Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Kako su nam se popovi popeli na glavu?

Zamislite, ni u jednom verskom kanonu ne piše da se litije koriste za smenu vlasti u nekoj sekularnoj državi članici UN-a! Nigde ne piše da one mogu da traju neodređeno vreme, sve dok se ne usvoje politički zahtevi. Ne piše nigde, ali se baš to desilo u jednoj državi na izrazito  brdovitom Balkanu i to u 21. stoleću.

Piše: Milutin L. Cerović

Šta su i šta znače te silne litije i ostale pseudoverske procesije kod nas?

Definicija “litija” kaže da je to molitva uoči nedelje i praznika, na večernju, sa osvećenjem hlebova;

U prevodu to je povorka vernih sa sveštenstvom i crkvenim barjacima, kao manifestacija pobožnosti, o velikim praznicima o crkvenoj slavi, Bogojavljenju i Uskrsu pre svega.

Kao i povorka naročito molepstvije za prestanak kiše, suše, rata, kakve zarazne bolesti…

Zamislite, ni u jednom verskom kanonu ne piše da se litije koriste za smenu vlasti u nekoj sekularnoj državi članici UN-a!

Nigde ne piše da one mogu da traju neodređeno vreme, sve dok se ne usvoje politički zahtevi.

Ne piše nigde, ali se baš to vaninstitucionalno desilo u jednoj državi na izrazito  brdovitom Balkanu i to u 21. stoleću.

Upravo danas tu klasičnu zloupotrebu gore pomenutih “Litija” Crna Gora kusa već nekolike godine.

Da vidimo sada šta su to crkvene “liturgije”?

Dakle, liturgija u osnovi je vrsta tragedije.

To je ustvari obrnuta pozorišna predstava u kojoj su glumci sveštenik i prisutni ljudi, a Bog je publika. Sveštenik vodi predstavu izvodeći rituale i izgovarajući molitve i postavlja pitanja, a prisutan narod odgovara.

Koliko su oni iskreni u svojim odgovorima i mislima to Bog gleda.

Sveštenik pita da li su ostali na njegovom putu, a vernici odgovaraju.

Da bi se bolje snašli sa liturgijom potrebna je jedna mala knjižica ”Odgovaranja na svetoj liturgiji”.

Kao što se da videti, na regularnim liturgijama nema političkih zahteva, nema bavljenja dnevnom i opštom geopolitikom recimo.

Idemo dalje u raskrinkavanju crkvenih svekolikih procesija.

Šta je to “moleban”?

 

Teologija to objašnjava kao pravoslavno crkveno bogosluženje kojim se molitveno obraća Bogu, Bogorodici ili nekom od svetitelja.

Molebani mogu biti zajednički – u hramu pre ili posle liturgije, jutrenja ili večernje službe i lični koji se mogu obavljati i u kući po želji vernika.

Kao što vidimo, “moleban” ne služi da kunete aktuelnu vlast, opoziciju ili neku istaknutu ličnost, kao što su to tokom poslednjih tri i po decenije stalno radile srpske vladike, a pogotovu jedan pre nekoliko godina preminuli crnogorski mitropolit, kojem je to inače bilo stalna ritualna agenda na svim verskim procesijama.

Sva tri gore opisana verska rituala su pisana za potrebe vernika i upražnjavanja vere.

Međutim, vremena su se promenila, danas su većina vladika i popova više politički ideološki  komesari i emisari, nego crkvena službena lica.

Civilne vlasti su im dale ruku u jedom trenutku, a oni su to iskoristili da se nama svima i njima popnu na glavu.

I sada smo tu gde smo, popovi nam rade bukvalno o glavi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pusti Lisac I
10.07.2024-07:43 07:43

Živa istina. Doduše i malu se djecu
iz kuća dovodili na ta zombi okuplajana
a mamice su i bunde navukovale da se
pokažu valjda popovima.
Kao nekad korzo u ulici Slobode.
Pa bila su tu i podrške udruga kao
Inžiniera, profesora, limara čal i
pomorskih kapetana kukala im majka
koji su prihvatili teoriju ravne ploče
zemljine površine.
Dakle ludilo od popova a narod je za
uzvrat dobio prevaru.
Prvo sa onim nesretnikom Krivokapićem koji pomijera brda i planine,
Pa Abazovićem koji potpisa naše
crkve beogradskoj patrijašiji i
zadnji Spajić koji će sa lažima
da zaokruži.

