Subota, 6 Jula, 2024
Rubrika:

Krapović: Slovenija donirala bespilotne letilice Vojsci Crne Gore, još jedna potvrda izuzetno dobrih odnosa dvije države

Konferencija za novinare ministara odbrane Crne Gore i Slovenije

Slovenija je donirala bespilotne letilice Vojsci Crne Gore što predstavlja još jednu potvrdu izuzetno dobrih odnosa dvije države – poručio je ministar odbrane Dragan Krapović.

– Danas smo prisustvovali ceremoniji primopredaje i demonstracije bespilotnih letilica koje su donacija Slovenije Vojsci Crne Gore. Ovo je jedan u nizu projekata kojim smo otvorili vrata još većim i značajnijim. Sa ovim letilicama vojska dobija sposobnosti koje do sada nije imala, što pruža mogućnost zajedničkog djelovanja sa drugim organima – istakao je Krapović na zajedničkoj konferenciji ministara odbrane Crne Gore i Slovenije.

Dodao je da je stav ministarstva bio da Vojska mora biti opremljena ovim letilicama.

– Značaj bespilotnih letilica se svakodnevno potvrđuje. Razmijenili smo mišljenja o globalnim izazovima i potvrdili podršku Ukrajini. Pozvali smo na smanjenje tenzija na Bliskom istoku i potencirali značaj regionalne stabilnosti. Nastavićemo zajedničko djelovanje u borbenoj grupi u Letoniji i saradnju u više regionalnih inicijativa. Uvjereni smo da je regionalna saradnja ključ regionalne bezbjednosti – poručio je Krapović.

Šarec: Uvijek ćemo se truditi da Crna Gora ispuni sve zahtjeve i da postane članica EU

Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec saopštio je da ove sisteme slovenačka vojska ima još od 2014. godine.

– Radi se o kvalitetnom proizvodu. Kupovina brspilotnih avio sistema je prvi primjer sklapanja dogovora između Slovenije i bilo koje druge zemlje po pitanju kupovine vojne opreme. Sa Crnom Gorom zaista imamo oflucnu saradnju. Uvijek ćemo se truditi da Crna Gora ispuni sve zahtjeve i da postane članica EU jer je to u interesu svih nas – rekao je Šarec.

Dodao je da evropske vrijednosti sjedinjuju dvije države.

– Rat u Ukrajini nas je sve otrijeznio i dao nam na znanje da mir nije trajno obezbjeđen, da se za njega moramo boriti. Ubijeđen sam da će se nasa saradnja nastaviti i da ćemo na vojnom i političkom području napraviti dosta prostora za dalju saradnju – zaključio je Šarec.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve