Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Lekić- Đin: Postoje sve pretpostavke za dodatno unapređenje i jačanje sveukupnih odnosa dvije države

Tokom otvorenog i sadržajnog razgovora konstatovano je da Crnu Goru i Kinu karakteriše tradicija prijateljskih odnosa

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić sastao se danas sa ambasadorom  Kine u Crnoj Gori  Liu Đinom, saopšteno je iz Skupštine.

Tokom otvorenog i sadržajnog razgovora konstatovano je da Crnu Goru i Kinu karakteriše tradicija prijateljskih odnosa.

“Spoljnopolitički prioritet Crne Gore članstvo u EU, ali da naša država veliki značaj pridaje i bilateralnim odnosima sa velikim silama kao i zemljama u regionu”, istakao je Lekić.

Lekić je istakao značaj dobrih odnosa sa Kinom, kako na ekonomskom tako i u drugim oblastima.

“Njegovanje dobrih odnosa sa Kinom za Crnu Goru od izuzetnog značaja, te rezultati koje je Kina postigla, kako na ekonomskom planu tako i u brojnim drugim oblastima, predstavljaju primjer na koji se treba ugledati”, naglasio je Lekić.

Takođe,  je iskazao zahvalnost na vrijednim donacijama u vidu vakcina i medicinske opreme, koju je naša država dobila od Kine, ističući da je to gest prijateljstva kojim se Crnoj Gori pomoglo u prevazilaženju izazova uzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Ambasador Liu Đin konstatovao je da se trend dobrih odnosa Crne Gore i Kine ne mijenja, te da je naša zemlja prva u regionu koja je dobila vakcine od Kine.

Takođe, ukazao je na mogućnost dodatnog intenziviranja saradnje dvije države kroz „Mehanizam saradnje zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine (17+1)“ kao i ekonomsko-trgovinsku inicijativu  Kine „Pojas i put“.

Sagovornici su apostrofirali značaj parlamentarne diplomatije kao i potrebu za dodatnim intenziviranjem saradnje dva parlamenta. Takođe, razmijenili su mišljenje o unutrašnjim prilikama u Kini, kao i brojnim izazovima koji predstoje aktuelnoj vlasti u Crnoj Gori.

Lekić i  Liu Đin zajednički su konstatovali da postoje sve pretpostavke za dodatno unapređenje i jačanje sveukupnih odnosa dvije države.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
15.03.2021-20:42 20:42

Djed Leki..govori u ime drzave CG..iako je ne priznaje..jadi bozji!i