Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Ivanović predvodi delegaciju Crne Gore na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija

Kako se navodi u platformi koja je objavljena na sajtu Vlade, u sastavu delegacije će biti i potpredsjednik Vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović.

Potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović predvodiće delegaciju Crne Gore na Generalnoj debati 79. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN), koja se održava u Njujorku od 21. do 28. septembra.

Kako se navodi u platformi koja je objavljena na sajtu Vlade, u sastavu delegacije će biti i potpredsjednik Vlade za međunarodne odnose i ministar vanjskih poslova Ervin Ibrahimović.

Ostali članovi delegacije biće otpravnik poslova u Stalnoj misiji Crne Gore pri UN u Njujorku Damir Šabanović, ambasador Crne Gore u SAD Jovan Mirković, v.d. generalnog direktora za multilateralne poslove u MVP Nizaheta Kurpejović-Cikotić, šefica Kabineta MVP Majda Gluščević, šefica Biroa za odnose sa javnošću u Kabinetu ministra vanjskih poslova Mirela Tuzović, treća sekretarka u Stalnoj misiji Crne Gore pri UN u Njujorku Jovana Bubanja, vice-konzulka u Generalnom konzulatu Crne Gore u Njujorku Maja Vasilijević.

U dokumentu se navodi da će troškove učešća delegacije snositi institucije pojedinačno.

Kako piše u dokumentu, učešće delegacije Crne Gore na 79. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija predstavlja priliku za dalju promociju ostvarenja i preokupacija Crne Gore na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu, jačanje pozicije Crne Gore u UN i njene afirmacije u međunarodnoj zajednici i unaprjeđenje bilateralnih odnosa sa državama učesnicama.

“Predviđen je niz bilateralnih susreta sa visokim zvaničnicima Ujedinjenih nacija i predstavnicima ostalih relevantnih međunarodnih organizacija, ali i sa predstavnicima crnogorske dijaspore. Kao i u dosadašnjem radu Generalne skupštine UN, pozicije Crne Gore sadržane u planiranom istupanju šefa delegacije na Generalnoj debati i zastupane na drugim multilateralnim skupovima i bilateralnim susretima će se zasnivati na poštovanju osnovnih načela i ciljeva Povelje UN i međunarodnog prava, uvažavanju realnosti u međunarodnim odnosima i saradnje sa strateškim međunarodnim partnerima shodno jasno definisanim vanjskopolitikim prioritetima Vlade Crne Gore – evropskim i evroatlanstkim integracijama, unapređenju regionalne saradnje i jačanju multilateralizma”, navodi se, između ostalog, u dokumentu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve