Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Milović odgovorio MANS-u: Predložene izmjene Zakona o tužilaštvu nemaju za cilj smjenu Novovića

Predložene izmjene Zakona o tužilaštvu koje se tiču sastava Tužilačkog savjeta nemaju za cilj smjenu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako se potpuno neosnovano navodi u neutemeljenoj političkoj kampanji pojednih NVO, već je fokus na uspostavljanju ravnoteže između uglednih pravnika i državnih tužilaca, kazao je ministar pravde Andrej Milović

Predložene izmjene Zakona o tužilaštvu koje se tiču sastava Tužilačkog savjeta nemaju za cilj smjenu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako se potpuno neosnovano navodi u neutemeljenoj političkoj kampanji pojednih NVO, već je fokus na uspostavljanju ravnoteže između uglednih pravnika i državnih tužilaca, kazao je ministar pravde Andrej Milović.

Podsjetimo, ranije danas iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) kazali su da su zabrinuti da izmjene Zakona o tužilaštvu mogu dovesti do smjene Novovića, “jer se tužiocima imenovanim u periodu prethodnog režima vraća kontrola nad Tužilačkim savjetom”.

Milović je, u odgovoru MANS-u, kazao da je u skladu s preporukama Venecijanske komisije (2021. i 2024.), predviđeno povećanje broja tužilaca u Tužilačkom savjetu sa četiri na pet, dok se broj uglednih pravnika smanjuje sa pet na četiri.

“Sva državna tužilaštva će biti ravnomjerno zastupljena, čime se osigurava nepristrasnost i transparentnost u radu Tužilačkog savjeta. Ove izmjene podržava i Evropska komisija, što potvrđuje njihov značaj za jačanje pravosudnog sistema. Cilj Ministarstva pravde je unapređenje efikasnosti i transparentnosti pravosuđa kroz ozbiljan i odgovoran rad”, napisao je Milović na mreži X.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SIMANA
08.06.2024-09:55 09:55

POŠTOVANI MILOVIĆU,BOLJE BI BILO DA IMA ZA CILJ SMJENU JAVNOG TUŽIOCA,JER ON NIŠTA NE ZNA.IZGLEDA KAO PENZIONISANI POZORNIK KOJI SE PRESVUKAO U CIVILNO.Kao gost kod onog pizmičnog Komnenića nije odavao nivo koji treba da ima jedna takva ličnost. Smušeno je odgovarao neubjedljivo ,nesigurno kao đak koji nije spremio lekciju. On kada bi polagao prijemni na Pravni fakultet on bi sigurno pao!