Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Krnić: Izmjene sastava Vlade znače produbljivanje partitokratije

Uspostavljanje pune funkcionalnosti i pravednosti sistema, dodaje, te poštovanja principa jednake dostupnosti svim državnim servisima bez obzira na nacionalnu, političku ili drugu pripadnost će ostati još udaljeniji od građana

Rekonstrukcija Vlade neće donijeti nov kvalitet u funkcionisanju sistema i to je ono što je od primarnog značaja za građane. To što su se PES, Demokrate, Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Bošnjačka stranka dogovorili oko podjele resora znači samo da su našli modus operandi podjele kolača vlasti i dodatnog snaženja svojih pozicija ne bi li na vlasti ostali što duže, a na predizborna obećanja zaboravili što ranije, a što se da nagovijestiti iz nacionalnih narativa za kojima sve više njih poseže sve češće, navodi Mirza Krnić iz Preokreta.

Uspostavljanje pune funkcionalnosti i pravednosti sistema, dodaje, te poštovanja principa jednake dostupnosti svim državnim servisima bez obzira na nacionalnu, političku ili drugu pripadnost će ostati još udaljeniji od građana.

“Ovu Vladu čine konstituenti od kojih neki imaju decenijsku praksu partijskog uhljebljavanja i koja sada dobijaju političku aboliciju za ranije uzurpacije svih privilegija koje su uživali tokom decenijske vlasti: od stanova koje su dobijali od države, do partijskih zapošljavanja i uhljebljivanja stranačkih kadrova. Članice nove vlasti nakon 2020. su krenuli stopama svojih prethodnika i sada će lagodnije vladati jer je Vlada dobila unutrašnji impuls da je partirokratija sasvim u redu”, navodi Krnić.

Ističe da ovo i ovakvo ponašanje je moguće mijenjati samo na izborima, kako lokalnim tako i državnim.

“Za građane je važno da dobro pamte i vrednuju ponašanje političara i u skladu sa tim biraju nov sastav parlamenta. Do tada, slušaćemo besmislene partitokratske priče upakovene u nacionalnizme ili narative neoliberalne ekonomske škole koja počiva na logici beskrajnog nerezonskog zaduživanja koje ne pokreće ekonomiju, već zapravo blokira razvoj cjelokupne države”, kaže Krnić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve