Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

”Orden dodijeljen Kačavendi je šamar za sve građane Srbije i BiH”

''Sramota je tim veća pošto je Kačavenda odlikovan ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, priznanjem koje je ustanovljeno u znak sjećanje na streljane đake u Šumaricama tokom Drugog svjetskog rata. Odlikovanje mu je uručio šumadijsk mitropolit Jovan, iako je Kačavenda široj javnosti poznat po optužbama za pedofiliju i seksualno nasilje'', naveo je Olenik u saopštenju za javnost.

Član Predsedništva opozicione stranke Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani Aleksandar Olenik ocijenio je juče da je orden koji je takozvana Srpska pravoslavna crkva (SPC) uručila svom penzionisanom operativcu, titule episkopa Vasiliju Kačavendi “šamar” za građane Srbije i Bosne i Hercegovine i pozvao patrijarha SPC Porfirija da “poništi” odluku o dodjeli ordena.

”Sramota je tim veća pošto je Kačavenda odlikovan ordenom Svetih novomučenika kragujevačkih, priznanjem koje je ustanovljeno u znak sjećanje na streljane đake u Šumaricama tokom Drugog svjetskog rata. Odlikovanje mu je uručio šumadijsk mitropolit Jovan, iako je Kačavenda široj javnosti poznat po optužbama za pedofiliju i seksualno nasilje”, naveo je Olenik u saopštenju za javnost.

Aleksandar Olenik

Ocenio je da je ”nevjerovatno” da se u Srbiji u 21. vijeku dešavaju ovakve stvari.

“Osoba koja bi trebalo da bude procesuirana i kažnjena zbog teških optužbi za pedofiliju i seksualno nasilje, dobija orden najvišeg ranga od jednog od čelnika SPC. Istinski vjernici, ali i svi građani su zgroženi ovim gestom i očekuju reakciju patrijarha Porfirija”, rekao je Olenik.

Pozvao je i pravosudne organe i Srbije i Bosne i Hercegovine da “najzad” počnu da rade svoj posao u slučaju teških optužbi koje se stavljaju na teret Kačavendi.

Dokazani perverznjak

Vasilije Kačavenda iako zvanično umirovljen 2013. godine i dalje je po svemu sudeći veoma aktivan. Ova kontroverzna figura koja važi za ”hodajućeg sveca” SS, je sinonim za razvrat, blud, raskalašan život u luksuzu i prije svega pedofiliju u okviru takozvane SPC.

Grupa državljana Srbije i Bosne i Hercegovine je početkom marta 2018. godine pred Visokim sudom u Londonu zvanično podnijela tužbe protiv SPC zbog svešteničke pedofilije kojoj su bili izloženi unutar te vjerske institucije.

Kačavenda vrši svoju svetu misiju širenja božije riječi

Među trojicom tužilaca je i Bojan Jovanović, nekadašnji đakon koji je prije nekoliko godina javno optužio prije dva dana odlikovnaog vladiku Zvorničko-tuzlanske eparhije Kačavendu da ga je seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dječake.

Uprkos Jovanovićevom svjedočenju u brojnim medijima, ali i pred Sinodom Srpske pravoslavne crkve, kako se u javnosti oslovljaval Bord direktora SS, kao i kompromitujućim video snimcima Kačavende sa jednim mladićem koji su procurili u javnost, crkveni funkcioner nije krivično odgovarao. Sinod SPC ga je penzionisao 2013. godine iz, kako je tada navedeno, zdravstvenih razloga.

Nakon što su u javnosti isplivali njegovi eksplicitni snimci sa jednim mladićem, Kačavenda je smislio genijalan izgovor na kojem bi mu pozavidio i arhitekta srBske lažavine Dobrica Ćosić – navodno je rekao da je na snimku njegov dvojnik!

Svetac koji hoda Kačavenda i Joanikije MIćović koji je 2012. bio na čelu komisije SPC za prikrivanje slučajeva pedofilije

Bojan Jovanović takođe je tvrdio da je mladi bogoslov Milić Blažanović ubijen zato što nije htio da spava da vladikom Kačavendom.

“Taj mladić je zbog toga poslan u kažnjenički manastir Papraća kod Šekovića. Bolje uslove za život imali su logoraši nego oni koji su tamo. Po zvaničnoj verziji, Milić se raznio bombom, ali to nije istina. On je bio dijete, bombu nije imao. Pitao sam Kačavendu za taj slučaj, a on mi je odgovorio da o tome neće da priča, da je Milić bio bolestan i da sa tim nema ništa”, ispričao je Jovanović i otkrio da je sa jednim starijim sveštenikom našao dio tijela nesretnog Blažanovića i da su ga stavili u mali sanduk i tajno sahranili u manastirskoj porti, tokom noći.

Komisija SPC na čelu sa tadašnjim vladikom budimljansko-nikšićkim, sada mitropolitom crnogrosko-primorskim Joanikijem Mićovićem 2012. godine pokrenula je istragu zbog navodna tri slučaja pedofilije u Cetinjskom manastiru, ali ova istraga nije nikad dobila epilog iako su i Joanikije i pkojni mitropolit SPC Amfilohije znali za slučajeve pedofilije u svojoj crkvi. Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je 2022. godine izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) SPC i Joanikija, zbog navodnog prikrivanja pedofilije.

Osim optužbi za pedofiliju, Kačavenda je poznat po raskošnom životu koji više liči na život ekstravagntne filmske zvijezde.

Ratnohuškački podvizi

Kačavenda je osim po raskalašnom stilu života i seksualnoj devijantnosti poznat i po ratnohuškačkim podvizima. Početkom rata u Bosni i Hercegovini Kačavenda je u Bijeljini držao ratnohuškaške govore i javno podržavao politiku Radovana Karadžića. Kod Kačavende su dolazili pripadnici vojnih i paravojnih formacijama i referisali mu ”koliko je džamija poravnato”.

„Prošao sam asfaltnim putem Jadar-Petriča. Ugledao sam minaret do nebesa. Mislim da je on jutros poravnat. Trebao je biti“, rekao je general Miodrag Živanović, dok je 13. jula 1995. godine, u kući Zvonka Bajagića, izvještavao vladiku Vasilija Kačavendu o akciji u Srebrenici.

Zvorničko-tuzlanski vladika, koji će kasnije postati sinonim za seksualnu izopačensot i lanac pedofilije u SPC, samo se osmjehnuo. Kasnije tog dana Kačavenda će služiti liturgiju u vlaseničkoj crkvi.

„Ja želim da čestitam generalu i preko vas hrabroj srpskoj vojsci i vojskovođama. I mnogim našim Obilićima. Koji su u svakoj prilici spremni teći i oteći, i na strašnom mjestu ostajati u odbrani vječnih ideala, vjere naše pravoslavne imena Srbinovog i otadžbine. Koji hrabro nose krst časni, da bi dobili slobodu zlatnu“, reći će vladika Vasilije.

Odlikovanjem Kačavende takozvana SPC je pokazala kakve ”vrijednosti” promoviše i pri tom je dala zeleno svijetlo osumnjičenim pedofilima, kriminalcima, zločincima i seksualno devijantnim ratnohuškačima da šire svetosavske ideje o ”vrlini i pobožnosti”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

14 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SretenV
20.06.2024-07:31 07:31

Šamar je i za Crnu Goru u kojoj je Joanikije II Nedostojni sve učinio da prikrije pedofiliju u CG, iako je od strane Amfilohija postavljen da ispita te slučajeve! Cetinje, Dajbabe, Ostrog… Saučesnik Kačavende!

BobZeković
20.06.2024-12:13 12:13
Reply to  SretenV

Joanikije ostavljen od strane Amfilohija Sotone da ispita slučajeve pedofilije u Crnoj GorijJ? A što je radio Amfillohihje Sotona,no no razvijao i štitio svakog zlo i svakog zločina u CG, a Joanikije je samo jedan od njegovih najboljih đaka. Ajde, Sretene V. ne zahebaj!

SretenV
20.06.2024-14:13 14:13
Reply to  BobZeković

Jadonikije je bio predsjednik komisije, o kojoj pred međunarodnim sudovima priča Bojan Jovanoviuć, bivši đakon, takođe žrtva zlostavljanja i autor knige “Kako smo ubili boga”! Ta komisija, kako je očekivano nije uradila ništa, zbog čega je od strane jovanovića podnijeta krivična prijava! Naprotiv zataškala je sve! Jesam li bio dovoljno jasan?

BobZeković
20.06.2024-16:13 16:13
Reply to  SretenV

Odlikovanje Kačavende nije šamar Crnoj Gori samo zbog Joanikija, nego i zbog Amfilohij i SPC u Crnoj Gori uopšte. Joanikije ne bi bio predsjednik komisije za ispitivanje pedofilije, a ga nije Amfilohije postavio kao svojeg najboljeg činbenika. Joanikije je po Amfilohijevimm zapovestima vodio istragu, tako da zločina nema. U vašoj crtici, Amfilohije ispada, ka neki čojek ipo, a ne tvorac hiljada Amfilohija u Crnoj Gori, zvali se oni Joanikije, otac Perović, Metgodije, Knežević i sl. Iz Važe crtice, ispada da je ka Amfilohije bio neki pravednik, pa izvinite, zato sam mislio da se malo zahebavayte sa neukim pukom.

SretenV
20.06.2024-14:14 14:14
Reply to  BobZeković

Osim toga, kada se meni obraćaš, molio bih bez vulgarnosti!

BobZeković
20.06.2024-15:55 15:55
Reply to  SretenV

Važi!

BobZeković
20.06.2024-16:03 16:03
Reply to  SretenV

I ja bih Vas zamolio Sretene V. da me ubuduće ne nazivate pučistom, uličarem,, bojanovim jplaćenikom, kada prisustvujem skupovima na na kojim se borim za pčuvanje Crnogorske pravoslavne crkve, uz hiljade Crnogoraca i Crnogogorki takože prisutnih na tom zv oru, a samo zato što ne djelujemo po Vašoj voljici i Vašoj zapovijesti.

SretenV
20.06.2024-17:06 17:06
Reply to  BobZeković

Ovako, gospodine Zekoviću, nikada nijesam koristio takav riječnik, posebno ne u odnosu na ljude koje ne znam, a koji koriste svaku priliku da se izbljuju po meni i tekstovima koje pišem, putem izmišljotina o tome kako ja navodno nekoga progonim! Naprotiv, bio sam i sada jesam protivnik takvih stupidnosti i prekinuo kontakte sa osobama kođje slično promišljaju! Volio bih da na te gluposti konačno stavimo tačku! Moje je pravo kao član prvog odbora za obnovu CPC iz 1986. godine, onih koji su 1988. ispisali prve grafite po Cetinju_“Živjela Crnogorska autokefalna Crkva“, i kao neko ko je organizovao prikupljanje potpisa za… Pročitaj više »

kec
20.06.2024-23:50 23:50
Reply to  SretenV

Everything will fall into place! God forgives everyone! The truth is one, only many interpret it differently! Akiro Kurosawa visually draws it beautifully for us and makes us keep our peace and search for the right path to the truth!

SretenV
21.06.2024-10:59 10:59
Reply to  kec

Absolutely agree! Thanks for the reminder!

SretenV
20.06.2024-14:34 14:34

K…. (kišme)

Seoca
20.06.2024-15:22 15:22

Pa orden mu daju oni koji vole “sitno kaludjerski odpozadi”, oni koji zataškavaju pedofiliju i silovanja dečaka!!!

Duždev_Do
20.06.2024-18:22 18:22
Reply to  Seoca

Kakosu se propbudili srpski botovi sa lajkovima! Alal im čvarci i čorbas pasulj!

Plamenac
21.06.2024-07:02 07:02

Kaze Pahomije Kacavendi
-Puno mi licis na mobilni telefon-
-Jel mislis na to da pojem ko melodijea na mom telefonu-upita Kacavenda
-Ma jok…Cim udjes u tunel ugasis se-objasni mu Pahomije..