Srijeda, 3 Jula, 2024
Rubrika:

Ivanović u Luksemburgu: Zemlje članice EU dijele naš entuzijazam i zadovoljstvo u susret Međuvladinoj konferenciji

U fokusu razgovora šefova diplomatija zemalja članica EU i ministara vanjskih poslova država Zapadnog Balkana bili su izazovi u vanjskoj i bezbjednosnoj politici i načini za njihovo prevazilaženje, kao i zajednički napori ka uspostavljanju još bliže saradnje u oblastima vanjske i bezbjednosne politike, te važnost postepenog pristupanja zemalja kandidata Evropskoj uniji

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović učestvovao je danas na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU u okviru sjednice Savjeta za vanjske poslove, održane u Luksemburgu.

U fokusu razgovora šefova diplomatija zemalja članica EU i ministara vanjskih poslova država Zapadnog Balkana bili su izazovi u vanjskoj i bezbjednosnoj politici i načini za njihovo prevazilaženje, kao i zajednički napori ka uspostavljanju još bliže saradnje u oblastima vanjske i bezbjednosne politike, te važnost postepenog pristupanja zemalja kandidata Evropskoj uniji.

„Članice EU pohvalile su izuzetan napredak koji je ostvarila Crna Gora u prethodnom periodu, što je potvđeno i kroz pozitivan Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 (IBAR). Posebno mi je drago što države članice dijele naš entuzijazam i zadovoljstvo zbog predstojeće Međuvladine konferencije koja će biti održana u srijedu u Briselu, a Crna Gora će nastaviti da, jednako posvećeno, radi na ispunjenju cilja – da postane prva naredna članica Evropske unije“, kazao je Ivanović nakon sastanka.

Tokom današnjeg razgovora ponovljena je snažna privrženost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i spremnost zemalja članica da nastave da pružaju i političku i ekspertsku podršku državama kandidatima na njihovom putu ka punopravnom članstvu.

“Tokom boravka u Luksemburgu, ministar Ivanović će učestvovati i na prijemu koji će za učesnike Savjeta za vanjske poslove (FAC) i Savjeta za opšte poslove (GAC), organizovati Nj. V. Veliki vojvoda Anri od Luksemburga”, navodi se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve