Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Kažnjavanje partija neizlaskom na izbore dobra poruka, ali ništa ne mijenja

Iako se posljednjih dana u svakom dijelu Podgorice mogu vidjeti štandovi s propagandnim materijalima partija, čini se da zainteresovanost za predstojeće izbore i nije velika. Posebno su nezainteresovani mladi, koji uglavnom kažu da znaju za izbore, ali ne i za broj učesnika i programe partija.

Deset dana je do izbora u Glavnom gradu. Kampanja je u punom jeku, ali pitanje je koliko građani prate politička dešavanja. Podaci s posljednjih izbora pokazuju da izlaznost opada. Danas smo istraživali koliko građani znaju o programima, partijama i onome što im se ovih dana servira iz političkih kuhinja.

Iako se posljednjih dana u svakom dijelu Podgorice mogu vidjeti štandovi s propagandnim materijalima partija, čini se da zainteresovanost za predstojeće izbore i nije velika. Posebno su nezainteresovani mladi, koji uglavnom kažu da znaju za izbore, ali ne i za broj učesnika i programe partija.

Da su neispunjena obećanja glavni razlog zbog čega mladi ne izlaze na izbore, smatra i građanski aktivista Dževdet Pepić.

“Njihova očekivanja su iznevjerena. Političke partije krenu nešto da urade, ali brzo se utope u naš sistem i onda “daj da ugrabimo što više”. I zato mladi ne vide nikakvu šansu osim ako mogu sebe negdje da ubace, odnosno da se zaposle. Ali što se tiče ideološko-političkih razloga, mladi su ti koji će najviše apstinirati i na ovim izborima”, smatra Pepić.

To što će broj apstinenata nastaviti da raste, prema riječima Pepića, ne mora da bude loše.

Građani su, kaže, prozreli namjere političara i zbog toga ih ignorišu.

Da je kažnjavanje partija neizlaskom na izbore dobra poruka, smatra i analitičar Stefan Đukić.

Ističe, međutim, da političari ne umiju da je tumače, pa apstinencija najčešće ništa ne mijenja.

“Mi imamo zakonski problem jer makar i pet odsto građana da izađe na izbore, oni su legalni kao da je izašlo 95. Ne postoji ništa što će promijeniti odnos snaga. A imamo i svijest političara koji neće reći – kuku, samo nas je ovoliko ljudi glasalo, nego će reći – pa dobro, vi niste iskoristili svoje pravo, neki drugi su iskoristili i idemo dalje”, smatra Đukić.

Oni koji će naredne nedjelje iskoristiti svoje biračko pravo, kažu da će prilikom glasanja presudnu ulogu uglavnom imati imena sa izborne liste, a ne programi partija.

“Ajde da budemo iskreni – da li članovi glavnih odbora političkih partija znaju program? Mi se ponašamo u onom stilu – ako je meni dobro, onda super, dok sam ja na funkciji, to je super, a pogledajte kad se neki funkcioner smijeni kako odmah ospe drvlje i kamenje. Mislim da uopšte nije u pitanju program”, smatra Pepić.

Na izborima u Podgorici učestvovaće 13 partija i koalicija, a pravo glasa imaće 146 hiljada građana. Na prethodnim izborima, u oktobru 2022, izlaznost je bila manja od 70 odsto, a godinu kasnije na parlamentarnim izborima u Podgorici je glasalo čak deset odsto manje birača.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve