogućnost produženja trajanja pritvora, ali isključivo u slučajevima gdje je to opravdano specifičnim okolnostima.

-Produženje pritvora će biti moguće pod sledećim uslovima. Za najteža krivična djela: Samo u slučajevima koji podrazumijevaju izrazito složene krivične postupke. U ograničenom trajanju: Pritvor će se moći produžiti na osnovu jasno obrazloženih razloga i samo na ograničeno vrijeme. Na osnovu obrazloženog predloga državnog tužioca: Svaki zahtjev za produženje mora biti precizno obrazložen od strane državnog tužioca, čime se sprečava proizvoljnost. Ovim mjerama osiguravamo da produženje pritvora nije automatsko, već se sprovodi samo kada postoje stvarni razlozi, u skladu sa pravima okrivljenog i standardima Evropskog suda za ljudska prava. Na ovaj način se obezbjeđuje pravna sigurnost, proporcionalnost i zaštita od arbitrarnosti – navodi PES.

Predajom ovih zakona, Crna Gora pokazuje svoju posvećenost jačanju pravnog sistema, zaštiti ljudskih prava i efikasnom sprovođenju pravde u najsloženijim krivičnim postupcima.

-Vjerujemo da će ovi zakoni značajno doprinijeti boljoj organizaciji našeg pravosudnog sistema i pružiti dodatnu sigurnost našim građanima- zaključuje PES.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve