Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora: Usvajanje rezolucije o Jasenovcu neprihvatljivo, služi za promociju srpskog sveta

Odbor podsjeća da je na parlamentarnom nivou Hrvatski sabor aktivno pridonosio prenošenju svojih iskustava iz pretpristupnog razdoblja te pripremama Skupštine Crne Gore za buduće djelovanje u okviru Evropske unije

Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora ocijenio je usvajanje rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore neprihvatljivim, neprimjerenim i nepotrebnim.

Na sjednici, održanoj u četvrtak, tema su bili odnosi Hrvatske i Crne Gore. Na njoj je donesen jednoglasni zaključak:

“Odbor za vanjsku politiku smatra potpuno neprihvatljivim i neprimjerenim donošenje Rezolucije o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dachau i Mauthausen, koju je 28. juna 2024. usvojila Skupština Crne Gore. Republika Hrvatska podržavala je Crnu Goru, njegovala dobrosusjedske odnose i pomogla joj na njezinu putu u članstvo NATO-a te se sve vrijeme snažno zauzimala za njen evropski put i što skoriju integraciju u Evropsku uniju”.

Odbor podsjeća da je na parlamentarnom nivou Hrvatski sabor aktivno pridonosio prenošenju svojih iskustava iz pretpristupnog razdoblja te pripremama Skupštine Crne Gore za buduće djelovanje u okviru Evropske unije.

Odbor je stava da se ovaj postupak ne može smatrati dobronamjernim za dalju izgradnju dobrosusjedskih odnosa te nije u skladu s evropskim vrijednostima i težnjom Crne Gore za članstvom u Europskoj uniji, te Rezoluciju smatra štetnim dnevnopolitičkim aktom.

Odbor za vanjsku politiku upozorava kako se otvorilo pitanje namjere donošenja Rezolucije kojom se narušava izgradnja kulture pomirenja i dobrosusjedskih odnosa te stvarna želja Crne Gore za približavanjem Evropskoj uniji.

Crna Gora kao država kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji podržala je prijedlog Njemačke i Ruande za donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici, a nekoliko dana poslije Skupština Crne Gore donijela je Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dachau i Mauthausen kojoj nije svrha iskazivanje pijeteta žrtvama logora Jasenovac, a koji Republika Hrvatska sve vrijeme nesumljivo iskazuje.

Skupština Crne Gore Rezoluciju koristi radi kratkoročnih političkih ciljeva trenutne vlasti u Crnoj Gori i relativizacije UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici te primicanja koncepta tzv. srpskog svijeta, a što koristi ruskim nastojanjima destabilizacije Evrope.

Odbor za vanjsku politiku smatra pozitivnim činjenicu da u crnogorskoj Skupštini postoje političke snage koje podržavaju evropski put Crne Gore i dobrosusjedske odnose s Republikom Hrvatskom, kao i činjenicu da je predsjednik Crne Gore osudio ovu Rezoluciju.Odbor za vanjsku politiku smatra da iza tog čina stoje i spoljni dirigovani planovi kako bi se antagonizirali odnosi Crne Gore i Republike Hrvatske, obeshrabrili proevropski akteri u crnogorskom društvu te ciljano usporilo napredovanje Crne Gore ka članstvu u Europsku uniju.

Odbor naglašava kako ovakav potez trenutne vlasti Crne Gore prema Republici Hrvatskoj koja je doživjela teško ratno stradavanje i velike ljudske žrtve 90-ih godina, za vrijeme agresije Miloševićevog režima koji je vladao Srbijom, a u kojima je, nažalost, učestvovala i Crna Gora, ima za cilj narušavanje odnosa između dvije zemlje. Podsjećamo kako Crna Gora nije jasno i nesumnijivo osudila zločine u crnogorskom logoru Morinj, štaviše smijenila je nadležne koji su podržali postavljanje ploče u logoru, a nije ni osudila agresiju na Republiku Hrvatsku.

Odbor za vanjsku politiku stoga poziva Crnu Goru na suzdržavanje od daljih poteza koji bi dodatno unazadili odnose dviju susjednih država te da se suoči s vlastitom odgovornošću kroz procesuiranje ratnih zločina na najvišem nivou koje su državljani Crne Gore počinili tokom agresije na Republiku Hrvatsku na dubrovačkom području (Grad Dubrovnik, Dubrovačko primorje, Župa dubrovačka i Konavle).

Takođe poziva da se riješe druga otvorena pitanja, uključujući i odštetu ratnim zatvorenicima u crnogorskim logorima, i zaštitu svih prava hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, u skladu sa Zajedničkim stavom Europske unije za poglavlje 23, predstavljenom na Međuvladinoj konferenciji 26. juna 2024., kao i pitanje granice na moru te vraćanja Školskog broda Jadran.

Odbor za vanjsku politiku očekuje da Crna Gora odustane od daljnjeg antagoniziranja odnosa s Republikom Hrvatskom radi nastavka jačanja bilateralne saradnje, uključujući i one na parlamentarnom nivou, te nastavka podrške procesu pristupanja Crne Gore Europskoj uniji.“

Državni sekretar Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Frano Matušić, koji je na poziv Odbora govorio na temu odnosa dvije susjedne države kazao je da Hrvatska snažno zagovara proces proširenja Europske unije i podržava evropski put Crne Gore kao i svih drugih država obuhvaćenih tim procesom jer podrška Hrvatske proizlazi iz dubokog uvjerenja da je evropski put jedini ispravni razvojni put za zemlje jugoistočne Evrope.

Hrvatska televizija prenijela je izjavu predsjednika OdboraAndra Krstulovića Opare iz Hrvatske demokratske zajednice da „ovdje nema mjesta ratu rezolucijama, nego jednom odmjerenom zaključku nadležnog Odbora za vanjsku politiku“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Goran
11.07.2024-22:15 22:15

Bravo. Svaka čast i hvala susjedima.