Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Izbori u Gusinju – novi šamar za Spajićevu Vladu

Ako se trendovi iz Budve, Andrijevice i Gusinja nastave - Spajićeva Vlada pada do Nove godine i imaćemo nove parlamentarne izbore.

Piše: Neven Mitrović

Poslije izbora u Gusinju, jasno je da je Vlada Milojka Spajića na aparatima. Jer, nastavio se negativan trend započet u Budvi koji je nastavljen u Andrijevici.

Brojevi iz tih, uslovno rečeno “prosrpskih” krajeva su takvi da Spajićeva koalicija nije mogla sklopiti vlast, tako da se ide na nove izbore u Budvi, dok je u Andrijevici uprava prepuštena građanskoj listi koja je bliska Milatoviću.

Posebno zanimljivi su rezultati u Gusinju. Iako nije preveliko biračko tijelo, jasno je da pokazuje određene tendencije. Prije svega gledajući aktuelnu vlast. Na parlamentarnim izborima Demokrate, SNP, ZBCG i PES su osvojili 211 glasova, sada sa svom podrškom i 25 ministara, lista Demokrata je uzela svega 110 glasova!

Uprkos tome što drže poluge vlasti Bečić i Spajić masovno gube podršku birača

Naravno, da ne bude zabune, svi ostali – od PES do SNP su javno podržali ovu listu. I onda dobiju četiri glasa na svakog ministra. Snaga cijele te strukture se prepolovila iz vlasti i ima jedan mandat – koji će gotovo izvjesno ostati u opoziciji.

S druge strane pokazuje se da udruživanje sličnih struktura daje rezultate. Evropski savez je sa sedam mandata od 30 relativni pobjednik ovih izbora zato što ima najveći koalicioni kapacitet, a poznavaoci gusinjskih političkih prilika će reći – i najbolju kadrovsku bazu.

Bošnjačka stranke je takođe iskoristila nezadovoljstvo dugogodišnjom neuspješnom DPS vlašću i kroz koalicioni nastup sa Evropskim savezom ostvarila sedam mandata, što svakako pomaže da se povrati dio samopouzdanja poslije ulaska u vlast sa četničkim strukturama NSD i DNP na državnom nivou.

DPS plaća cijenu loših lokalnih vlasti i neuspjeha da sa “zelene livade”, odnosno novouspostavljanje opštine krene sa razvojem ove, prilično ruralne, sredine.

Nijesu iskorišćeni prirodni potencijali, pogotovo NP Prokletije, dolina Grebaje, Ali-pašini izvori i desetine drugih atrakcija, ali su DPS prvaci bili glavni “investitori” gradnje bez papira.

S obzirom na pad podrške, ni svetosavska operativa u mantijama im više ne može pomoći

To su građani prepoznali i zato je DPS pao sa 11 na 6 mandata.

Albanske nacionalne partije su takođe kroz udruživanje osvojile 7 mandata, ali je tamo izvjesno da će pojednično pregovarati svi.

Novost je Pokret za Gusinje, umjerena albanska grupacija, građanski orijentisana, koja će gotovo izvjesno biti dio nove većine.

Očigledno je da su zbog očajnog stanja u državi vladajuće partije u slobodnom padu kada je u pitanju podrška birača, koji su odavno pročitali njihovu demagogiju i nesposobnost.

Sada je bitno viđeti da li će Evropski savez valorizovati odličan rezultat iz Gusinja u Podgorici i Kotoru, te da li će imati negativnog efekta na DPS i na Spajić-Vučićevu većinu.

Jer ako se trendovi iz Budve, Andrijevice i Gusinja nastave – Spajićeva Vlada pada do Nove godine i imaćemo nove parlamentarne izbore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
17.09.2024-18:27 18:27

Pobjedjuju nacisti-albanci-bosanci-srbijanci..buducnost nam je skrojena Zivio Draza Mihailovic-Seselj-+albanski fasisti.

cetinje
18.09.2024-06:01 06:01
Reply to  Tara

I plus muslimanski “periguzi”no i oni ce ubrzo “preci”na papirnu galanteriju(toaletni papir)po naredjenju cetnickog vojvode Andije Mandica zvanog DIJAREJA,po “domaci” PROLIV.

Kotoranin
17.09.2024-18:37 18:37

Kako to?
Bečić reče da su izbori pokazali
katastrofu za DPS?!
a imaju 5 %!
Pa to je živa sprdnja od partije
Demokrada i njihovog lidera.

jado
18.09.2024-00:55 00:55
Reply to  Kotoranin

sto ono otac srbske nacije rece-srbima je laz u krvi, lazu u kostima, lazu……….

cetinje
18.09.2024-06:03 06:03
Reply to  Kotoranin

Zna sve vidovita baba Ljlja iz sela Balabane,njega “savjetuje” topli brat Boris Bogdanovic “guzarant”SPC popova.

Mervan
18.09.2024-18:00 18:00

Albanci -Crnogorci-Muslimani -Hrvati-Srbi-svi znamo sto je cinijo Draza-Ljalo je preskakao casove Istorije sto se tice znanja zato i oce da dize-spomenike i daje ulice ulice Krvolocniku Drazi -Dobili su kaznu od gradjana-ki !