Ponedjeljak, 1 Jula, 2024
Rubrika:

Odlazeći i novoimenovani izaslanik ministarstva odbrane Mađarske u posjeti Ministarstvu odbrane

Krapović je zahvalio potpukovniku Pejesu na njegovom izuzetnom doprinosu razvijanju bilateralne saradnje dvije zemlje na polju odbrane tokom njegovog mandata i izrazio nadu da će se saradnja sa novim izaslanikom odbrane, pukovnikom Kovačom, nastaviti istim intenzitetom

Ministar odbrane, Dragan Krapović, sastao se danas sa odlazećim izaslanikom odbrane Mađarske, potpukovnikom Fal Pejesom i novoimenovanim izaslanikom odbrane, pukovnikom Zoltanom Kovačom, koji su boravili u posjeti Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Krapović je zahvalio potpukovniku Pejesu na njegovom izuzetnom doprinosu razvijanju bilateralne saradnje dvije zemlje na polju odbrane tokom njegovog mandata i izrazio nadu da će se saradnja sa novim izaslanikom odbrane, pukovnikom Kovačom, nastaviti istim intenzitetom. Takođe, ministar je istakao kako je Mađarska uvijek pružala snažnu podršku Zapadnom Balkanu na evropskom i evroatlantskom putu i iskazao uvjerenje da će, za vrijeme mađarskog predsjedavanja Evropskim savjetom, koje počinje 1. jula, naš region biti jedan korak bliže ka Evropskoj uniji.

U dijelu odbrambene saradnje, ministar je izrazio zahvalnost mogućnošću upućivanja pripadnika Vojske Crne Gore na razne oblike stručnog usavršavanja u Mađarsku, u oblastima poput obuke međunarodnih vojnih posmatrača, civilno-vojne saradnje, hemijsko-biološko-radiološke zaštite i kontrole naoružanja, te istakao da su pripadnici Vojske nedavno bili dio međunarodne vojne vježbe „Energični ratnik 2024“, koja se održavala u Mađarskoj.

Potpukovnik Pejes je iskazao zadovoljstvo ostvarenom saradnjom na polju odbrane, koja je realizovana tokom njegovog mandata. Novoimenovani izaslanik, pukovnik Kovač, izrazio je očekivanje da će bilateralna odbrambena saradnja nastaviti istim intenzitetom i u narednom periodu. Naglasio je da će Mađarska ostati posvećena pružanju doprinosa razvoju saradnje na polju odbrane između naših zemalja.

Izaslanici odbrane sastali su se i sa načelnikom Štaba Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnikom Mitrom Klikovcem. Sagovornici su potvrdili odličnu saradnju o oblasti odbrane, uz ocjenu da postoji prostor sa njeno dalje unapređenje.

Oni su razgovarali o aktuelnim bezbjednosnim pitanjima i naglasili značaj jačanja interoperabilnosti i saradnje saveznika, kako bi se očuvala stabilnost, kako u regionu, tako i u svijetu.
Na sastanku izaslanika odbrane sa v.d. direktoricom Direktorata za politiku odbrane, mr Radmilom Perović, potvrđena je odlična saradnja u proteklom periodu. Direktorica Perović iskazala je zadovoljstvo potpisivanjem Plana bilateralne saradnje za 2024. godinu, dodajući da on predstavlja potvrdu uspješne saradnje na polju odbrane između dvije zemlje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve