Ponedjeljak, 16 Septembra, 2024
Rubrika:

Ko o čemu, Hil o rješavanju problema u regionu

Krajnje je simptomatično i licemjerno što Hil govori o problemima zemalja Zapadnog Blakana, kada uzmemo u obzir da upravo ovaj kontroverzni američki diplomata na zalasku karijere, pruža otvorenu podršku autokratskom režimu Aleksandra Vučića koji je glavni generator ''problema'' u regionu.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil ne prestaje da iznenađuje javnost svojim licemjerjem. Hil je na Bledskom strateškom forumu (BSF) izjavio da je pozitivno što Evropska unija (EU) želi da završi svoju misiju i primi nove članice, ali ne i njihove probleme, prenosi VoA.

On je, na panelu „Evropa cijela i slobodna: Proširenje kao strateški projekat pomirenja“, rekao da SAD podržavaju EU u namjeri da primi u članstvo sve zemlje koje to žele.

On je istakao da je pozitivno što EU nastoji da se širi na Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, ali je podsjetio da kandidati moraju da obave svoje zadatake i da rade na njihovom ispunjenu kada se otvore nove mogućnosti i klasteri.

„Zemlje koje žele u EU treba da razviju duh saradnje. EU želi da primi nove članice, ali nije zainteresovana da primi i njihove probleme, već želi da vidi da se ulažu pravi napori da se oni riješe“, kazao je Hil.

Krajnje je simptomatično i licemjerno što Hil govori o problemima zemalja Zapadnog Balkana, kada uzmemo u obzir da upravo ovaj kontroverzni američki diplomata na zalasku karijere, pruža otvorenu podršku autokratskom režimu Aleksandra Vučića koji je glavni generator ”problema” u regionu.

Prećutna podrška ratnohuškačkim naporima Vučića

Početkom juna organizovana je velikosrpska orgija kodnog naziva ”svesrpski sabor” koju je predvodio psihotični autokrata Vučić uz šefa BiH entiteta Republike Srpske Milorada Dodika i poslušničku kliku iz Crne Gore predvođenu Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

Veselje ”srBskog roda” za dodatnu regionalnu nestabilnost

Na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i RS, tokom „svesrpskog sabora“ usvojena je ”deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda”, dokument sa 49 tačaka u kojem se između ostalog šalju opasne poruke ”da srpski narod predstavlja jedinstvenu celinu”, kao i da sabor ”ne podržava Rezoluciju o genocidu u Srebrenici koja je krajem maja izglasana u Ujedinjenim nacijama”.

Dakle, deklaracija je u stvari samo pisano formulisan manifest ili memorandum ”srpskog sveta” u kojem se eksplicitno negira srebrenički genocid i poziva na formiranje ”velike Srbije” spajanjem ”srpskog naroda u jedinstvenu celinu”.

I laicima je jasno da se ovakav naum, ukoliko bi srpske vlasti krenule u njegovu realizaciju, ne može ostvariti bez novih ratnih sukoba, gdje bi Vučić preuzeo ulogu koju je imao Slobodan Milošević devedesetih. Međutim, na ovakve, direktne prijetnje nosilaca ideje ”srpskog sveta” ambasador Hil je dao krajnje bizarnu izjavu koja se može protumačiti samo kao podrška Vučićevom ratnohuškanju.

„Fokus svih kojima je stalo do Srbije i njene budućnosti treba da ostane na stvaranju mirne i prosperitetne budućnosti za čitav Zapadni Balkan, povećanju regionalne saradnje sa EU integracijom kao konačnim ciljem“, izjavio je Hil u junu odgovarajući tako na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) o deklaraciji.

Hil je uz to isporučio pozamašnu dozu demagoških budalaština koje nemaju nekog velikog smisla, a mogu se protumačiti samo kao skretanje pažnje sa gorućeg problema u regionu čiji je epicentar u Beogradu.

Kristofer Hil i njegov intimus Aleksandar Vučić

“Srbija ima konstruktivnu ulogu u tom procesu i mi pozdravljamo mnoge primere njenih lidera u kojima se obavezuju da će to učiniti”, rekao je Hil. Ali ostaje nepoznato koja je to ”konstruktivna uloga Srbije” osim ako nije mislio na dizanje regionalnih tenzija sa akcentom na KONSTRUISANJE novog ratnog sukoba.

U sukobu sa kolegama i Stejt departmentom

Samo dan prije nego je Hil izveo ovakvu relativizatorsku demagošku bravuru, ambasada SAD u BiH na čelu sa ambasadorom Majklom Marfijem saopštila je da zaključci usvojeni na svesrpskom saboru predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije BiH i da su ”opasni”.

”Zaključci usvojeni na ‘svesrpskom saboru’ koji se odnose na Daytonski mirovni sporazum (DPA) i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) imaju korijene u pravnim dezinformacijama i puni su grešaka. One ne predstavljaju odbranu Daytonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već su smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno”, poručeno je tada iz ambasade SAD u BiH.

Osim amabasade u BiH i Stejt department je bio prilično jasan da ne podržava ono što se dešavalo 8. juna u Beogradu.

Hil u konfliktu sa centralom

U odgovoru Stejt departmenta za N1 navodi se da Sjedinjene Države vjeruju da je budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji u kojoj regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi vode ka većem miru, bezbjednosti i prosperitetu za sve.

”Pozivamo političke lidere u regionu da bolje iskoriste svoje sastanke za promovisanje regionalne stabilnosti i pomirenja. Kao što smo dosljedno jasno naglašavali, čvrsto podržavamo suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, čiji je dio Republika Srpska. Neke od odredbi u deklaraciji nastavak su pokušaja Republike Srpske da prekrši Dejtonski mirovni sporazum i destabilizuje BiH i region”, ističe se u odgovoru.

Tako da dolazimo do apsurdne situacije da se Hil ponaša suprotno ne samo u odnosu na kolege diplomate u regionu, već i u odnosu na uputstva iz Vašingtona. Time rizikuje mogući konflikt u okviru diplomatske mreže SAD u regionu, a sve da bi sačuvao svoj resurs – Aleksandra Vučića.

Nakon svega ovoga Hil je dodatno nastavio da podilazi Vučiću poručivši u intervjuu za nedjeljnik NIN da je uvjeren ”da formalno priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju (EU), već normalizacija odnosa sa Prištinom”.

I nakon Banjske branio Vučića

Koliko se Hil zalaže za svog intimusa Vučića, postalo je očigledno nakon neuspjelog pokušaja terorizma na sjeveru Kosova u Banjskoj 24. septembra prošle godine, kada su kriminalno-terorističke grupe, po nalogu Beograda, predvođene Vučićevim prijateljem Milanom Radoičićem, izazvale krvoproliće.

Hil je i tada u izjavi za medije nastojao da relativizuje čitavu situaciju i izbjegao da uopšte pomene svog intimusa, predsjednika Srbije.

Ambasador SAD u Beogadu je dva dana nakon terorističkog akta izjavio da je eskalacija nasilja u Banjskoj na Kosovu „tragičan događaj“ i da se razmatraju dalji koraci, uz nekoliko demagoških floskula.

Hil uspio da relativizuje i teroristički napad u Banjskoj koji je Vučićev režim sponzorisao

I tada je Hil išao direktno protiv ambasadora SAD u Prištini Džefri Hovenijera koji je bio prilično nedvosmislen izjavivši da jedna ili više struktura stoji iza oružanog napada na Kosovsku policiju, ističući ”da količina i kvalitet oružja pronađenog u Banjskoj pokazuju da ga napadači etnički Srbi nijesu sami obezbijedili”. Time je diplomatskim rječnikom nedvosmisleno poručio da su teroristi u Banjskoj imali podršku vlasti u Beogradu.

Potpuna kompromitacija

Zbog ovakvih postupaka i izostanka osude u odnosu na destabilizatorske akcije srpskog autokratskog režima, Hil je izgubio svaki kredibilitet.

Ambasador SAD se prije nekoliko mjeseci našao i na meti izuzetno ozbiljnih optužbi srpske opozicije koja ga otvoreno optužila za kolaboraciju sa ”Vučićevim kriminalnim režimom”.

Predsjednik stranke Slobode i pravde Srbije Dragan Đilas se u aprilu obrušio na Hila kojeg je optužio da je svojom izjavom nakon dijaloga o izbornim uslovima, kako je naveo, podržao organizovanu kriminalnu grupu na čelu sa Vučićem. Pri tom ga je uporedio sa portparolkom ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marijom Zaharovom.

Međutim, Đilas je samo objelodanio ono što je odavno vidljivo kao notorna istina – siva eminencija američke diplomatske mreže u Regionu Kristofer Hil, u potpunosti podržava  Vučića i njegov kriminalno-destabilizatorski režim, posebno na štetu Crne Gore, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Za kraj se opet treba zapitati – da li je u pitanju neznanje, diplomatska nesposobnost, strah od Vučića ili Hil ima neke konkretne razloge koje potiču od materijalnih benefita koje dobija u Beogradu, kao što se to u medijima tvrdilo za njegovog kolegu Gabrijela Eskobara. Uostalom, samo je pitanje vremena kad će Hil završiti kao njegov kolega Eskobar, o čemu ćemo naknadno pisati.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BMX
05.09.2024-10:25 10:25

tuzna stvarnost i cinjenica je da ameri zbog litijuma, sverca oruzja i municije u Ukrajinu i milionskih svota koje AV redovno placa lobistima u SAD, podrzavaju AV i njegov proruski, anti NATO i antidemokratski rezim koji je bezbjedonosna prijetnja BIH, Crnoj Gori, Kosovu i S. Makedoniji prema kojima ima teritorijalne aspiracije i koji pokusava da nametne regionu tzv srpski svet (alias otvoreni balkan = skr veliku Srbiju) imitirajuci ono sto Putin trenutno radi sa Ukrajinom

BigJohnson
05.09.2024-21:20 21:20

Koruimpirani guzonja koji titra jajca Aci Velikom Smrdinu.