Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Koliko vrijede izborna obećanja i principi?

Partije sadašnje vlasti, dok su bili u opoziciji, jednoglasno su podržavale prijedlog civilnog sektora da se ukine rješenje po kojem ministar prosvjete bira i razriješava direktore obrazovnih ustanova, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje CGO

Partije sadašnje vlasti, dok su bili u opoziciji, jednoglasno su podržavale prijedlog civilnog sektora da se ukine rješenje po kojem ministar prosvjete bira i razriješava direktore obrazovnih ustanova, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje CGO.

“To je, konačno, i učinjeno. Međutim, način na koji su uvedeni i definisani školski odbori i njihove nadležnosti, nije bio dobar. Umjesto da se taj mehanizam unaprjeđuje, sjutra se na Odboru za prosvjetu, nauku, kulturu i sport razmatra prijedlog PES-ovih poslanika da se vrati staro i nakaradno rješenje kojim se obrazovni sistem ponovo stavlja pod partijsku kapu”, istakli su iz CGO u objavi na mreži X.

“Ukoliko se drže riječi i predizbornih obećanja, poslanici Demokrata neće glasati za ovaj dio rješenja. Podsjećamo, Demokrate su kroz predizborni program 2020. obećali: “Obezbijedićemo da školski odbori kao stvarni predstavnici zaposlenih, đaka i roditelja biraju rukovodioce obrazovnih ustanova, kako bi zaustavili partijske izbore””, navode iz CGO.

Napominju da svi oni koji budu glasali za rješenje da se vrati moć jednoj osobi – ministru (preko komisija koje isti ministar postavlja ili bez tih komisija) da bira i razriješava na stotine direktora obrazovnih ustanova nijesu prethodne vlasti kritikovali principijelno.

“Sjutra ćemo vidjeti ko je principijelan, a ko želi da sistem partijski zloupotrebljava za svoje interese kroz način na koji će se odrediti prema ovom prijedlogu”, zaključuju u CGO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Deki
15.08.2024-20:17 20:17

Ne mogu da verujem kakve gluposti ovaj čovek priča i bez razloga kritikuje Novaka.
Ne bi se reklo da Nole nije ni osnovnu završio a priča tečno više svetskih jezika. Škole su nam postale debilane , stručnjaci sa fakultetskim diplomama voze kamione po Evropi(kolega u firmi). Posle ovakve izjave ja mislim da gospodin treba da se javi nekoj ustanovi za lečenje umobolnih ako još uvek postoji tako nešto kod nas. P.S. Padinska Skela