Utorak, 17 Septembra, 2024
Rubrika:

Marinović: CEP će pomoći da građani besplatno legalizuju nelegalne objekte

''Ovo obećanje temeljimo na Ustavnom načelu jednakosti svih građana, bez obzira na njihovo porijeklo, nacionalnost ili vjeroispovijest, a posebno na jednakost građana koji su riješili svoje stambeno pitanje, i kojima je država dala stanove na besplatno korišćenje, a zatim, 1990, dozvolila da ih otkupe po minimalnoj cijeni, sa građanima vlasnicima kojima država nije dala besplatni stan, a koji su sopstvenim sredstvima sebi i svojim porodicama izgradili kuću, i tako riješili svoj stambeni problem'', kazao je Marinović.

Crnogorska evropska partija- Novak Adžić obećava građanima Podgorice, ali i Crne Gore kada bude državna vlast, da će besplatno legalizovati njihove individualne stambene i pomoćne objekte , koji su izgrađeni bez građevinske dozvole, saopštio je nosilac liste na izborima u Glavnom gradu Podgorici i potredsjednik  CEP-a Boris Marinović.

“Ovo obećanje temeljimo na Ustavnom načelu jednakosti svih građana, bez obzira na njihovo porijeklo, nacionalnost ili vjeroispovijest, a posebno na jednakost građana koji su riješili svoje stambeno pitanje, i kojima je država dala stanove na besplatno korišćenje, a zatim, 1990, dozvolila da ih otkupe po minimalnoj cijeni, sa građanima vlasnicima kojima država nije dala besplatni stan, a koji su sopstvenim sredstvima sebi i svojim porodicama izgradili kuću, i tako riješili svoj stambeni problem”, kazao je Marinović.

Ovo obećanje, navodi on, temelje i na načelu zabrane dvostrukog oporezivanja.

“Naime, opštepoznata je činjenica, koja je i zakonom priznata, da kad se daje dozvola za gradnju, da je dražava ili opština dužna da dovede svu komunalnu infrastrukturu do samog objekta u izgradnji, i da za to služi plaćanje građevinske dozvole. Takođe, opštepoznato je da su vlasnici objekata izgrađenih bez dozvole, sami platili, ne samo izgradnju svojih objekata, već i cjelokupnu komunalnu infrastrukturu, koju je gržava bila dužna da dovede i instalira, pa shodno načelu zabrane dvostrukog oporezivanja, ovim obećanjem Crnogorska evropska partija onemogućava dalju pljačku, reketiranje i ucjenjivanje vlasnika individualnih stambenih objekata na području Glavnog grada Podgorica”, poručio je on.

Takođe, dodaje, opštepoznata je činjanica, posebno starijim vlasnicima objekata izgrađenih bez građevinske dozvole, da su ti vlasnici besplatno ustupali svoju zemlju za izgradnju puteva, posebno u prigradskim i seoskim zonama, na kojima je opština i država izgrađivala puteve, a da prethodno nije platila tu zemlju, što takođe treba ubrojati u plaćene, a često i preplaćene komunalije od strane graditelja, što im se mora uračunati kao njihov doprinos izgradnji infrastrukture, a što se prepoznaje ova inicijativa CEP-a, kroz dozvolu besplatne legalizacije.

“Dosadašnji vlastodršci su do sad bili zaokupljeni ideološkim nametanjem tuđeg identiteta, kao i realizaciju ličnih interesa, a da građanima nisu nikad ponudili praktična rješenja legalizacije koja su sprovedena u tim drugim identitetima, pa podsjećamo da je Beograd svojim građanima dozvolio besplatnu legalizaciju uz plaćanje simbolične naknade ( kada su bile velike gužve na šalterima), dok su podgorički i crnogorski politicari ovo pitanje koristili isključivo ucjenjivački, kao mogućnost da dodatno zarade od osiromašenih ljudi, i kao mogućnost da se ruši kuća ideološkom ili političkom protivniku”, naglašava Marinović.

Prema njegovim riječima CEP neće dozvoliti rušenje ili oduzimanje tuđe privatne imovine bez pravedne tržišne naknade, i to samo kada postoji javni interes utvrđen zakonom, uz izjednačavanje objekata sa ili bez dozvole.

“Crnogorska evropska partija jemči svetost privatne svojine, i neće dozvoliti, ako bude u mogućnosti, da se vlasnici objekata ucjenjuju rušenjem tih objekata bez naknade, posebno što među njima ima veliki broj onih koji su tu imovinu naslijedili, već ćemo postupiti kao i vlast od 1972 godine koja je legalizovala sve objekte snimljene te godine. Za vlasnike objekata koji su podignuti na tuđem zemljištu će postojati obaveza samo da otkupe zemlju ispod objekta, kao i onu koja služi objektu, po tržišnim cijenama, a što je definisano Zakonom o svojinsko pravnim odnosima Crne Gore, u odeljku građenje na tuđem zemljištu. Zbog svetosti prava svojine, glasaj za CEP i broj 8, da ne bi nikad više bio ucjenjivan rušenjem svojeg krova nad glavom”, zaključio je Marinović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Đede Baro
10.09.2024-10:59 10:59

Eto viđite Crnogorca, uzor mu je Beograd, populistička priča prevaranta da riješi lični interes….za sve “advokatu” treba imati papire. Nijesu svi gradili svoju infrastrukturu, neki su zidali na postojeće ili uz postojeće objekte…..ali namjera je ispravna….samo tebi nije vjerovati

BobZeković
10.09.2024-11:25 11:25
Reply to  Đede Baro

Od legalizacije objekata, kako je zamislio Duško Marković, i onako neće biti ništa. Građani Podgorice i Crne Gore, doživjeli su dovoljno stresa i stekli ogromno iskustvo u tom besprizornom obezbjeđivanju sredstava za vlastokratiju. CEP – i se ne vjeruje da može izvršiti bilo kakvo obećanje, pogotovo ne u ovakvom rasporedu političkih snaga. A to što će se CEP-a eventualno zalagati za besplatnu legalizaciju objekatqa, fala velika, ali se ne očekuje ništa. Jednostavno, CEP je partija bez političke snage i efektivne narodne podrške! TO ZBOG NJENOG NAJVIŠEG RUKOVODSTVA, KOJE JE TEŠKO UVRIJEDILO I OŠTETILO CRNOGORDCE I CRNOGORKE!