Petak, 27 Septembra, 2024
Rubrika:

Marković: Nakon podgoričkih izbora kreće sunovrat onih koji, umjesto crnogorskih, štite tuđe interese

Zaštitinicima tuđih interesa, produženoj ruci Vučićevskih nagona, sve je uzalud, navodi Marković i dodaje da od Podgorice kreće njihov politički sunovrat, a Milatovićeva podrška za spomenik Amfilohiju je ustvari spomenik njegovom narednom mandatu za Predsjednika CG

Predsjednik svih građana” Crne Gore i učesnik na podgoričkim izborima Jakov Milatović nam je odavno jasno kazao ko su njegovi politički idoli i čiju ideologiju želi slijediti. U bespogovornoj odanosti Slobodanu Miloševiću kod Momira Bulatovića je vidio dosljednost, ljubav i nenametljivu posvećenost Crnoj Gori. Milošević je planirao da Crna Gora bude 27. izborna jedinica u državi pod upravom Beograda. Iz toga je lako objašnjivo zašto se po raznim pitanjima divi i Aleksandru Vučiću i zašto se zbuni i zamuca kada ga ovaj prekine u izlaganju ili mu oponira svojim poznatim prizemnim doskočicama. Bilo je stoga i za očekivati da će na temu spomenika mitropolitu Srpske pravoslavne crkve, Amfilohiju, kazati da je ,,vaẓ̌na lič̣nost naše istorije” – navodi u saopštenju Jelena Marković potpredsjednica LP-a i predstavnica Evropskog saveza.

Možda važna ličnost srpske istorije, ali sigurno nije crnogorske istorije. I izjavom i poštovanjem pokazuje nam kojoj se priklonio i jasno nam je da ni crnogorska istorija, ni crnogorska crkva, ni kako i sam izjavljuje ni crnogorski jezik, nijesu njegovi. I dok Milatović izjavljuje da Vlada urušava institucije, što je tačno, podsjetiću da to čini i on – kazala je Marković.

Ona dodaje da izjavom da govori srpskim jezikom jasno krši Ustav nad kojim se zakleo da će ga poštovati, direktno je prekršen član 13. stav 1 Ustava Crne Gore. To ne kaže Jelena Marković već Ustavni sud svojom odlukom U-I br. 39/11 i 37/12 od 18. Juna 2013. g. u kojoj je jasno izrečeno da je četvoroimeni jezik neustavan i da je službeni jezik crnogorski i samim tim obavezujući za sve građane i institucije u CG. Da nastavlja istim načinom, pokazuje Milatović jer i zarad podgoričke kampanje, u više navrata krši Ustav Crne Gore.

Sve što čini obavezuje me da svojim navodima pokušam otvoriti oči crnogorskom narodu i međunarodnoj zajednici, ne zaboravljajući ulogu Dritana Abazovića, sad njegovog koalicionog partnera na izborima u PG. Ali da dodam, u kršenju Ustava nije sam, to čine i premijer Spajić, Abazović, zatim vojvoda četnički Mandić koji kao i Milatović zloupotrebljava službeni položaj u svrhu kampanje za podgoričke izbore.

Zaštitinicima tuđih interesa, produženoj ruci Vučićevskih nagona, sve je uzalud, navodi Marković i dodaje da od Podgorice kreće njihov politički sunovrat, a Milatovićeva podrška za spomenik Amfilohiju je ustvari spomenik njegovom narednom mandatu za Predsjednika CG.

Za jedno društvo, državu i naciju važne su one ličnosti koje ih svojim djelovanjem vode naprijed, koje ih čine boljim i progresivnijim. Važne su one ličnosti koje svojom vizijom, znanjem i autoritetom reformišu društvo i državu. Pitanje za Milatovića, koji dio Amfilohijevog naslijeđa, „učenja” i propovijedi mu je posebno važan u njegovoj uvijek anticrnogorskoj i asimilatorskoj istoriji – kada je blagoglagogljivo govorio da je Crna Gora fildžan država stvorena u Brozovom Jajcu ili da su Crnogorci komunistička kopilad? Da li u Amfilohijevom stavu da su „Muslimani lažni ljudi” Milatović vidi reformatorske riječi ili pak sugeriše da bi na Amfilohijevoj tezi da je Draža Mihajlović „vožd Trećeg srpskog ustanka koji je nastradao na pravdu Božju” trebalo reformisati crnogorsko društvo i revidirati slavnu crnogorsku antifašističku istoriju? Koliko je Milatoviću važno to što je Amfilohije za osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića kazao da je besmrtan – pita Marković.

Milatoviću je sigurno jako važno za njegovu istoriju to što je Amfilohije NATO nazivao četvrtim rajhom, a EU sotoninim repom. Amfilohijeva zaostavština temeljena na ovim njegovim izjavama nažalost je važna za na našu nesreću aktuelnog predsjednika Crne Gore, a za državu Crnu Goru predstavlja osnovu za urušavanje njenog crnogorskog identiteta, njene kulture, tradicije, rušenja njene državnosti i od Crne Gore stvaranje teritorije ,,srpskog sveta”. Ali jako je važna i za budućnost Crne Gore, da uvijek znamo ko u Crnoj Gori nikada ne smije dobiti spomenik – ističe Marković.

Marković vjeruje da Podgoričanke i Podgoričani, Kotoranke i Kotorani neće nasjesti na nove prevare i da će 29. septembra zaokružiti broj 3. Što veća podrška Evropskom savezu, to manja šansa da se od Podgorice napravi palanka zvaničnog Beograda, a slavna istorija Kotora oduzme Crnoj Gori.

Ključevi i Podgorice i Kotora će nakon 29. septembra biti u rukama Evropskog saveza i od nas će zavisiti ko može, a ko ne može biti dio buduće gradske vlasti – zaključila je Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve