Subota, 28 Septembra, 2024
Rubrika:

IZNENADNA TRANSFORMACIJA Jakšić Stojanović postala Ana Brnabić za potrebe Spajića: Ćuti o sumnjivim diplomama kolega ministara, a za partiju agituje

Transformacija Jakšić Stojanović od ekspertkinje do osobe koja sve čini da zaštiti svog vođu Spajića i trule političke kompromise, nametnula je narativ da je ona u suštini samo ''crnogorska verzija'' Ane Brnabić koja na sličan način uvijek snažno brani svog ''velikog vođu'' Aleksandra Vučića!

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je uoči rekonstrukcije Vlade tokom ovog ljeta dobila veliku podršku sindikata, dijela NVO i stručne javnosti da ostane na toj poziciji i da se njen resor ne dira.

Iako je bila planirana podjela, važan dio sistema kao što je prosvjeta ostao je netaknut i u nadležnost ministarke koja je imala, utisak je, veću podršku od bilo koje koleginice ili kolega, pa čak i premijera Milojka Spajića.

Jakšić Stojanović je povremene probleme u sistemu obrazovanja uspjela da rješava sa svojim timom čini se bez većih turbulencija. Zbog njenih stavova u javnosti odavala je utisak ministrice koja će se izdići iz “stranačkih interesa”. Međutim, ta iluzija je ubrzo raspršena.

U najmasovniju Vladu po broju članova i resora u Evropi ušli su novi ministri, nakon čega se odmah pojavila sumnja da pojedini imaju sporne fakultetske diplome. Na sve to, trebalo bi dodati da je u prethodnoj Vladi Spajića i dalje postoji sumnja za najmanje dvije sporne diplome, a nakon rekonstukcije taj broj se penje čak i do pet diskutabilnih diploma!

Smije li ko da ispita koliko spornih diploma ima u Vladi?

Na sve to Jakšić Stojanović samo ćuti, vjerovatno zbog mira u koaliciji. Ali sada se nameće pitanje da li je etički da ona kao profesorica na Univerzitetu ćuti umjesto da krene u provjeru spornih diploma u Vladi. Borba protiv sumnjivih diploma je u toku, podnose se krivične prijave uglavnom protiv anonimusa, a poznate i uticajne funkcionere niko ne dira.

Sa druge strane, tokom izborne kampanje Jakšić Stojanović je aktivirana za potrebe Pokreta Evrope sad u par navrata gdje je reagovala na navode opozicionog DPS-a. I u tom reagovanju je bila prilično temeljna i detaljna, ali sa nepotrebnim rečenicama koje navlače sumnju da je neko drugi autor tih saopštenja. Jakšić Stojanović je isto tako stala u odbranu izmjena zakona kojima se ukida izbor direktora škola preko Savjeta, pa će to ubuduće raditi lično ministarka, što je direktan politički uticaj.

Da odbrani neodbranjivo, ministarka je pokušala kroz najavu da “niko od direktora neće biti smijenjen prije kraja mandata”, ali je izostavila ključni dio da većini direktora mandati ističu naredne godine. Vrlo manipulativno, a što je još gore zaboravlja se da Evropska komisija ne gleda blagonaklono na naprasno mijenjanje zakona i direktan uticaj politike na prosvjetu, što će svakako biti i konstatovano u novom izvještaju EK koji se očekuje u novembru. 

Transformacija Jakšić Stojanović od ekspertkinje do osobe koja sve čini da zaštiti svog vođu Spajića i trule političke kompromise, nametnula je narativ da je ona u suštini samo ”crnogorska verzija” Ane Brnabić koja na sličan način uvijek snažno brani svog ”velikog vođu” Aleksandra Vučića!

Takav narativ, kao i jeftine manipulacije nikako joj nijesu bile potrebne, jer su pojedine korektno odrađene stvari sada u drugom planu i idu ka zaboravu, jer promjena “imidža”, baš djeluje neočekivano.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
LAMolerJoe
27.09.2024-07:20 07:20

Po starom srBskom obicaju koju je ustanovila zena Kneza Lazara(stvarnog junaka i SVECA), Srbi se lako prodaju onome ko da vise novca ili privilegija. Ka na primjer Lazarev SIN Stefan koji je u Nikopoljskoj bitci totalno porazio Francuske vitezove i vojsku kao VAZAL turskog Sultana!

cetinje
27.09.2024-08:19 08:19

A sto reci,smece je smece,nema ona muza da je “dobro izdovace”vjerovatno bi joj “godilo”no posto je “uporediste”sa lezbejkom Brnabic nebi bilo iznenadjenje da ova “treba”stavi kanatac na tu “mucenicu” pa da “predje”blizu Bogdanovica “topog brata”.