Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Perović: Protivnicima rezolucije ne ide u prilog nepominjanje finansijske i političke odgovornosti

Perović da iako su amandmani Crne Gore stigli relativno kasno očigledno je, kako kaže, postojalo razumijevanje sponzora i kosponzora rezolucije

Protivnicima rezolucije ne ide u prilog nepominjanje finansijske i političke odgovornosti, ocijenio je crnogorski diplomata Željko Perović, nakon što je utvrđena konačna vertija Nacrta rezolucije UN o genocidu Srebrenici, a dva amandamana Crne Gore uvrštena u preambulu prijedloga.

Amandmani glase: “Ponavljajući da je krivična odgovornost pod međunarodnim pravom individualizovana i ne može biti pripisana nijednoj etničkoj ili vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u cjelini” i “ponavljajući nepokolebljivu posvećenost očuvanju stabilnosti i njegovanju jedinstva u različitosti u Bosni i Hercegovini”.

Perović u razgovoru za Antenu M kaže da iako su amandmani Crne Gore stigli relativno kasno očigledno je, kako kaže, postojalo razumijevanje sponzora i kosponzora rezolucije.

. Nakon dorade amandmana jasno je da je naglašeno da je riječ o individualnoj krivičnoj odgovornosti za genocid u Srebrenici. Ta odgovornost je vezana za međunarodno pravo. Ono što je vjerovatno najvažnije u ovoj rezoluciji, a što ne ide u prilog u onim zemljama koji su bile protiv nje, jeste da se uopšte ne spominje politička, finansijska i druga vrsta odgovornosti, kako su to do sada tvrdili protivnici rezolucije. Prvenstveno predstavnici Republike Srpske, Srbije i pojedinih evropskih zemalja – kaže on.

Perović napominje i da je drugi amandman u potpunosti redefinisan.

– Prvobitnom verzijom ovog amandmana se je pozivalo na koegzistenciju oba intiteta BiH. Time se pokušalo nametnuti narativ da je Dejtonski sporazum nepromijenjena kategorija. Takav dio amandmana nije prihvaćen i on je zamijenjen onim dijelom u kojem se je poziva na jedinstvu u različitosti u BiH, što je svakako princip na kojoj se temelji i sama EU – smatra Perović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve