Četvrtak, 22 Augusta, 2024
Rubrika:

KGB skandal režiran za Alfejeva – upozorenje Periću i Mićoviću?

Kada uzmemo u obzir obavještajno-bezbjednosnu mrežu koju je RPC izgradila uključujući u njenu sferu i djelovanje ''satelit crkve'' kao što je tzv. SPC, onda je ono što se proteklih dana dešava Ilarionu, jasna poruka koju ozbiljno treba da shvate svi regionalni operativci u mantijama - da ne zastrane sa KGB hegemonističke političke dogme koja uključuje i militantno velikosrpstvo.

Piše: Balša Knežević

Ruska pravoslavna crkva (RPS) i njena ispostava u regionu svetosavska sekta (SS), poznata i pod akronimom SPC, nemaju više gotovo nikakve veze sa vjerom, hrišćanstvom i pravoslavnim učenjem, osim što religijsku dogmu (zlo)upotrebljavaju za propagandne manipulacije i obavještajno-operativno djelovanje.

Odsustvo bilo kakve istinske vjerske doktrine i zloupotreba religije u političke i hegemonistike svrhe od strane ove dvije organizacije postala je toliko očigledna svima koji žele da sagledaju dokaze.

Portal Aktuelno pisao je više puta o obavještajno-političkom djelovanju i povezanosti RPC sa takozvanom SPC, i saradnji ovih organizacija na najvišem nivou među njihovim šefovima – Kirilom Gunđajevim, Porfirijem Perićem i Jovanom Mićovićem.

Na meti KGB propagande?

Kako RPC djeluje na operativno-propagandnom planu mogli smo da se uvjerimo proteklih dana kada je objavljena ”senzacionalna” vijest da ”ogroman skandal potresa Rusku pravoslavnu crkvu (RPC)”, a kao glavni učesnik označen je mitropolit budimpeštanski Ilarion Alfejev.

Ilarion Alfejev: Na meti KGB aferaške propagande

U pitanju je navodna homoseksualna afera, a objavila je Novaja Gazeta, antiputinovski list, što ovom slučaju daje veoma simptomatičnu dimenziju.

Ilarion je, kako piše ovaj list, seksualno uznemiravao mladića orjentalno-ruskog porijekla Džordža Suzukija koji mu je pomagao sa kućnim poslovima i bio navodno njegov učenik. Suzuki je optužio mitropolita za seksualno uznemiravanje, dok Ilarion tvrdi da je žrtva ucjene.

Kako su kazali izvori Portala Aktuelno dobro upućeni u rad pseudovjerskih, u stvari obavještajno-bezbjednosnih struktura, čitava ova situacija ima elemente ”montiranosti”.

”Ilarion je bio vjerovatno najpametniji i najliberalniji u vrhu RPC, zato je i sklonjen. A ovaj tekst u Novaja Gazeti izgleda kao da je naručen. U tekstu ima dosta elemenata naručenosti”, rekli su naši izvori.

Ilarion ”stradao” zbog antiratnih stavova?

Da je osnovano posumnjati da je po srijedi montirana afera u cilju diskreditacije Ilariona govore i događaji koji su se odvijali nakon ruske agresije na Ukrajinu.

Vladimir Putin i Kiril Gunđajev – kolege iz KGB-a

Ilarion je dugo bio desna ruka šefa RPC Gunđajeva i druga osoba u Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Od 2009. bio je predsjednik Odjeljenja za vanjske crkvene veze Moskovske patrijaršije i često je spominjan u medijima kao potencijalni Kirilov nasljednik. Međutim, u junu 2022., četiri mjeseca nakon napada Rusije na Ukrajinu, bez objašnjenja je poslat u Mađarsku, gdje je imenovan za mitropolita Budimpešte i Mađarske, što je degradacija jer se radi o jednoj od najmanjih eparhija RPC.

Tada su mediji ovu tajanstvenu smjenu povezivali s “antiratnim stavom” Ilariona, nazivajući njegovu smjenu “ostavkom godine”.

Nakon što je došao u Mađarsku, Ilarion je služio kao posrednik između Ruske pravoslavne crkve i Zapada i sastajao se s visokim zvaničnicima katoličke crkve, uključujući papu Franja. Kako su pisali mediji, njih dvojica se odlično poznaju jer su se sastajali u nekoliko navrata, posljednji puta kada je prošle godine papa Franjo posjetio Mađarsku.

Logično je da su baš ovakvi stavovi i previše ”liberalno” ponašanje zasmetali vrhu RPC i Gunđajevu, koji je nakon toga lansirao ”homoseksualnu aferu”.

Upozorenje za operativce tzv. SPC

Alfejev je poznat po prisnim vezama sa vrhom tzv. SPC u Crnoj Gori, sarađivao je sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem Radovićem, a takođe je u dobrim odnosima sa Radovićevim nasljednikom Jovanom Mićovićem – Joanikijem.

Kako je objavila Antena M, Mićović se posljednji put s Alfejevim sastao 8-9. juna u Rusiji, u Tverskoj oblasti, što govori da održava dobre odnose sa vrhom crnogorske filijale SPC.

Joanikije Mićović, Porfirije Perić i Metodije Ostojić: Na oprezu od odmazde iz moskovske centrale

Stoga ono što je po svemu sudeći centrala RPC priredila Alfejevu u vidu ”gej-afere” može se protumačiti kao svojevrsno upozorenje prije svega Joanikiju, ali i Porfiriju što ih čeka ako pokušaju da zauzmu liberalniji politički pristup u odnosu na onaj koji zastupa organizacija na čijem je čelu Gunđajev.

Kada je u pitanju političko djelovanje RPC, vrh ove organizacije zauzima čvrstu liniju podrške velikosrpskoj hegemoniji u regionu, antizapadne svjetonazore, a agresiju Rusije na Ukrajinu gleda kao ”sveti rat” i jedna je od glavnih podržavalaca ovog sukoba.

Ono što se dešava Ilarionu je jasna poruka vrha RPS, što će im se desiti ukoliko bilo ko od čelnika SPC pokuša da skrene sa ove zacrtane matrice. To se prije svega odnosi na Joanikija koji je još blizak sa Alfejevim. Ilarion je inače posjećivao Crnu Goru još 2011. godine kada je održavao tijesne odnose sa Amfilohijem.

A kada je u pitanju vrh takozvane SPC, materijala za ”kreiranje” afera ima na pretek, a centrala RPC i njihovi propagandisti koji rade po oprobanim KGB metodama ne moraju čak ni da konstruišu afere. Jer dobro je poznato da je tzv. SPC leglo skandala – od političkih afera, hegemonističkog agitovanja, poslovnih malverzacija, pa sve do umješanosti vladika u razne kriminalne radnje i naravno široko poznate skandale sa pedofilijom.

KGB linija

Šef RPC, operativne titule ’’Moskovski patrijarh’’ Kiril Gunđajev, snažno podržava ruskog diktatora i kolegu iz KGB-a Vladimira Putina. Na ovaj način samo sprovodi operativnu matricu koju je naučio još kao mladi agent KGB-a. Švajcarski mediji su u februaru prošle godine potvrdili ono što je globalna javnost odavno znala – da je Kirli visokorangirani oficir tajne službe u mantiji, blizak kolegi iz KGB-a Vladimiru Putinu. Kiril od ruske agresije na Ukrajinu obavlja funkciju prvog ruskog ratnohuškača i pravdatelja agresije na Ukrajinu.

Aktuelni direktor svetosavske sekte – Prvoslav Perić – Porfirije, inače koordinator odnosa takozvane SPC sa obavještajnim službama, važi za glavnog, visokorangiranog ruskog agenta u redovima ove organizacije.

Spekuliše se da je u periodu 2010—2011. Perić bio koordinator SPC za saradnju sa Vojskom Srbije i bio je član najužeg tima za ‘neokortikalno ratovanje’- psihološko parapsihološka koordinacija. Od 2012. je koordinator SPC sa stranim obavještajnim službama i diplomatama. Od 2008. do 2016. imao je bliske odnose, a posle 2016. u Švedskoj nakon susreta sa ruskim diplomatama i najvišim službenicima ruske SVR (Spoljno obavještajna služba) postaje aktivni saradnik ove obavještajne organizacije.

Kada uzmemo u obzir obavještajno-bezbjednosnu mrežu koju je RPC izgradila uključujući u njenu sferu i djelovanje ”satelit crkve” kao što je tzv. SPC, onda je ono što se proteklih dana dešava Ilarionu, jasna poruka koju ozbiljno treba da shvate svi regionalni operativci u mantijama – da ne zastrane sa KGB hegemonističke političke dogme koja uključuje i militantno velikosrpstvo.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BalkOnOpen
15.07.2024-13:33 13:33

Čuvena izreka osnivača sajentologije
„Želiš da se obogatiš – osnuj religiju!“,
se više puta obistinila.

founder of the Church of Scientology
L. Ron Hubbard

CrkveniMiš
15.07.2024-17:35 17:35
Reply to  BalkOnOpen

Zakon ćutanja ili zakon šutnje, a ponekad i zid ćutanja, je naziv za skup običaja ili neformalnih normi na temelju kojih je pripadnicima određene društvene grupe (porodica, klan) ili organizacije (tajno udruženje, politička stranka, vojna jedinica) zabranjeno javnosti ili organima vlasti iznositi određena saznanja kojih se tiču njih samih ili drugih pripadnika iste grupe, bez obzira da li o tome postojala zakonska obaveza ili ne. To se prvenstveno odnosi na saznanja za koje se smatra da bi njihovo objavljivanje pripadnicima grupe ili grupi u cjelini moglo nanijeti određenu štetu. Najčešće se kao primjer organizacija koje primjenjuju zakon ćutanja navode grupe… Pročitaj više »

Petar_I
15.07.2024-14:38 14:38

Neka mu gay afera bude najveći grijeh! Veći su grijehovi zločini protiv čovječosti! Bravo za tekst!

HercegNovi
15.07.2024-15:14 15:14

Kako se bitanga ukurvila dok je bila u Hrvatskoj.Prosto na ranu da ga previješ.Ali Sotona u njemu se probudio,čim je prešao granicu Srbije.

Boomerang
15.07.2024-17:31 17:31

Svjedok pokajnik ili, jednostavnije, pokajnik, je kolokvijalni izraz koji se koristi za počinitelja jednog ili više krivičnih djela koji je voljan o njima dati informacije vlastima tokom kriminalističke istrage ili krivičnog postupka u zamjenu za oslobađanje ili ublažavanje za to krivično djelo utvrđene zakonske kazne, odnosno neke druge povlastice (najčešće status zaštićenog svjedoka ili novi identitet) za sebe i sebi bližnje osobe. Pokajnici su gotovo u pravilu pripadnici zločinačkih organizacija – razbojničkih ili uličnih bandi, grupa organiziranog kriminala, ilegalnih terorističkih ili paravojnih formacija – a njihovi iskazi imaju za svrhu pronalaženje, hapšenje ili osudu njegovih suučesnika, odnosno nalogodavaca za zločine… Pročitaj više »