Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Neadresirani flajeri Evrope sad pod provjerom Agencije za zašitu ličnih podataka i EKIP-a

Sporni promotivni materijal pod provjerom, dio javnosti sumnja u potencijalne zloupotrebe partije ili Pošte Crne Gore

Agencija za zaštitu ličnih podataka i Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) ispitaće postupanje Pošte Crne Gore povodom dijeljenja flajera Pokreta Evropa sad prije par dana.

Agencija za zaštitu ličnih podataka od Pošte Crne Gore će zatražiti pisano izjašnjenje na koji način i po kom osnovu je izvršen postupak direktnog marketinga s posebnim osvrtom na to da li su predmetne adrese korisnika kojima su flajeri, kako navodite, dostavljeni uz račune za utrošenu električnu energiju, korišćene iz baze podataka kojom raspolaže Pošta CG ili su pak u te svrhe iskorišćene adrese korisnika usluga EPCG”, saopšteno je iz Agencije za portal Aktuelno.

Oni su podsjetili da je Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (član 2 stavovi 1 i 2) predviđeno da se lični podaci moraju obrađivati na pošten i zakonit način, te da se ne mogu obrađivati mimo svrhe za koju su prikupljeni.

”Takođe, članom 15 stav 1 ZZPL-a propisano je da se prije obrade ličnih podatka u svrhe direktnog marketinga licu mora dati mogućnost da se usprotivi obradi podataka. Nakon prikupljanja navedenih informacija, Agencija će zauzeti stav u vezi sa predmetnim”, poručuju iz AZLP.

PES: Zloupotreba Pošte u promotivne svrhe

I regulator za poštansku djelatnost EKIP preduzima provjere.

Obavještavam vas da je Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost već preduzela aktivnosti u cilju ispitivanja okolnosti koje su povezane sa navodima iz vašeg mail-a. Takođe vas obavještavamo da ćemo na pitanja koja su dostavljena odgovoriti odmah nakon utvrđivanja svih relevantnih činjenica”, saopštila je Sandra Božović, pomoćnik izvršnog direktora EKIP za portal Aktuelno.

Pitanja su proslijeđena Pošti Crne Gore i očekujemo njihov odgovor. Oni su saopštavali da pružaju i uslugu dostave promotivnog materijala.

Nije riječ ni o kakvoj inovaciji, već o usluzi koju Pošta pruža pravnim i fizičkim licima, kao i političkim partijama duži niz godina“, ističe se u saopštenju Pošte, ali nije objašnjeno da li imaju saglasnost građana za dostavljanje neadresiranih promotivnih flajera.

Više partija je tokom sedmice saopštilo da je građanima uz račune za struju stigao promotivni materijal Pokreta Evropa sad koji sadrži program tog političkog subjekta. Oni su pozvali nadležne organe da ispitaju cijeli slučaj.

-Evropski savez poziva nadležne državne organe da u hitnom roku ispitaju sve detalje ove skandalozne rabote, od cijene do ugovora i odluke Pošte. Jer je Pošta državna kompanija, a PES se finansira iz budžeta Crne Gore (valjda?), tako da se i u jednom i u drugom slučaju radi u o javnom novcu“, kazao je funkcioner Evropskog saveza i SDP Mirko Stanić.

Pokret Evropa sad! priznaje da su iskoristili komercijalnu uslugu Pošte Crne Gore koju su ugovorili i platili po cjenovniku, dostavljajući i račun. Ipak, druge detalje nisu saopštili.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
19.08.2024-10:08 10:08

Sto se tice flejera “poste”i ludog Milojka ja se “okecimah”na sliku barona Minhausena,sto se tice zajednicke slike PES nema toga reciklaznog dvorista koje moze ovo SMECE preraditi u nesto POSTENO,u “korisno”da,za svoju GU*ICU,jer takvih prasadi nema ni na farmu Spuz.