Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Marković – Varhelji: Pratimo situaciju, prioritet je dijalog

"Jedini savjet koji mogu dati, a danas ću se sastati i sa Mitropolitom Amfilohijem, je sljedeći: svijet vas posmatra, ovo je važno pitanje za sve i zainteresovani smo za dijalog. Ja bi sve ohrabrio na dijalog i na nalaženje rješenja koje bi bilo prihvatljivo svima", poručio je Varhelji

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem, saopštio je da su vrlo zainteresovani za aktuelnu situaciju u Crnoj Gori, ističući da će jedino dijalog doprinijeti mirnom rješavanju problema. Varhelji je pozvao opoziciju da doprinese smirivanju tenzija, da učestvuje na izborima i da radi u interesu države.

Nije na Evropskoj komisiji da govori o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti već je na svakoj zemlji da osmisli sopstveni sistem u tom dijelu, kazao je komesar za proširenje Oliver Varhelji.

“Jedini savjet koji mogu dati, a danas ću se sastati i sa Mitropolitom Amfilohijem, je sljedeći: svijet vas posmatra, ovo jer važno pitanje za sve i zainteresovani smo za dijalog. Ja bi sve ohrabrio na dijalog i na nalaženje rješenja koje bi bilo prihvatljivo svima”, poručio je Varhelji.

“Mislim da tu ne možemo da vam pomognemo ali ukoliko možemo – tu smo. Prioritet je da se nađe rješenje za to pitanje”, još jednom je istakao evropski komesar.

Varhelji je istakao da je EU veoma posvećena regionu, koja će proširenje staviti ponovo na listu prioriteta.

“To je poruka koju bih želio da saopštim. Prošlo je tek dva dana otkako smo predstavili našu novu strategiju proširenja. To je dokument koji sadrži procedure i procese. ”

Sve što radimo se zasniva i počiva na našim postignućima, kazao je on.

“Ne mogu ja biti uspješan ako vi nijeste uspješni. Budući da CG ovaj proces predvodi ja sam kazao da vjerujem da će bar jedna država biti spremna da pristupi EU do kraja mog mandata, ali to neće biti moguće ako nam vi ne pomognete,” rekao je Varhelji u Vili Gorica.

“Reforme se moraju ubrzati. Ja se danas sastajem i sa predsjednikom Vlade i sa predsjednikom države ali i sa opozicijom. Druga važna poruka sa kojom dolazim jeste da Crnas Gora ne može biti uspješna osim ako svi ne radimo u tom smjeru, uključujućui i opoziciju, i zato molim opoziciju da i ona radi u interesu države. Obraćam se opoziciji u cilju da i oni treba da učestvuju na izborima. Bez obzira na to ko bude u većini reforme moraju doći. Razgovarali smo i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, susrešću se danas i sa Mitropolitiom, važno je da znate da vas svijet posmatra i da je svijet zaionteresovan za dijalog i za mirno rješavanje tog pitanja.”

Marković je saopštio da je u otvorenoj atmosferi razmijenio mišljenje sa komesarom i upoznao ga sa daljim planovima u nardnom periodu.

“Komesar Varhelji je prenio osnovne segmente na kojima se bazira pristup. Budući da je CG otvorila sva poglavlja osim jednog, kao i što smo očekivali saopštio je da se nova metodologija ne odnosi na nas. Mi ćemo sa dužnom pažnjom razmotriti novi pristup i sagledati kako taj pristup ima vrijednost za naš proces pregovora. Uvjeren sam da sam proces ne bi trebalo da bude administrativni i birokratski već suštinski,” istakao je Marković.

U kontekstu budućih planova, obavijestio je Komesara da je očekivanje Crne Gore da će ove godine otvoriti i posljednje poglavlje 8 uz sva pitanja koja prate otvaranje ovog poglavlja.

“Drago mi je što mogu da konstatujem da ćemo riješiti neka pitanja. Istakao sam da ćemo nastaviti rad kako bi otvorili set pitanja. Prenio sam komesaru da Crna Gora nije sjedjela skrštenih ruku, u posebnom fokusu bila je oblast vladavine prava, sloboda medija i izražavanja i poglavlja 23 i 24. Nadamo se da do kraja godine možemo doći do završnih mjerila”,naveo je Marković.

Saopštio je komesaru i da se Crna Gora suočava i sa agresivnom kampanjom dezinformacija u medijima.

“Istakao sam da nas veliki broj lažnih vijesti, političke nekorektne poruke, neće pokolebati da mirno i u skladu sa Zakonom obavljamo svoje funkcije. Zakon o slobodi vjeroispovijesti je donešen u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i prateći standarde EU. Upoznao sam Komesara sa mojim pismom mitropolitu Amfilohiju da zajednički sagledamo najbolja rješenja za implementaciju Zakona i potpisivanjem temeljnog ugovora, na taj način demonstrirajući temeljne demokratske kapacitete i međusobnog uvažavanja.”

Premijer je obavijestio komesara i o inicijativi Vlade za politički razgovor.

“Važno je da na predstojeće izbore svi gledaju kao na fer utakmicu, da pokažu političku zrelost i kapacitet. Dodatan impuls svemu daju nedavna istraživanja koja su pokazala da građani EU vjeruju u EU i sve benefite koje im ona donosi”, naveo je Marković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve