Subota, 29 Juna, 2024
Rubrika:

Koalicija ”Svi za naš grad” podnosi inicijativu za smjenu Injac

Inicijativu za smjenu gradonačelnice Injac potpisala su 22 odbornika

Opozicione partije u Skupštini Glavnog grada DPS, SD, SDP i LP sazvale su konferenciju za medije.

Odbornik ove koalicije u Skupštini Glavnog grada Budimir Mugoša poručio je da je njihova želja da se kriza vlasti riješi na izborima.

“Podnijećemo inicijativu za smjenu gradonačelnice Olivere Injac. Ovo je najčistije rješenje jer su u suprotnom građani na gubitku”, saopštio je Mugoša.

Šef odborničkog kluba DPS Andrija Klikovac zahvalio se kolegama koje su podnijele inicijativu za smjenu Injac.

“Injac nije ostvarila nijedan značajan rezultat, tako da ne postoji nijedan razlog bog kojeg mi ne bismo tražili njeno razrješenje. Ona više nema podršku koju je imala kada je dobila mandat. Želimo izbore, mi od njih ne bježimo. Treba da se izmjeri snaga svih partija da građani daj svoje mišljenje. Savko ko bježi od izbora ima strah od rezultata”, kaže Klikovac.

Klikovac je poručio da žele izbore i nakon njih da otvore razgovore oko svih razvojnih prioriteta za Podgoricu.

“Rušenje vlasti nije koalicija sa DPS, već konstatacija da rezultata nema, i svi koji misle dobro građanima Podgorice glasaće za obje ove inicijative”, rekao je Klikovac.

Šef odborničkog kluba SD-LP u Glavnom gradu Miloš Mašković saopštio je da je podrška DPS ovim inicijativama nedvosmislena i da su oni to potvrdili svojim potpisima, pa one mogu i formalno ući u proceduru.

“Na sjednici očekujemo široku podršku, za ovo smo se odlučili kako bismo dali mogućnost svima da se izjasne o radu ove lokalne samouprave”, kazao je Mašković.

“Ti ljudi su svjesni da neće više biti u prilici da vrše vlast i zato pokušavaju da nametnu narativ i građanima stvore pogrešnu percepciju iako sam uvjeren da građani znaju da se samo još vazduh nije počeo naplaćivati i poručujem građanima da se pripreme na izbore u septembru”, dodaje Mašković.

Najdalji rok za zakazivanje sjednice je za mjesec dana, podsjećaju na konferenciji.

Inicijativu za smjenu gradonačelnice Injac potpisala su 22 odbornika.

Klikovac je kazai i da inicijative nijesu potpisali odbornici BS-a.

“Oni nijesu uspjeli da sprovedu partijske procedure, ali očekujemo da ćemo imati i njihov stav. Mi ćemo pokrenuti proceduru”, kaže Klikovac.

On je istakao da PES radi sve da do izbora ne dođe. “Mi smo ipak spremni da se izmjerimo na izborima”, potvrdio je Klikovac.

Ispred GI “21. maj” obratio se Aleksandar Saša Zeković koji je rekao da oni ipak nijesu spremni na nove izbore.

“Građanska inicijativa “21. maj” je svjesna rastrojstva vlasti u Podgorici i koliko to utiče na javnost u pogledu potrebne i očekivane funkcionalnosti.

Uprkos značajnim naporima da postane istinska demokratska arena i stvarno reprezentativno tijelo građana i građanki Podgorice Skupština Glavnog grada postaje fragilni parlament i to nema veze sa našim negativnim odnosom prema DPS i njegovim prirepcima.

Građanska inicijativa “21. maj” kao ni ostatak opozicije nije spremna za nove izbore. Mi se razliku od njih to ne ustručavamo reći jer 24 odbornika i odbornice, koliko ih opozicija ima na papiru, da su bili posvećeni i odgovorni mogli su kreirati značajni društveni i politički kapaital koji se mogao materijalizovati kao alternativa na novcim izborima. Međutim, opozicija je daleko od toga. Ali principijelno gledano dio vlasti se prosuo i značajnim dijelom i kompromitovao i to je preče od štete koju bi mi kao nestranačka Građanska inicijativa “21. maj” pretrpjeli zbog eventualnih novih izbora.

Na nivou načela ne možemo i nećemo biti protiv raspuštanja takvog parlamenta. Međutim odnos dijela opozicije u Skupštini Glavnog grada prema Građanskoj inicijativi “21. maj” je često manipulativan, funkcionalizujući i potcjenjivački. To treba da se promijeni a naročito ukupan odnos svih opozicionih odbornika prema odborničkoj funkciji.

Za Građansku inicijativu “21.maj” je politički i moralno neprihvatljivo da inicijativu za skraćenje mandata potpisuju i odbornici i odbornice iz opozicije koji gotovo da nijesu ušli u zgradu parlamenta, koji nikada nijesu uzeli riječ na planemu, koji ne dolaze na sjednice radnih tijela ili koji se pojave, fizički, na desetak minuta u vidu izmaglice koja brzo nestane.

Zato ih pozivam da prije potpisivanja i predaje bilo kakve inicijative, građanima Podgorice vrate njihov novac koji već 15 mjeseci neosnovano i nezasluženo primaju kako oni tako i njihove partije čiji su navodno odbornici i odbornice. Radi se već o iznosu od nekoliko desetina hiljada eura”, saopštio je Zeković.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve