Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Milatović: Posvećenost regionalnoj saradnji i reformama preduslov za stabilnost i prosperitet regiona

Na kraju, navodi se da Milatović je poručio da Regionalni savjet za saradnju, ostaje inicijativa od suštinskog značaja za ostvarivanje zajedničkih ciljeva, kao platforma u okviru koje možemo pomoći jedni drugima, razmjenjujući iskustva i dijeleći ideje

Naša posvećenost reformama i regionalnoj saradnji nije samo značajna za članstvo u Evropskoj uniji, već i ključna za osiguranje dugoročnog prosperiteta i stabilnosti našeg regiona, poručio je predsjednik Jakov Milatović na sastanku šefova država i vlada u okviru Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koji se održava u Skoplju.

Tom prilikom, kako je navedeno u saopštenju za medije, Milatović je kazao da nas liderstvo u procesu evropskih integracija obavezuje da nastavimo sa predanim ispunjavanjem mjerila za članstvo u EU, dodajući da je “Crna Gora pozitivan primjer za sve druge države koje svoju budućnost vide pod ujedinjenim krovom Evrope”.

Istakao je da je na početku svog mandata promovisao agendu o Crnoj Gori u EU do 2028. godine, te da je uprkos početnoj skepsi prema takvoj dinamici, danas to perspektiva na koju, sa mnogo viṣ̌e optimizma, gledaju i Podgorica i Brisel, kreirajući zajedničke planove u cilju njenog ostvarenja.

Podsjetio je da su se u prethodnom periodu desili značajni pomaci, kada su u pitanju institucionalna konsolidacija i pravno prilagođavanje Crne Gore zahtjevima EU članstva što će, u konačnom, rezultirati dobijanjem pozitivnog IBAR-a.

“Dobrosusjedska politika je kao jedan od najvažnijih stubova crnogorske vanjske politike, zasnovana na odličnoj bilateralnoj saradnji sa svim državama u okruženju”, naglasio je predsjednik.

Navodi se da Milatović je ukazao da je važno da odlučno ostanemo na kursu demokratije i vladavine prava, jer samo tako, kako je kazao, “naša društva mogu suštinski napredovati i iskoristiti priliku koja proizilazi iz probuđenog entuzijazma po pitanju proširenja EU”.

“Članstvo u EU nije samo politički cilj, već vizija budućnosti u kojoj su naša društva prosperitetna, sigurna i povezana, institucije ojačane, a kvalitet života naših građana na mnogo većem nivou”, dodao je Milatović.

Na kraju, navodi se da Milatović je poručio da Regionalni savjet za saradnju, ostaje inicijativa od suštinskog značaja za ostvarivanje zajedničkih ciljeva, kao platforma u okviru koje možemo pomoći jedni drugima, razmjenjujući iskustva i dijeleći ideje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve