Nedjelja, 30 Juna, 2024
Rubrika:

RAJO PO VUČIĆEVOM NALOGU KRENUO U BLOKADU PUTA CRNE GORE KA EU: Mandić predložio da poslanici sjutra raspravljaju o rezoluciji o Jasenovcu

Mandić ovim potezom otovoreno najavljuje da će sabotirati evropski put Crne Gore po nalogu Aleksandra Vučića, jer zna da je Hrvatska već najavila da će žestoko odgovoriti ako rezolucija o Jasenovcu bude usvojena u Skupštini.

Prvi profesionalni Srbin Crne Gore koji obavlja funkciju predsjednika Skupštine Andrija Mandić, dan nakon što je naša zemlja i zvanično dobila IBAR, odmah je krenuo u akciju zaustavljanja njenog evropskog puta po nalogu njegovog beogradskog šefa, autokrate Aleksandra Vučića.

Mandić je predložio da se na dnevnom redu sjutrašnje sjednice parlamenta nađe i Predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Ovim predlogom, koji prelazi na nivo insistiranja na raspravi o temi koja nema nikakve veze sa Crnom Gorom, Mandić bezobzirno daje svoj izuzetni prilog daljem unižavanju države Crne Gore. Pristigla upozorenja sa evropskih adresa o zasigurnom narušavanju međunarodnih odnosa, te neupitnom usporavanju crnogorskog evropskog puta, bar prema Mandićevom postupku, nisu u sferi njegovog interesovanja.

Ako je i od njega, previše je.

Kako je ranije najavljeno, poslanici bi sjutra trebalo da raspravljaju o Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i Državnog tužilaštva za 2023. godinu, te godišnjem Izvještaju o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2023. godinu.

Mandić ovim potezom otvoreno najavljuje da će sabotirati evropski put Crne Gore po nalogu Aleksandra Vučića, jer zna da je Hrvatska već najavila da će žestoko odgovoriti ako rezolucija o Jasenovcu bude usvojena u crnogorskoj Skupštini.

Državna sekretarka u Ministarstvu vanjskih poslova Hrvatske Andreja Metelko Zgombić kazala je juče da bi usvajanje rezolucije o Jasenovcu u Skupštini Crne Gore bio ”nepotreban i neprimjeren potez”.

Metelko Zgombić, koja je u ime Hrvatske učestvovala na Međuvladinoj konferenciji u Briselu, rekla je da dobrosusjedski odnosi podrazumijevaju i da se ne preduzimaju radnje koje bi mogle naštetiti ili koje su suprotne načelu dobrosusjedskih odnosa.

Na pitanje smatra li Hrvatska da je najavljena rezolucija o Jasenovcu korak prema narušavanju dobrosusjedskih odnosa, Metelko Zgombić je rekla da je taj potez nepotreban i neprimjeren.

“Crna Gora bi se time dala instrumentalizovati od nekoga spolja i to je nešto što stvarno nije dobra poruka za državu koja želi nastaviti evropskim putem”, kazala je ona, prenosi Index.hr.

Hrvatska je ranije zaprijetila da će usvajanje takve rezolucije usporiti crnogorsku ambiciju da postane punopravna članica EU. Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman kazao je nedavno da je rezolucija o Jasenovcu besmislena i da će ”sigurno imati njihovu reakciju ako do toga dođe”.

U intervjuu za Portal Aktuelno bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić kazala je da inicijatorima rezolucije o Jasenovcu nevažan odjek, već pohvala Aleksandra Vučića.

Rezolucija o Jasenovcu nalazi se u proceduri od 17. maja, kada su je na inicijativu čelnika crnogorskog parlamenta Andrije Mandića podržala 43 od 81 poslanika u Skupštini Crne Gore.

Premijer Milojko Spajić nije u Briselu konkretno odgovorio hoće li Crna Gora usvojiti rezoluciju o Jasenovcu, ali je kazao da ne misli da će biti na dnevnom redu sjednice parlamenta u petak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

10 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ŽivaIstina
27.06.2024-11:06 11:06

Da ti nećete crnogorski poslanici
ovo izglasat prije nego rezoluciju
o sramnoj okupaciji i pokolju 1918.

BobZeković
27.06.2024-11:31 11:31
Reply to  ŽivaIstina

A oće sigurno. Pitanje je samo oće li Novak Adćić iz CEP-e, pošto nije još napisa nacrt o REZOLUCJE O LTBSBP, GENOCIDU SRBIJE NAD CRNOM GOROM, 1918,, povessti masovno narod Crne Gore u MASOVNU i ODLUČNU odbranu od SRPSKOG OKUPATORA.. nOVAK JE TO OBEĆA, A KAD NOVAK I CEP NEŠTO OBEĆAJU ONDA JE TO ČVRSTO KA KREČNJAK KAMEN!

PopĐukan
27.06.2024-14:22 14:22
Reply to  BobZeković

Ti si jedni matoro blebetalo! Nijesi Novaku noge očistiti! Uzgred, da niejsi možda preskočio terapiju? To nikako ne valja!

Martina
27.06.2024-15:32 15:32
Reply to  BobZeković

Kako ovi izdajnici zive sami sa sobom.

COG-CRNOGORSKA OSLOBODILAČKA GERILA
27.06.2024-12:04 12:04

Kako i usnice pući da bi što više ličio na picoustog, a i obojica su ćolavi po bradi što bi narod reka ćosavi ispod
nosa…

Lada
27.06.2024-12:58 12:58

O Jasenovcu se sve zna. Otkad znam za sebe slušam o jasenovačkim zločinima.Znaju se krvnici i žrtve. Zna se da je to bio ustaški koncentracioni logor.O njemu se govori u svim istorijskim udžbenicima, dakle nije zaboravljen ni stavljen pod tepih, kao što velikosrbi stavljaju pid tepih sve zločine u Bosni.
I što se sada Crnogorci prave “pravdoljubivi”,
Jasno je da je to pokušaj relativiziranja Srebrenice, a gdje su zločini u Sarajevu(ubijeno je preko 1600 djece ,)zločini u Prijedoru, Višegradu, Vukovaru.
O zličinima nad albanskim stanivništvom da ne govorim. TREBALI BISTE POGNUTI GLAVU.

Seoca
27.06.2024-14:11 14:11

Četničkom vojvodi i potrčku Beogradskog pašaluka i majke Rusije:
Rajo, śutra treba da pokrenemo pitanje Rezolucije o Srpskom Genocidu 1918 godine nad Crnom Gorom!!! Da podnesemo tebi, Crnogorskim posrbicama i četničkim popovima i nacističkoj vladi u Beogradskom pašaluku zahtjev za ratnu odštetu i Genocid od 1918 godine!! Kada to prvo riješimo, možda će mo pričati i tricama i kučinama!!!

Seoca
27.06.2024-15:25 15:25

Mrčo Rajo,
Ako śutra spomeneš “Jasenovac i srbovanje “, Evropa odmah prekida sve pregovore sa Crnom Gorom o ulasku u EU, uvodi vizni režim Crnoj Gori, obustavlja sve kredite i bespovratnu pomoć, a Hrvatska i Bosna odmah pokreću pitanje ratne odštete (od 600 miliona eura) za uništavanje i ubijanje Hrvatske, a Bosna traži izručenje 120 Crnogorskih posrbica, rstnih zločinaca, četnika koje ti čuvaš kod sebe, koji su pod tvojom komandom silovali, ubijali, klali Muslimansku i Albansku djecu, žene ljude???

Boomerang
27.06.2024-16:42 16:42

ni kenja jela ne glasa za njega…još kad kaže ‘nisam’

ZAGA
28.06.2024-15:41 15:41

Sram da vas bude svi vi koji se zovete Crnogorci, GENOCID NAD CRNOM GOROM I NJENOM STANOVNIŠTVU SPADA MEĐJU NAJVEĆIM STRADALISTIMA PORED DVA SVETSKA RATA!
Koga ste izabrali da Vam bude predsednik SVETE SKUPSTINE CRNE GORE I DA VAM KOMANDUJE, BRUKE STE!