Pusti Lisac II
10.07.2024-08:00 08:00

Naravno, Spajić kao odani vjernik Crkve Srbije dobija zadatak: On, Spajić prvo treba da namami birače i daje penziju od 450 Eura. Ali glavna prevara nije ovo nego novo obećanje: plate 1000 Eura, penzije 700 Eura i 7 sati radi si o minimumumomkoje NIKADA NEĆETE dobiti ali ste njemu dali većinu da sa tom većinom, a to će te brzo vidjeti: 1. Uvodi dvojno državljanstvo 2. Mijenja zastavu 3. Skraćuje himnu 4. Srpski jezik uvodi kao ravnopravan sa crnogorskim itd Pa će vi Srbi sa 27 posto ( kako nike kažu da imaju stanovništva) ovo napraviti srpskom državom! Bravo vi… Pročitaj više »

RIR
10.07.2024-08:06 08:06

Kućo Cerovic ,ada to su Srbi i njihova crkva /TZV./oni nista ne postuju pa ni samog Boga -Svetosavci su to ,kojima nista sveto nije a od sv.Sava ni pepeo nemogahu sacuvati …a naše svece Vasilija i Petra ,ćahu da ih u zemlju sarane /”te lešine”-rekose/a sv.Vasilija odbranise Crnogorci od Omera paše Latasa i u odbrani mošti nosahu preko čuka u manastir CT da ne panu u ruke Turaka …Crnogorci sa velikim vojvodom Mirkom odbranise Manastir da bi današnji uljezi zvana SPC ubirala eure a spomenik V.Mirku oce /misle/spomenik da miču …E to su Srbi i njihova tzv.SPC …!

Pusti Lisac III
10.07.2024-08:11 08:11

Dakle da zaokružim crnogorski
gradjani su glasali ovu većinu za
veće plate, penzije i manje radnog
vremena a ne za uvodjenje dvojnog
državljanstva, promjene zastave,
himne, jezika itd itd.
No sad držite to što ste izabrali!

Trademark
10.07.2024-10:33 10:33

Šta je to nesoj?

BMX
10.07.2024-11:20 11:20

PRAVILA SVETIH APOSTOLA 6. pravilo: Episkop ili sveštenik ili đakon neka se ne bave svetovnim poslovima. Ako to čini, neka se svrgne. 30. pravilo: Ako se neki episkop posluži svetovnim vlastima da bi pomoću njih dobio episkopiju (crkvu), takav neka se svrgne a potom neka se i odluči. Isto učiniti i sa onima koji su sa njime u toj zajednici. 81. pravilo: Rekli smo da episkop ili sveštenik ne treba da se bave javnim upravama, nego samo da se bave crkvenim poslovima. Svako ko tako ne postupa neka se skloni, ili da prestane sa time, ili, u suprotnom, neka bude svrgnut jer po… Pročitaj više »

Marijana
10.07.2024-12:47 12:47

Neka nam sve rade sto naume, zasluzili smo.Nidje.gradjanskog otpora, nidje da se cuje glas razuma,nidje stida sto nam urusavaju domovinu.Svi cute, dopisuju se preko drustvenih mreza, bas ce to promijeniti stvari.Dje se izgubio ponos, dje.se izgubio osjecaj za nepravdu koju nam cini ova kriminalna organizacija, crkva.Srbije, zajedno sa neprijateljima na vlasti.Ovo ne moze biti Crna Gora koju ja poznajem.Ponizena, uvrijedjena od jedne vjerske kriminalne organizacije.Jedna samostalna drzava, clanica Nato dopusta da je urnisu neprijatelji.Gradjanska Crna.Goro pokazi bar svoj bunt, gradjanski otpor na sve ovo sto neprijatelji rade nasoj drzavi.

Bijeli Pavče
11.07.2024-03:36 03:36

Posrbice trag vi poginuo