Nedjelja, 8 Septembra, 2024
Rubrika:

Ivanović u Pragu: Crna Gora kredibilna saveznica, posvećena ciljevima Alijanse

Ivanović je ukazao na važnost julskog Samita, ocijenivši da predstavlja odličnu priliku za obilježavanje važnog jubileja, ali i sagledavanje ostvarenih rezultata u ključnom trenutku za evropsku i evroatlantsku bezbjednost i stabilnost

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović učestvovao je 30. i 31. maja 2024. godine na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a u Pragu, Republika Češka.

“Sastanak šefova diplomatija država članica Alijanse bio je prilika da se razmotre dalji koraci i prioriteti u susret predstojećem samitu u Vašingtonu, kada će se obilježiti i 75. godišnjica Alijanse. Tokom susreta je razmotreno više tema od značaja, sa fokusom na nastavak pružanja podrške Ukrajini, pitanje odvraćanja i odbrane sa važnom komponentom podjele tereta, a predmet diskusije bila je i potreba snaženja partnerstava koje NATO razvija sa međunarodnim organizacijama i državama širom svijeta”, saopšteno je iz MVP-a.

Ivanović je ukazao na važnost julskog Samita, ocijenivši da predstavlja odličnu priliku za obilježavanje važnog jubileja, ali i sagledavanje ostvarenih rezultata u ključnom trenutku za evropsku i evroatlantsku bezbjednost i stabilnost.

“NATO u kontinuitetu potvrđuje svoju relevantnost i sposobnost da se prilagodi i odgovori na rastuće izazove. S tim u vezi, pozdravio je sveobuhvatno sagledavanje bezbjednosnih prilika na nivou Alijanse, s akcentom na izazove i prijetnje iz svih strateških pravaca”, naveo je Ivanović.

Šef crnogorske diplomatije je kazao da će Crna Gora, kao posvećena i kredibilna saveznica, nastaviti da doprinosi postizanju konsenzusa po brojnim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i jačanju kolektivne bezbjednosti, te ukazao na važnu ulogu i posvećenost Crne Gore stabilnosti i sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana, koji je visoko na listi NATO prioriteta.

On je istakao da će naša država nastaviti sa pružanjem podrške Ukrajini u borbi za odbranu suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta, kao i u ostvarenju njenih evropskih i evroatlantskih aspiracija. Prenio je i da je Crna Gora, u skladu sa obavezama koje proističu iz NATO članstva, postigla cilj od 2% BDP izdvajanja za sektor odbrane, što su saveznice pozdravile.

Na marginama sastanka, ministar je razgovarao sa zvaničnicima NATO-a i kolegama, šefovima diplomatija Rumunije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Češke, Poljske, Nizozemske, Slovačke, Mađarske, Norveške i Albanije, i tom prilikom ukazao da je Crna Gora svjesna kompleksnosti aktuelnog bezbjednosnog trenutka i višeslojnih izazova sa kojima se suočava evroatlantsko područje, te da nastoji da konstruktivno doprinosi zaštiti zajedničkih vrijednosti i principa.

“Sastanak u Pragu treći je susret NATO ministara vanjskih poslova ovog tipa, a prethodna dva su održana u Berlinu i Oslu, nakon što su se, na Samitu 2021. godine u Briselu, NATO lideri obavezali da ojačaju i prošire političke konsultacije, uključujući i održavanje neformalnih sastanaka ministara vanjskih poslova”, zaključuju iz MVP-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve