Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Nema izmjene Ustava bez tropetinske većine svih birača na referendumu

Pravnici upozoravaju Spajića da Ustav predviđa da glasačko pravo stiču nakon dvije godine prebivališta, te da se to pravo zakonom ne može izmijeniti. Izmjena člana Ustava, poručuju pojedini pravnici, mora biti potvrđena na referendumu i to tropetinskom većinom svih birača

Brojni pravnici reagovali su nakon što je premijer Milojko Spajić danas kazao da izmjenama Zakona o državljanstvu novim državljanima neće biti omogućeno da glasaju u narednih deset godina. Pravnici upozoravaju Spajića da Ustav predviđa da glasačko pravo stiču nakon dvije godine prebivališta, te da se to pravo zakonom ne može izmijeniti. Izmjena člana Ustava, poručuju pojedini pravnici, mora biti potvrđena na referendumu i to tropetinskom većinom svih birača.

Advokat Miloš Vukčević reagovao je na Facebooku na Spajićevu izjavu.

“E moj premijeru, svako lice koje dobije državljanstvo stiče pravo glasa poslije dvije godine prebivališta u Crnoj Gori shodno članu 45 Ustava i to se biračko pravo ne može zakonom, posebno ne Zakonom o crnogorskom državljanstvu koji ne uređuje biračko pravo izmjeniti na 10 godina, jer je riječ o Ustavom zagarantovanom pravu svakom državljaninu Crne Gore. Tako ili su te pogrešno savjetovali pravni savjetnici ili je po srijedi nesto drugo….”, kazao je on.

U prepisku se uključio Spajić.

“Nećemo ići sa promjenom zakona dok svi zaštitni mehanizmi ne budu mogući – ako su ustavne promjene neophodne – onda je to prirodno preduslov. Nemoguće je svaki detalj odgovoriti na presu gdje je potpuno druga tema”, odgovorio je premijer.

Advokat Vukčević mu je na to ukazao da Zakonom se ne može izmjeniti član 45 Ustava koji garantuje pravo svakom crnogorskom državljaninu da stekne biračko pravo nakon dvije godine prebivališta, tako da je potrebna izmjena Ustava ako se želi onemogućiti novim državljanima da glasaju u periodu 10 godina od sticanja državljanstva. Takođe, važno je istaći da MUP nema kapaciteta da provjeri da li ta lica zaista borave na adrese na koje su prijavljena, pa osim kontrolnih mehanizama propisanih zakonom treba osmisliti i njihovu primjenu u praksi. Prostor za zloupotrebe je velik posebno kod činjenice da Crna Gora ima mali broj stanovnika, pa i mala promjena u broju državljana sa pravom glasa može da poremeti biračku strukturu. Zato treba biti oprezan sa predlaganje ovakvih zakonskih rješenja. Razumijem dio oko presa zato je i potrebno detaljno pojašnjenje svih Vaših predloga”, naveo je Vukčević.

Na to se nadovezao advokat Velibor Marković koji je kazao da ne ide to baš tako.

“Za konačnu promjenu člana 45.Ustava, potrebno je da bude potvrđena na državnom referendumu, i to od strane najmanje tri petine svih glasača”, kaže on.

Vukčević je podržao ovaj stav.

“Potpuno saglasan, tako da mi nije jasno kako misle Zakonom o crnogorskom državljanstvu koji pri tome ne uređuje materiju izbornih prava da mijenjaju Ustavom propisano rješenje”, pitao je Vukčević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve